Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit Positive για πιστωτές και καταθέτες το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Monte dei Paschi

Moody's: Credit Positive για πιστωτές και καταθέτες το σχέδιο αναδιάρθρωσης της Monte dei Paschi
Ωστόσο, σε αντίθετο κλίμα («Credit Negative»), βρίσκονται οι μικροομολογιούχοι της ιταλικής τράπεζας, οι οποίοι θα υποστούν ζημίες
Το σχέδιο αναδιάρθρωσης και η «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» που ανακοινώθηκαν την περασμένη Πέμπτη (1 Ιουνίου 2017) για την Monte dei Paschi di Siena, έπειτα από σχετική συμφωνία Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ιταλικής κυβέρνησης, αποτελούν θετική εξέλιξη (για την πιστοληπτική ικανότητα, «Credit Positive») για τους καταθέτες της πιο παλαιάς τράπεζας της Γηραιάς Ηπείρου, όπως και για τους μεγαλοπιστωτές της, αναφέρει σε ανάλυσή της η Moody's.
Ωστόσο, σε αντίθετο κλίμα («Credit Negative»), βρίσκονται οι μικροομολογιούχοι της ιταλικής τράπεζας, οι οποίοι θα υποστούν ζημίες.
Η τράπεζας είχε αποτύχει παταγωδώς στα stress tests της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής τον Ιούλιο του 2016, με τον δείκτη ρευστότητας να διαμορφώνεται στο 8% και 11,5% στο δυσμενές σενάριο, κάτι που μεταφράζεται σε έλλειψη κεφαλαίων ύψους 8,8 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το προσχέδιο της συμφωνίας για την ανακεφαλαιοποίηση της προβληματικής τράπεζας συμπεριλαμβάνει σημαντική μείωση του κόστους, ενώ θέτει ως προϋπόθεση την τήρηση κριτηρίων, όπως η διασφάλιση για επιστροφή στην κερδοφορία.
Σε ανακοίνωσή της την 1η Ιουνίου 2017, η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν,
Margrethe Vestager ανέφερε:
«Η λύση αυτή αποτελεί ένα θετικό βήμα για την Monte dei Paschi και το ιταλικό τραπεζικό σύστημα.
Θα επιτρέψει στην Ιταλία να ανακεφαλαιοποίήσει την MPS, με βάση τους κανόνες της Ε.Ε., και να περιορίσει παράλληλα το βάρος για τους Ιταλούς φορολογούμενους».
Η Κομισιόν τονίζει ότι η Monte dei Paschi θα προχωρήσει σε βαθιά αναδιάρθρωση, προκειμένου να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, συμπεριλαμβανομένης της εκκαθάρισης του ισολογισμού της από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Ελπίζω ότι αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει την τράπεζα να επικεντρωθεί στη χρηματοδότηση των ιταλικών επιχειρήσεων και τη στήριξη της ιταλικής οικονομίας», υπογράμμισε η Επίτροπος Ανταγωνισμού.
Ως αντάλλαγμα για την παροχή δημόσιου χρήματος, οι μέτοχοι και οι μη προστατευμένοι ομολογιούχοι της τράπεζας «θα συμβάλουν στο κόστος αναδιάρθρωσης της τράπεζας», όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.
H συμφωνία προβλέπει ακόμα πως η τράπεζα θα πρέπει να επιβάλει «πλαφόν» στο σύνολο των αποδοχών των ανώτερων στελεχών της.
Το όριο θα αντιστοιχεί σε 10 φορές τον μέσο μισθό υπαλλήλων του ιδρύματος.
Επίσης θα πρέπει να μηδενίσει το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης