Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υπό πίεση η αξιολόγηση για το Κατάρ αν οι κυρώσεις εναντίον του παραμείνουν

tags :
Moody's: Υπό πίεση η αξιολόγηση για το Κατάρ αν οι κυρώσεις εναντίον του παραμείνουν
Παρόλο που δεν αναμένονται προβλήματα για το Κατάρ να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσω θαλάσσιων διαδρομών, οι εισαγωγές ενδέχεται να καταστούν δαπανηρότερες και ο τουρισμός πιθανόν να υποφέρει
Τη Δευτέρα, οκτώ κυρίως αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας (A1 σταθερή) και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
(Aa2 σταθερή), ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τους διπλωματικούς δεσμούς με το Κατάρ (Aa3 σταθερή), μία κίνηση που αν κρατήσει σε μάκρος θα δημιουργήσει κατάσταση πίεσης στην οικονομία της χώρας.
Επίσης αποσύροντας τις διπλωματικές σχέσεις, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν (Ba2 αρνητική), οι οποίες όπως και το Κατάρ, είναι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ), καθώς και η Αίγυπτος (σταθερή Β3), η οποία δεν είναι μέλος του ΣΣΚ, ανακοίνωσαν την αναστολή των αεροπορικών, χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών, απαγόρευσαν στους πολίτες τους να επισκεφθούν το Κατάρ και έδωσαν διορία δύο εβδομάδων στους υπηκόους του Κατάρ να εγκαταλείψουν τις χώρες.
Η κίνηση για την απομόνωση του Κατάρ είναι πρωτοφανής στην ιστορία του ΣΣΚ.
Παρόλο που δεν αναμένονται προβλήματα για το Κατάρ να εξάγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσω θαλάσσιων διαδρομών, οι εισαγωγές ενδέχεται να καταστούν δαπανηρότερες και ο τουρισμός πιθανόν να υποφέρει.
Εάν η κατάσταση παραμείνει, θα επηρεάσει αρνητικά την πιστωτική ισχύ του κράτους, κυρίως λόγω υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης, της ενδεχόμενης αποκρυστάλλωσης των υποχρεώσεων στον κομμάτι του ισολογισμού της κυβέρνησης και την ενδεχόμενη διαρροή των συναλλαγματικών αποθεμάτων.
Δεδομένης της γεωγραφικής εγγύτητάς της στη Σαουδική Αραβία και στα ΗΑΕ, η εξάρτηση του Κατάρ από τις εισαγωγές από αυτά τα κράτη είναι μεγάλη.
Το 2016, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, περίπου το 14% του Κατάρ των συνολικών εισαγωγών προήλθαν από τις δύο αυτές χώρες, με περίπου το 25% όλων των εισαγωγών τροφίμων και βασικών αγαθών και επίσης δομικά υλικά, όπως αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA του 2022.
Από πλευράς εξαγωγών, τα ΗΑΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος αποδέκτης των εξαγωγών του Κατάρ τα οποία λαμβάνουν περίπου 5% του συνόλου των εξαγωγών.
Ωστόσο, δεδομένου ότι η πλειοψηφία των εξαγωγών του Κατάρ είναι υδρογονάνθρακας και κυρίως φυσικό αέριο, το οποίο εξάγεται κατά κύριο λόγο μέσω θαλάσσης σε χώρες που δεν ανέλαβαν δράση τη Δευτέρα, αναμένεται περιορισμένη επίδραση στις εισροές ξένου συναλλάγματος στο ισοζύγιο πληρωμών και στα δημόσια έσοδα.
Παρόλο που τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν ότι θα κλείσουν τη θαλάσσια περιοχή τους σε πλοία του Κατάρ, τα δεξαμενόπλοια που μεταφέρουν το φυσικό αέριο του Κατάρ θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα ύδατα του Ιράν και του Ομάν για να φτάσουν στον Ινδικό Ωκεανό.
Η αρχική αντίδραση στις χρηματοπιστωτικές αγορές ήταν σχετικά διαχειρίσιμη: οι αποδόσεις στο 10ετές ομόλογο του Κατάρ (που εκδόθηκε τον Ιούνιο του 2016) αυξήθηκε 20 μονάδες βάσης στο 3,36% τη Δευτέρα (5 Ιουνίου 2017) και μειώθηκε ελαφρώς σε 3,35% την Τρίτη και ο δείκτης ανταλλαγής του Κατάρ μειώθηκε κατά 9,8% από το κλείσιμο της προηγούμενης εβδομάδας.
Η αυστηρότερη εγχώρια ρευστότητα το 2016 οδήγησε τις τράπεζες να αυξήσουν την ξένη χρηματοδότηση, η οποία αντιστοίχως, οδήγησε την αύξηση του συνολικού εξωτερικού χρέους του Κατάρ στο 150% περίπου του ΑΕΠ το 2016 από περίπου 111% το 2015.
Σε ένα σενάριο απώλειας εμπιστοσύνης από τους διεθνείς επενδυτές και καταθέτες από άλλες χώρες του ΣΣΚ, η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να παρέμβει
Σε ένα τέτοιο σενάριο, η επιβάρυνση του δημοσίου χρέους του Κατάρ πιθανότατα θα ξεπεράσει περίπου το 48% του ΑΕΠ το 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης