Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η UBS για την παγκόσμια οικονομία - Σε πτώση η πιστωτική επέκταση

tags :
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η UBS για την παγκόσμια οικονομία - Σε πτώση η πιστωτική επέκταση
Η παγκόσμια πιστωτική επέκταση (που καλύπτει το 77% του παγκόσμιου ΑΕΠ) κατέρρευσε ξαφνικά,ενώ η παγκόσμια πιστωτική επέκταση τους τελευταίους 18 μήνες, προερχόταν κυρίως από την Κίνα
Την ανησυχία της, για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, διατυπώνει η ελβετική επενδυτική τράπεζα UBS, καθώς, όπως επισημαίνει, στα τέλη Φεβρουαρίου του 2017 για πρώτη φορά παρατηρήθηκε απότομη πτώση στην παγκόσμια πιστωτική επέκταση.
Όπως αναφέρει σε έκθεση της η UBS, η «παγκόσμια πιστωτική επέκταση (που καλύπτει το 77% του παγκόσμιου ΑΕΠ) κατέρρευσε ξαφνικά» και πρόσθεσε ότι η παγκόσμια πιστωτική επέκταση τους τελευταίους 18 μήνες, προερχόταν κυρίως από την Κίνα (το πράσινο σκιασμένο κομμάτι στο διάγραμμα), η οποία ακόμη και τώρα δημιουργεί νέα πίστωση με ετήσιο ρυθμό περίπου 30% του (κινεζικού) ΑΕΠ.
Ως αποτέλεσμα, ενώ το Φεβρουάριο του 2006 η συνολική πιστωτική επέκταση ήταν θετική στο 3,8% του παγκόσμιου ΑΕΠ (εκ των οποίων η Κίνα ανερχόταν στο 3,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ), υποχώρησε το Φεβρουάριο 2017 στο -0,1% του παγκόσμιου ΑΕΠ (η συνεισφορά της Κίνας είναι -0,3% του παγκόσμιου ΑΕΠ).
Εν ολίγοις, η κατάρρευση του Φεβρουαρίου στην πιστωτική επέκταση σημειώθηκε στην πρόσφατη κορύφωση της παγκόσμιας οικονομίας.
Τρεις μήνες αργότερα, η UBS δημοσιοποίησε την πολυαναμενόμενη έκθεση της για την τρέχουσα κατάσταση της παγκόσμιας πιστωτικής επέκτασης και δεν είναι τίποτα λιγότερο από μια καταστροφή.
"Ναι, η παγκόσμια πιστωτική επέκταση εξακολουθεί να συρρικνώνεται".
Από την κορυφή μέχρι την κατώτατη περίοδο, η επιβράδυνση της παγκόσμιας πιστωτικής επέκτασης πλησιάζει αυτή την περίοδο της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (-6% του παγκόσμιου ΑΕΠ).
Επί του παρόντος, το 55% των χωρών του δείγματος έχει παρουσιάσει επιδείνωση της απόκλισης κατά -0,3 της απόκλισης της πιστωτικής επέκτασης (σε διάστημα πάνω από 12 μήνες) σε σύγκριση με το 77% των χωρών το Δεκέμβριο του 2009, όταν η μέση μείωση ήταν -1,4 stdev.
Ακολουθεί η εμφάνιση της εκπληκτικής κατάρρευσης της πιστωτικής επέκτασης από σήμερα:



Η πιστωτική επέκταση στις ΗΠΑ έχει επίσης μειωθεί, φαινομενικά λόγω της απότομης μείωσης της ζήτησης για δάνεια C & I.
Όμως, η επιβράδυνση έρχεται εντούτοις σε αντίθεση με την εμπιστοσύνη που εκφράζεται σχετικά με τα επενδυτικά σχέδια και τα μελλοντικά σχέδια δανεισμού.
Η αμερικανική πιστωτική επέκταση ξεκίνησε με ρυθμό 0,7% του ΑΕΠ τον Σεπτέμβριο του 2016 και τον Μάρτιο 2017 είχε πέσει στο -0,53% του ΑΕΠ (που ανάκαμψε κάπως τον Απρίλιο βάσει δεδομένων τραπεζικών δανείων).



Πιο σημαντικό, το 2009, όχι μόνο η Κίνα, αλλά η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες εξαπέλυσαν τη μεγαλύτερη ένεση πίστωσης που έχει γίνει ποτέ, δηλαδή τη ρευστότητα, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη φούσκα.
Σήμερα όλα αυτά έρχονται σε μια εποχή που η αύξηση των δανείων των ΗΠΑ είναι εβδομάδες μακριά από την αρνητική.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης