Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να λύσει το ελληνικό αδιέξοδο, αλλά αυξάνει την πιθανότητα ενός 4ου μνημονίου

tags :
Citigroup: Το ΔΝΤ είναι έτοιμο να λύσει το ελληνικό αδιέξοδο, αλλά αυξάνει την πιθανότητα ενός 4ου μνημονίου
Μειώνονται οι πιθανότητες μιας επιστροφής στην αγορά πριν από το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018
Tο ΔΝΤ είναι έτοιμο να προσφέρει μια διέξοδο στο ελληνικό ζήτημα, προτείνοντας μια συμφωνία: ότι θα παραμείνει στο ελληνικό πακέτο, ικανοποιώντας τη Γερμανία, αλλά δεν θα κάνει καμία εκταμίευση μέχρι να διεκρινιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης από τους πιστωτές της ΕΕ.
Εάν επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο, θα υπάρξει μια προσωρινή λύση στο ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία όμως τονίζει ότι θα μειώσει τις πιθανότητες της επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές πριν από το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι σύμφωνα με τη Handelsblatt το ΔΝΤ θα δηλώσει σύντομα ότι θα παραμείνει μεν στο τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα, αλλά θα συμμετάσχει οικονομικά στο τέλος του, όταν θα υποβάλει την τελική του ανάλυση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
H λύση αυτή θα διασώσει το γόητρο τόσο του κ. Schaeuble όσο και του ΔΝΤ, αφού ο μεν υπουργός Οικονομικών θα μπορεί να παραπέμπει στην παραμονή του δεύτερου, ενώ το ΔΝΤ θα συμμετέχει χωρίς να καταβάλει χρήματα.
Στην περίπτωση αυτή o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) θα κατέβαλε την τρίτη δόση στην Ελλάδα και τους επόμενους μήνες οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ θα προσπαθήσουν να διευθετήσουν τη διαμάχη για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε τελικά να συμμετάσχει και οικονομικά το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τη Citigroup, η προσφορά του ΔΝΤ, εάν επιβεβαιωθεί, κατά πάσα πιθανότητα θα ξεκλειδώσει το αδιέξοδο για την επόμενη εκταμίευση προς την Ελλάδα, αλλά θα συντηρήσει την έλλειψη σαφήνειας γύρω από την ελάφρυνση του χρέους και, κατά συνέπεια, γύρω από την πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ.
Αυτό θα μειώσει τις πιθανότητες μιας επιστροφής στην αγορά πριν από το τέλος του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018 και θα αυξήσει την πιθανότητα ενός τετάρτου πακέτου διάσωσης, καταλήγει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης