Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard and Poor's: Ο διπλωματικός αποκλεισμός του Κατάρ και οι επιπτώσεις σε πετρέλαιο, βενζίνη και LNG

Standard and Poor's: Ο διπλωματικός αποκλεισμός του Κατάρ και οι επιπτώσεις σε πετρέλαιο, βενζίνη και LNG
Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στον κόσμο, εξάγοντας 78,8 εκατ. μετρικούς τόνους το 2016, ποσοστό μεγαλύτερο από το 30% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς των 257,8 εκατ. μετρικών τόνων
Με σημερινή του έκθεση (6 Ιουνίου 2017), ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's αναλύει ποιες επιπτώσεις θα αντιμετωπίσει το Κατάρ μετά το διπλωματικό αποκλεισμό που ανακοίνωσαν χθες κάποιες αραβικές χώρες.
Στους εμπόρους φυσικού αερίου δημιουργήθηκαν ανησυχίες όπως ήταν αναμενόμενο διαταραχές μετά τη διπλωματική κρίση.
Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου στον κόσμο, εξάγοντας 78,8 εκατ. μετρικούς τόνους το 2016, ποσοστό μεγαλύτερο από το 30% της συνολικής παγκόσμιας προσφοράς των 257,8 εκατ. μετρικών τόνων, σύμφωνα με την Platts Analytics, ενώ παράλληλα αυξάνεται το μερίδιο του στην παραγωγής των αναδυόμενων αγοραστών της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και των ΗΑΕ.
Πάνω από το 60% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Αιγύπτου το 2016 - 4,61 εκατ. μετρικούς τόνους, σε σύνολο 7,26 εκατ. τόνοι - προέρχονται από το Κατάρ και παραδίδονται στο πλαίσιο συμβάσεων προμήθειας μεταξύ της Αιγυπτιακής Εταιρείας Φυσικού Αερίου (Egas) και εμπόρων ή πωλητών χαρτοφυλακίων.
Το Ντουμπάι έλαβε 1,25 εκατ τόνους φυσικού αερίου από το Κατάρ το 2016, το 40% σε σύνολο εισαγωγών 3,12 εκατ. τόνων.
Οι έμποροι ανέφεραν ότι οποιαδήποτε διακοπή του φυσικού αερίου από το Κατάρ θα μπορούσε να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην τιμολόγηση, στις περιφερειακές ροές των συναλλαγών και στην ενεργειακή ασφάλεια στην Αίγυπτο.
Τα φορτία θα πρέπει να προέρχονται από αλλού.
Εν τω μεταξύ, το Κατάρ πιθανόν να έχει επιπλέον ποσότητες που μπορούν να πουληθούν σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και στην Άπω Ανατολή.
Είναι δύσκολο να προβλεφθεί πιο είναι το συνολικό ποσοστό της ζήτησης φυσικού αερίου από το Κατάρ, αλλά η ροή φυσικού αερίου από το Κατάρ είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα ΗΑΕ τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η ζήτηση κορυφώνεται σε ολόκληρη την Αραβική Χερσόνησο λόγω της υψηλής ζήτησης ενέργειας.
Αν και οι τιμές του αργού πετρελαίου αυξήθηκαν μετά την ανακοίνωση, δεν παρατηρήθηκε άμεση επίδραση στη μεταφορά αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Δεν υπήρχαν επίσης ενδείξεις ότι η Αίγυπτος θα συνεχίσει οποιαδήποτε περαιτέρω δράση στο εμπόριο του Κατάρ μέσω της βασικής διαδρομής της διώρυγας του Σουέζ.
Ακόμα κι αν αυτό συμβεί, δεν θα επηρεάσει τις μεταφορές πετρελαίου, όπου οι τρεις κύριες εταιρείες του Κατάρ - Al-Shaheen, Qatar Marine και Qatar Land - ταξιδεύουν σχεδόν αποκλειστικά σε διυλιστήρια στην Ασία.
Η κρατική Qatar Shipping, ή η Q Ship, διαθέτουν λίγα δεξαμενόπλοια.
Ο κύριος όγκος του πετρελαϊκού εμπορίου της χώρας γίνεται μέσω θαλάσσης ή μέσω ναυλωμένων πτήσεων, οπότε υπάρχουν λίγα πετρελαιοφόρα που ελέγχονται από το Κατάρ, στα οποία μπορεί να απαγορευτεί η διέλευση από τις αρχές της διώρυγας του Σουέζ.
Να απαγορευτεί οι πλοιοκτήτες μεταφοράς αερίου να διέρχονται από το κανάλι του Σουέζ είναι νομικά δύσκολο, δεδομένου ότι ελέγχονται εμπορικά από εταιρείες που τους έχουν παραλάβει σε μακροπρόθεσμη χρονοναύλωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης