Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μπαράζ υποβαθμίσεων τραπεζών και επιχειρήσεων της Νοτίου Αφρικής από τη Moody's

Μπαράζ υποβαθμίσεων τραπεζών και επιχειρήσεων της Νοτίου Αφρικής από τη Moody's
Ειδικότερα, μετεβλήθη σε «Baa3» από «Baa2» η αξιολόγηση για τις Standard Bank of South Africa, FirstRand Bank, Absa Bank, Nedbank και Investec
Λίγες ημέρες αφότου υποβάθμισε (την Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017) τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Νοτίου Αφρικής σε «Baa3» (αρνητικό το outlook), από «Baa2», η Moody's προχωρά σε υποβάθμιση των πέντε μεγαλυτέρων τραπεζών της χώρας.
Ειδικότερα, μετεβλήθη σε «Baa3» από «Baa2» η αξιολόγηση για τις Standard Bank of South Africa, FirstRand Bank, Absa Bank, Nedbank και Investec.
Την ίδια στιγμή, υποβαθμίστηκαν κατά μία βαθμίδα οι αξιολογήσεις μακροπρόθεσμους πιστοληπτικής ικανότητας για 13 πολιτείες της χώρας, αλλά και τις ασφαλιστικές Old Mutual Life Assurance Company, MMI Group, Guardrisk group of entities και Standard Insurance.
Η Moody's επικαλείται για τις αξιολογήσεις της την αποδυνάμωση του θεσμικού πλαισίου της χώρας, τις μειωμένες προοπτικές ανάπτυξης που αντικατοπτρίζουν την πολιτική αβεβαιότητα και τη βραδύτερη πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη συνεχιζόμενη διάβρωση της δημοσιονομικής ισχύος, λόγω της αύξησης του δημόσιου χρέους.
Βέβαια, σημειώνει η Moody's, η αξιολόγηση «Baa3» για το κράτος αναγνωρίζει και ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα που εξακολουθούν να υποστηρίζουν την πιστοληπτική ικανότητα της Νότιας Αφρικής.
Οι αρνητικές προοπτικές επαναξιολόγησης αντικατοπτρίζουν τους συνεχιζόμενους κινδύνους για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση, που συνδέονται με τις πολιτικές προοπτικές.
Μεσοπρόθεσμα, εκτιμά ο οίκος, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην αφρικανική χώρα θα υποστηριχτεί, λόγω των προοπτικών των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που αποσκοπούν στην αύξηση της δυνητικής ανάπτυξης και την ευελιξία στις δημοσιονομικές δαπάνες.
Βασικά χαρακτηριστικά για το 2016:

Κατά κεφαλήν ΑΕΠ: 12.679 δολάρια

Οικονομική ανάπτυξη: 0,3%

Πληθωρισμός: 6,8%

Δημοσιονομικό ισοζύγιο: -3,7%

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών: -3,2%

(Εξωτερικό) Δημόσιο χρέος: 52,3%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης