Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υπό καθεστώς αρνητικής επιτήρησης το Κατάρ - Παρεμένει η αξιολόγηση ΑΑ

tags :
Fitch: Υπό καθεστώς αρνητικής επιτήρησης το Κατάρ - Παρεμένει η αξιολόγηση ΑΑ
Είναι πιθανό ότι, λόγω των τεράστιων πόρων του, το Κατάρ θα μπορέσει να χειριστεί τις πιέσεις για την προμήθεια τροφίμων και άλλων αγαθών, αλλά με κόστος, το οποίο ενδεχομένως θα βαρύνει την κυβέρνηση
Σε καθεστώς αρνητικής επιτήρησης αξιολόγησε το Κατάρ σήμερα 12 Ιουνίου 2017 με έκθεση της η Fitch, ενώ η μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της χώρας επιβεβαιώθηκε σε ΑΑ.
Η αρνητική αξιολόγηση αντικατοπτρίζει την αυξημένη αβεβαιότητα που προκύπτει από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, της Αιγύπτου και ορισμένων άλλων αραβικών χωρών να διακόψουν τους διπλωματικούς και υλικοτεχνικούς δεσμούς με το Κατάρ.
Ενώ διεξήχθησαν κάποιες συζητήσεις για την επίλυση της κρίσης, είναι πιο πιθανό η κρίση να διατηρηθεί και να επηρεάσει αρνητικά την οικονομία του Κατάρ και τις πιστωτικές του μετρήσεις.
Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της έχουν απαγορεύσει όλες τις χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές από και προς το Κατάρ, με τον προφανή αποκλεισμό του πετρελαιαγωγού που φέρνει το αέριο του Κατάρ στα ΗΑΕ.
Αυτό έχει άμεσες επιπτώσεις, καθώς το Κατάρ εξαρτάται από τις εισαγωγές από τους γείτονές του και από εμπορεύματα που αποστέλλονται εκτός της περιοχής μέσω του βασικού λιμένα Jebel Ali στα ΗΑΕ.
Είναι πιθανό ότι, λόγω των τεράστιων πόρων του, το Κατάρ θα μπορέσει να χειριστεί τις πιέσεις για την προμήθεια τροφίμων και άλλων αγαθών, αλλά με κόστος, το οποίο ενδεχομένως θα βαρύνει την κυβέρνηση.
Οι αξιολογήσεις "ΑΑ" αντικατοπτρίζουν τα μεγάλα κρατικά περιουσιακά στοιχεία του Κατάρ (επαρκή για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων για τα επόμενα 20 χρόνια), μαζί με τις προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής που κάνει η χώρα, ένα μεγάλο μερίδιο υδρογονανθράκων της παγκόσμιας αγοράς και ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ΑΕΠ ανά τον κόσμο.
Η εξάρτηση στους υδρογονάνθρακες αποτελεί βασική αδυναμία αξιολόγησης για το Κατάρ, με την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου να αφορά κατά μέσο όρο το 50% του ΑΕΠ και το 80% των εισπράξεων και των κρατικών εσόδων από το εξωτερικό.
Το αρνητικό καθεστώς επιτήρησης συνοπτικά αντικατοπτρίζει τους ακόλουθους παράγοντες κινδύνου που μπορεί μεμονωμένα ή συλλογικά να οδηγήσουν σε υποβάθμιση των αξιολογήσεων:
Απουσία έγκαιρης επίλυσης της απομόνωσης του Κατάρ.
Περαιτέρω κλιμάκωση των μέτρων κατά του Κατάρ.
Αποδεικτικά στοιχεία ότι τα μέτρα που ελήφθησαν κατά του Κατάρ έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομία ή άλλες πιστωτικές μετρήσεις.
Παράγοντες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άρση του καθεστώτος αρνητικής επιτήρησης και επιβεβαίωση των αξιολογήσεων:
Έγκαιρη εξομάλυνση των εξωτερικών σχέσεων του Κατάρ χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομία ή άλλες πιστωτικές μετρήσεις.

www.bankinknews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης