Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Ένα ακόμη Eurogroup στις 15/6 με θέμα την Ελλάδα... όχι απαραίτητα το τελευταίο - Φήμες για συμφωνία στις 22/6

tags :
BofA: Ένα ακόμη Eurogroup στις 15/6 με θέμα την Ελλάδα... όχι απαραίτητα το τελευταίο - Φήμες για συμφωνία στις 22/6
Yπάρχουν ήδη συνομιλίες για ένα άλλο Eurogroup στις 22 Ιουνίου
Η νέα συνεδρίαση του Eurogroup όπου οι δανειστές και η Ελλάδα θα προσπαθήσουν να επιλύσουν το σημερινό αδιέξοδο θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου.
Ωστόσο οι προσδοκίες δεν είναι και πολύ μεγάλες, αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch, η οποία θεωρεί ότι το αδιέξοδο των δύο πλευρών για το χρέος μπορεί δύσκολα να αρθεί.
Στην τελευταία 22σέλιδη ανάλυσή της για την Ευρώπη, η Bank of America Merrill Lynch αφιερώνει ένα μικρό κεφάλαιο για την Ελλάδα, υπό τον τίτλο "Greece: Another key Eurogroup – not necessarily the last one" (Ελλάδα: Ένα ακόμη Eurogroup - όχι απαραίτητα το τελευταίο).
Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι το Eurogroup του Μαΐου δεν έδωσε τη λύση που περίμεναν όλοι, ακόμη και αν η Ελλάδα ήταν συνεπής με τη δική της υποχρέωση.
Η ανακούφιση του χρέους και η εξασφάλιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα για ακόμη μία φορά αναβλήθηκε.
Το καλύτερο που προσφέρθηκε ήταν μια λύση κατά την οποία το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν θα συνεισφέρει χρηματοδοτικά, μέχρι να υπάρξει μια συμφωνία για την ανακούφιση του ελληνικού χρέους.
Με άλλα λόγια, το ΔΝΤ θα είναι μέρος του προγράμματος «καταρχήν», αλλά δεν θα είναι πραγματικά εκεί έως ότου οι ευρωπαίοι δανειστές παραδώσουν το σχέδιο ανακούφισης του χρέους.
Η ελληνική πλευρά, ανησυχώντας ότι αυτό ίσως αναβάλει την ανακούφιση στο μέλλον, απέρριψε την προσφορά αυτή.
Τα διαρρεύσαντα πρακτικά της συνεδρίασης του Eurogroup έδειξαν ελάχιστα περιθώρια να βελτιωθεί αυτή η προσφορά.
Και τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε.
Η Lagarde χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη δυνατότητα που περιγράφεται ανωτέρω.
Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να πιέζει για πιο συγκεκριμένες ενέργειες ελάφρυνσης του χρέους.
Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά στο πλαίσιο αυτό ότι ο μόνος δρόμος για να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο είναι η Ελλάδα να λάβει τα χρήματα τώρα, προκειμένου να καλύψει τις προθεσμίες λήξης ομολόγων, και να περιμένει μέχρι να γίνουν οι  διαπραγματεύσεις για το χρέος.
Και αυτό είναι ακόμα το κεντρικό σενάριό της, αναφέρει η Bank of America Merrill Lynch. Αλλά, η πιθανότητα είναι ότι αυτό να συμφωνηθεί την τελευταία στιγμή, γεγονός που καταστήσει αναγκαία άλλη μια συνεδρίαση του Eurogroup, για να σφραγίσει τη συμφωνία.  Άλλωστε, όπως αποκαλύπτει η Bank of America Merrill Lynch υπάρχουν ήδη συνομιλίες για ένα άλλο Eurogroup στις 22 Ιουνίου.
Βέβαια, όταν εξαντλείται τόσο πολύ ο χρόνος, μπορεί να συμβούν ατυχήματα, προειδοποιεί.
Και η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE της ΕΚΤ φαίνεται όλο και πιο απίθανη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης