Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Ακόμη και στο θετικό σενάριο η Ελλάδα εκτός QE - Τα 3 σχέδια και... το παιχνίδι ποιος θα δειλιάσει πρώτος

tags :
HSBC: Ακόμη και στο θετικό σενάριο η Ελλάδα εκτός QE - Τα 3 σχέδια και... το παιχνίδι ποιος θα δειλιάσει πρώτος
Μία εβδομάδα πριν τη συνάντηση της 15ης Ιουνίου, η πρόοδος στις εκκρεμότητες για την επίτευξη συμφωνίας είναι περιορισμένη
Τίποτα δεν προμηνύει ότι το Eurogroup της 15ης Ιουνίου θα μπορούσε να δώσει ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα για την Ελλάδα, διαπιστώνει η HSBC, η οποία θεωρεί ότι κάποιος πρέπει να κάνει πίσω στις αξιώσεις του.
Στην τελευταία 5σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο «One week to go… who will blink first?» (Μια εβδομάδα ακόμη... Ποιος θα δειλιάσει πρώτος;), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η HSBC παραδέχεται ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα προσέλθουν στο Eurogroup με σαφείς θέσεις.
Αλλά μία εβδομάδα πριν τη συνάντηση της 15ης Ιουνίου, η πρόοδος στις εκκρεμότητες για την επίτευξη συμφωνίας είναι περιορισμένη.
Και αυτό διότι έχουμε τέσσερις πόλους:
- Η Γερμανία επιθυμεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στη διάσωση, αλλά θέλει να προσφέρει πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους μόνο στο τέλος του προγράμματος
- Το ΔΝΤ απαιτεί συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, προκειμένου να σχηματίσει μια επιτυχημένη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους (DSA) και να μπορέσει να συμμετάσχει στη διάσωση
- Η Ελλάδα έχει θέσει ως πρωταρχικό στόχο την ελάφρυνση του χρέους, η οποία και θα της επιτρέψει την πρόσβαση στο QE και, ως εκ τούτου, την πρόσβαση στις αγορές
- Η ΕΚΤ έχει δηλώσει ότι «δεν χρειάζεται τυπικά το ΔΝΤ για να συμμετάσχει, αλλά η συμμετοχή του θα της έδινε μια ξεκάθαρη άνεση, όσον αφορά την αξιοπιστία των μέτρων για το χρέος.

Μια εβδομάδα ακόμη... ποιος θα δειλιάσει πρώτος;

Η HSBC βλέπει τρία πιθανά αποτελέσματα για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, εκτός εάν η Γερμανία είναι πρόθυμη να παράσχει περισσότερα για την ελάφρυνση του χρέους τώρα, ή τουλάχιστον να καθορίσει λεπτομερώς τα μέτρα που θα δεχόταν μέχρι τα μέσα του 2018.
Χωρίς συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, το ΔΝΤ δεν φαίνεται πιθανό να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα και η ΕΚΤ να αγοράσει ελληνικά ομόλογα.
Με τη σειρά του, χωρίς το QE, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει την πλήρη πολιτική επιτυχία στις πρόσφατες προσπάθειες.



Ποιος θα δειλιάσει πρώτος;

Τρεις είναι οι πιθανές λύσεις για να αρθεί το αδιέξοδο τις επόμενες ημέρες:
- Το ΔΝΤ και η Γερμανία να βρουν κοινό έδαφος στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, επιτρέποντας στο ΔΝΤ να συμμετάσχει, αλλά και στη Γερμανία να μην χρειαστεί την έγκριση του κοινοβουλίου.
Κατά την άποψη της HSBC, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφασίστηκαν τον Μάιο του 2016, εάν εφαρμοστούν πλήρως, θα πρέπει να είναι αρκετά για να ανταποκριθούν στα κριτήρια του ΔΝΤ.
- Η Ελλάδα να αποδεχτεί την πρόταση του ΔΝΤ για αναβολή της συμμετοχής εωσότου η ευρωζώνη παράσχει περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.
Αυτό σημαίνει ότι το Eurogroup θα μπορέσει να ξεκλειδώσει τη δόση των περίπου 10 δισ. ευρώ, προκειμένου η Ελλάδα να αποφύγει την αθέτηση υποχρεώσεων της τον Ιούλιο.
- Η ΕΚΤ να αποδεχτεί την αγορά ελληνικών ομολόγων ακόμη και αν το ΔΝΤ δεν βρίσκεται στο πρόγραμμα.
Μετά από όλα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να καταλήξει στο δικό της συμπέρασμα της σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ανεξάρτητα από το αν το ΔΝΤ συμμετάσχει.

Η Ελλάδα ίσως χρειαστεί να αναδιπλωθεί ξανά

Η Ελλάδα έχει ήδη κάνει πίσω στις αξιώσεις στο παρελθόν και ίσως να χρειαστεί και πάλι αυτή τη φορά, δεχόμενη τη δόση του προγράμματος χωρίς τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.
Αλλά εδώ εγείρονται κάποια ερωτήματα.
Πρώτον, είναι πολιτικά βιώσιμος ο συμβιβασμός, ή θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιθανή κρίση και ενδεχομένως πρόωρες εκλογές;
Δεύτερον, χωρίς το QE, μπορεί η Ελλάδα να ανακτήσει την πρόσβαση στις αγορές, γεγονός που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την έξοδο από το πρόγραμμα το επόμενο έτος;
Τρίτον, θα είναι αρκετή η συμφωνία να δώσει την αναμενόμενη εμπιστοσύνη για την ανάκαμψη της οικονομίας, τη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος και την επιστροφή των καταθέσεων;



Τι γίνεται αν κανείς δεν κάνει πίσω;

Μια νέα κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός σε αυτό το στάδιο, εκτιμά η HSBC.
Αλλά, μια εβδομάδα πριν την κρίσιμη συνάντηση του της Eurogroup, ο χρόνος φαίνεται να είναι πολύ περιορισμένος.
Και το ερώτημα που τίθεται εδώ είναι εάν επιβεβαιωθεί ένα σενάριο που θέλει να μην υπάρχει συμφωνία, τότε η Ελλάδα έχει τα χρήματα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του Ιουλίου;
Η Ελλάδα μπορεί να έχει αρκετά χρήματα για να καλύψει τις λήξεις των ομολόγων, χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα και στα χρήματα που διαθέτει η κυβέρνηση, αλλά αυτό θα σήμαινε απογύμνωση της οικονομίας.
Αν αποφασίσει να αναβάλει τουλάχιστον την πληρωμή προς το ΔΝΤ που θα λήξει στις 18 Ιουλίου (0,3 δισ. Ευρώ), όπως έπραξε το 2015, θα πρέπει να καλύψει τουλάχιστον την ΕΚΤ, προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια στην αποδοχή ελληνικών ομολόγων στις πράξεις αναχρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας, καθώς είναι σημαντική για τη χρήση του ELA.
Χωρίς να υπάρχει συμφωνία, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να αποφασίσει να αναστρέψει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εγκριθεί, οι οποίες ψηφίστηκαν με βάση τις προοπτικές μιας συμφωνίας με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ.
Ίσως μάλιστα να προκαλέσει πρόωρες εκλογές σε μια αντιευρωπαϊκή πλατφόρμα, ανοίγοντας ένα νέο γύρο πολιτικής αστάθειας και ανησυχιών της αγοράς γύρω από το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης