Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Νέες προκλήσεις για τον αεροπορικό κλάδο από την αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας

tags :
Fitch: Νέες προκλήσεις για τον αεροπορικό κλάδο από την αύξηση της εναέριας κυκλοφορίας
Οι προοπτικές των αεροπορικών εταιρειών διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή
Η παγκόσμια ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια πρόκειται να αυξηθεί το επόμενο έτος, αν και η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας των αεροπορικών εταιρειών μπορεί να ξεπεράσει τη ζήτηση, σύμφωνα με τις αξιολογήσεις της Fitch.
Η συνεχιζόμενη αύξηση της ταξιδιωτικής ζήτησης παραμένει θετικός παράγοντας για τους κατασκευαστές αεροσκαφών και τα παγκόσμια κέρδη της αεροπορικής βιομηχανίας αναμένεται να παραμείνουν πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους.
Ωστόσο, η δυναμική προσφοράς και ζήτησης, μαζί με τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και το κόστος εργασίας, είναι πιθανό να επηρεάσουν τα παγκόσμια κέρδη των αεροπορικών εταιρειών.
Οι προοπτικές των αεροπορικών εταιρειών διαφέρουν ανάλογα με την περιοχή.
Οι εκτιμήσεις του τομέα των αεροπορικών εταιρειών της Fitch Ratings για τη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη, την Μέση Ανατολή και την Αφρική και τη Λατινική Αμερική είναι σταθερές για το 2017, αλλά η δυναμική της βιομηχανίας ποικίλλει ανάλογα με την περιοχή.
Η εταιρίες της Βόρειας Αμερικής είναι και πάλι έτοιμες να είναι η πιο κερδοφόρες, αλλά τα περιθώρια εκμετάλλευσης πιθανότατα θα μειωθούν από τα μέγιστα επίπεδα το 2016. Η περιοχή της Ευρώπης βλέπει σταθερή αύξηση της κυκλοφορίας, αλλά αντιμετωπίζει αβεβαιότητα από το δημοψήφισμα Brexit του Ηνωμένου Βασιλείου και τον έντονο ανταγωνισμό.
Τα θεμελιώδη στη Λατινική Αμερική βελτιώνονται, αλλά οι αξιολογήσεις στην περιοχή παραμένουν υπό πίεση.
Η ανάπτυξη συνεχίζεται στην Κίνα.
Η Fitch αναμένει ότι τα έσοδα των κινεζικών αεροπορικών εταιριών ανά χιλιόμετρο επιβατών (RPK) θα υψηλά.
Αυτό συμβαίνει λόγω της έντονης ζήτησης για ταξίδια, που οφείλεται στην πτώση των αεροπορικών ναύλων λόγω των χαμηλών τιμών του πετρελαίου και του αυξανόμενου ανταγωνισμού, της συνεχιζόμενης αστικοποίησης, της αύξησης των εισοδημάτων των νοικοκυριών, της βελτίωσης των υποδομών και των αλλαγών στον τρόπο ζωής των καταναλωτών.
Η ανάπτυξη των διεθνών δρομολογίων από την Κίνα θα συνεχίσει να ξεπερνά τα εσωτερικά δρομολόγια, όπως συνέβη το 2015 και το 2016.
Η ανάπτυξη της παράδοσης των αεροσκαφών είναι πιθανό να συνεχιστεί.
Η Fitch αναμένει ότι οι μεγάλες εταιρίες κατασκευής αεροπλάνων  Airbus και Boeing θα αυξησουν τη παραγωγή τους σε περίπου 1.500 αεροσκάφη το 2017 (αύξηση κατά 4,5%) και 1.600 αεροσκάφη το 2018 (αύξηση 7%).
Η Bombardier και η Embraer είναι πιθανό να παραδώσουν 135 έως 145 αεροσκάφη το 2017.
Η Fitch αναμένει ότι οι παραγγελίες αεροσκαφών και η ανεκτέλεστη σειρά παραγγελιών θα μειωθούν το 2017.
Τα βιβλία παραγγελιών στην Airbus και τη Boeing διαμορφώθηκαν στα τέλη Απριλίου 2017 σε 12.419 αεροσκάφη, που αντιστοιχούν σε παραδόσεις άνω των οκτώ ετών.
Η Fitch εκτιμά ότι η αξία των αεροσκαφών υπό παραγγελία κυμαίνεται από 850 δισ. δολάρια έως 875 δισ. δολάρια.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο, ήταν σταθερό το 2016, η πρώτη φορά που δεν αυξήθηκε από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων ενδέχεται να επηρεάσουν τις αποφάσεις των αεροπορικών εταιρειών.
Η νέα αποδοτική τεχνολογία αεροσκαφών γίνεται πιο ελκυστική λόγω των υψηλότερων τιμών του αργού, αν και ο Fitch αναμένει ότι οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες θα συνεχίσουν να λαμβάνουν αποφάσεις για το στόλο τους βάσει μακροπρόθεσμων προοπτικών και όχι βραχυπρόθεσμων μεταβολών στις τιμές των καυσίμων.
Η δραστηριότητα επαναγοράς μετοχών παραμένει υψηλή μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών των ΗΠΑ.
Παρόλο που τα παγκόσμια κέρδη των αεροπορικών εταιρειών βελτιώθηκαν, ο κλάδος παραμένει ευάλωτος σε σοκ όπως τρομοκρατία ή πανδημίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης