Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs - Βελτιώνεται το πολιτικό περιβάλλον

tags :
Αυξάνει τις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών η Goldman Sachs - Βελτιώνεται το πολιτικό περιβάλλον
Σύσταση buy (αγορά) δίνει μόνο για την Alpha Bank, γεγονός που αντικατοπτρίζει ένα καλύτερο προφίλ κινδύνου έναντι των υπολοίπων, ενώ για τις άλλες τρεις συστημικές τραπεζικές μετοχές η σύσταση είναι neutral (ουδετερότητα)
Σε αύξηση των τιμών στόχων των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η Goldman Sachs, τονίζοντας ότι το πολιτικό περιβάλλον έχει βελτιωθεί σημαντικά, αλλά η σκληρή δουλειά θα πρέπει να συνεχιστεί.
Στην τελευταία 41σέλιδη ανάλυσή της με τίτλο "Political backdrop improves, hard work remains" (Το πολιτικό σκηνικό βελτιώνεται, η σκληρή δουλειά παραμένει), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Goldman Sachs διαπιστώνει ότι η πρόοδος σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση έχει βελτιώσει το περιβάλλον στο οποίο ο κλάδος καλείται α λειτουργήσει.
Η Goldman Sachs στέκεται ιδιαίτερα στη μείωση του spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, με την απόδοση να υποχωρεί στο 5,6% το Μάιο, ένα επίπεδο που είχε δει τελευταία φορά στα μέσα του 2014, όταν η ελληνική κυβέρνηση ανέκτησε την πρόσβασή της στις αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό, οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν ένα μίνι ράλι ανόδου κατά 27%, αλλά η τάση παραμένει εύθραυστη, με την αβεβαιότητα να εξακολουθεί να λειτουργεί ανασταλτικά για τον κλάδο.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται με 0,3x σε όρους TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2017, αλλά ο κλάδος επηρεάζεται σημαντικά από τις πολιτικές και μακροοικονομικές εξελίξεις.
Μάλιστα, σύσταση buy (αγορά) δίνει μόνο για την Alpha Bank, γεγονός που αντικατοπτρίζει ένα καλύτερο προφίλ κινδύνου έναντι των υπολοίπων, ενώ για τις άλλες τρεις συστημικές τραπεζικές μετοχές η σύσταση είναι neutral (ουδετερότητα).



Η πολιτική σταθερότητα και η βελτίωση των μακροοικονομικών επηρεάζει τις τράπεζες

Η ανάκαμψη του τραπεζικού τομέα στην Ελλάδα εξαρτάται από τη σταδιακή βελτίωση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών και της έλλειψης
πολιτικών διαταραχών.
Σύμφωνα με τις διοικήσεις των τραπεζών, η καθυστέρηση στην δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος έχει επηρεάσει αρνητικά τους καταναλωτές και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη τους πρώτους μήνες του έτους, με αποτέλεσμα την εκ νέου αύξηση στα ποσοστά αθέτησης πληρωμών των δανειοληπτών.
Ενώ οι τράπεζες δείχνουν μια σημαντική βελτίωση από το Μάιο κάθε περίοδος παρατεταμένης πολιτικής αβεβαιότητας θα μπορούσε να διαταράξει και πάλι την εύθραυστη ανάκαμψη του κλάδου.
Οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τους μακροοικονομικούς δείκτες, συστήνει η Goldman Sachs.



Ο κίνδυνος χώρας παραμένει βασική κινητήρια δύναμη της απόδοσης των μετοχών των ελληνικών τραπεζών

Ενώ οι αποδόσεις των ελληνικών 10 ετών ομολόγων αυξήθηκαν πάνω από το 7,5% στις αρχές του 2017, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τη χώρα, τώρα βρίσκεται πιο κοντά στο 6,1%.
Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο των ελληνικών αποδόσεων από την αρχή του 2015, αντανακλώντας τις προσδοκίες για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κατά την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου.



Ιστορικά, η πορεία των ελληνικών τραπεζικών μετοχών ακολουθεί την πορεία της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων:



Από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, στα τέλη του 2015, οι μετοχές διαπραγματεύονται στο εύρος +10% με -30% από τις τιμές της αύξησης.



Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με discount 60% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό κλάδο



Ποιότητα ενεργητικού: Το ερώτημα των 100 δισ. ευρώ

Η Ελλάδα έχει το δεύτερο μεγαλύτερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, μετά την Κύπρο, στην Ευρώπη, με τον συνολικό όγκο να ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ.
Το μέγεθος αυτό αγγίζει το 50% των δανείων και το 60% του ΑΕΠ της χώρας.
Επομένως η επιχείριση βελτίωσης της ποιότητας των χαρτοφυλακίων είναι θεμελιώδης για τον κλάδο, η οποία είναι σε μέγεθος και κλίμακα που δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ευρωζώνη.
Το θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων είναι ένα σημαντικό μέρος των τραπεζικών προοπτικών στην Ελλάδα.
Το πλαίσιο αυτό στηρίζεται στους εξής παράγοντες:
1) υποστηρικτικό πολιτικό και μακροοικονομικό περιβάλλον
2) βελτιωμένο θεσμικό πλαίσιο
3) ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών



Η επιστροφή των καταθέσεων είναι αργή - Η μείωση του ELA είναι σημαντική

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2015 το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα βίωσε εκροές καταθέσεων ύψους 40 δισ ευρώ, αφήνοντας τις τράπεζες στην εξάρτηση του ευρω-συστήματος.
Ενώ ορισμένες καταθέσεις έχουν επιστρέψει (γ. 11 δισ. ευρώ), οι σωρευτικές εισροές παραμένουν σχετικά μέτριες, με τις τράπεζες να εξακολουθούν να εξαρτώνται από τη χρηματοδότηση του συστήματος (59 δισ. ευρώ).
Η αβεβαιότητα γύρω από την αξιολόγηση προκάλεσε περαιτέρω εκροή καταθέσεων από την αρχή του έτους, μια εξέλιξη που έχει εν μέρει αντιστραφεί στο β' 3μηνο του έτους.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης