Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit Negative για τη Βρετανία το εκλογικό αποτέλεσμα - Αυξάνει την πολιτική αβεβαιότητα

Moody's: Credit Negative για τη Βρετανία το εκλογικό αποτέλεσμα - Αυξάνει την πολιτική αβεβαιότητα
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, το αποτέλεσμα αυξάνει την πολιτική αβεβαιότητα στο νησί, ενόψει και των διαπραγματεύσεων Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit
Αρνητικά για την πιστοληπτική ικανότητα («Credit Negative») της Μεγάλης Βρετανίας αποτιμά το αποτέλεσμα των εκλογών η Moody's, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την αξιολόγηση «Aa1» για το νησί (αρνητικές οι προοπτικές επαναξιολόγησης).
Όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης, το αποτέλεσμα αυξάνει την πολιτική αβεβαιότητα στο νησί, ενόψει και των διαπραγματεύσεων Λονδίνου και Βρυξελλών για το Brexit, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει και το ρίσκο για τις δημοσιονομικές πολιτικές που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Theresa May.
Νωρίτερα, και η Fitch Ratings ανέφερε πως το αποτέλεσμα των εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με την πλατφόρμα πολιτικής, την πολιτική συνοχή και τη μακροζωία της επόμενης βρετανικής κυβέρνησης, εκτιμώντας πως τα παραπάνω θα έχουν αντίκτυποι (αρνητικό) στο επικείμενο Brexit αλλά και την δημοσιονομική πολιτική.
Να επισημανθεί ότι ο οίκος αξιολόγησης βαθμολογεί με «ΑΑ» τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα του νησιού, μα αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook).
«Η πρωθυπουργός Theresa May θα επιδιώξει να σχηματίσει μια κυβέρνηση με τη στήριξη του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας, γνωστού ως DUP, αφού το κυβερνών κόμμα του δεν κέρδισε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Παρόλο που αυτό θα γλιτώσει (από την κα May) μια παρατεταμένη περίοδο συνομιλιών, οι όροι της συμφωνίας είναι ασαφείς και μια άλλη εκλογή στο άμεσο μέλλον είναι δυνατή.
Η κ. May κάλεσε τις εκλογές τρία χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, ζητώντας μεγαλύτερη πλειοψηφία και λαϊκή εντολή για τις προτεραιότητες της στο Brexit», επισημαίνει η Fitch, υπογραμμίζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει το γεγονός ότι καμία θέση διαπραγμάτευσης στο θέμα του Brexit δεν φαίνεται να απολαμβάνει πλειοψηφική λαϊκή ή κοινοβουλευτική υποστήριξη.
«Το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης λέει ότι αποδέχεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεσμεύθηκε επίσης να καθορίσει "νέες διαπραγματευτικές προτεραιότητες που δίνουν μεγάλη έμφαση στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της Ενιαίας Αγοράς και της Τελωνειακής Ένωσης", ενώ απέρριψε το αποτέλεσμα "χωρίς συμφωνία".
Το εκλογικό αποτέλεσμα ενδέχεται επίσης να καθυστερήσει ή να διαταράξει τις συνομιλίες για το Brexit, οι οποίες πρόκειται να ξεκινήσουν αυτό το μήνα (σσ: 19 Ιουνίου 2017), συμπιέζοντας το ήδη αυστηρό χρονοδιάγραμμα (σσ: 2 έτη, μέχρι Μάρτιο 2019) για να συμφωνήσουν τους όρους της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου και τη φύση των μελλοντικών σχέσεών του με την Ε.Ε..
Οι εκλογές αυξάνουν τη δυνατότητα χαλαρότερης δημοσιονομικής πολιτικής.
Το μανιφέστο των Συντηρητικών αποσκοπεί στην εξισορρόπηση του προϋπολογισμού του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας, αργότερα από ό,τι είχε προγραμματιστεί, παρόλο που οι λεπτομερείς προτάσεις φορολογίας και δαπανών ήταν σε γενικές γραμμές συνεπείς με τον προϋπολογισμό του Μαρτίου.
Ωστόσο, η ισχυρότερη από την αναμενόμενη απόδοση του Εργατικού Κόμματος μετά την εκστρατεία για υψηλότερες δημόσιες δαπάνες και επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από υψηλότερο φόρο εταιρειών και άλλες φορολογικές αυξήσεις, υποδηλώνει ότι η "κόπωση λιτότητας" είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εν τω μεταξύ, μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία των μειονοτήτων ή των Συντηρητικών μπορεί να χρειαστεί να συμβιβαστεί με το ρυθμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης ή με συγκεκριμένα μέτρα πολιτικής για τη διατήρηση της κοινοβουλευτικής στήριξης (η αντιστροφή των προτάσεων αύξησης των κοινωνικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους στον προϋπολογισμό του Μαρτίου υπογράμμισε έναν βαθμό έλλειψης ευελιξίας Δημοσιονομική πολιτική).
Η πιθανότητα ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας της Σκωτίας έχει υποχωρήσει, αφού το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας έχασε 21 βουλευτές σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές το 2015, αν και παραμένει το μεγαλύτερο κόμμα στη Σκωτία», καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης