Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η ρευστότητα των εταιρειών στις αναδυόμενες αγορές θα παραμείνει ισχυρή μέχρι το 2018

tags :
Moody's: Η ρευστότητα των εταιρειών στις αναδυόμενες αγορές θα παραμείνει ισχυρή μέχρι το 2018
Ακόμη και χωρίς πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση, το 94% των εταιρειών EMEA έχει αρκετή ρευστότητα για να καλύψει τις ανάγκες σε μετρητά τους επόμενους 12 μήνες, ελάχιστα διαφοροποιημένο από το 93% το 2016
Η ρευστότητα θα παραμείνει ισχυρή συνολικά για τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (ΕΜΕΑ) το 2018, ενώ οι υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων ενδέχεται να προσθέσουν περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας στους τομείς της ενέργειας, των μετάλλων και των ορυχείων, σύμφωνα με την έκθεση της Moody's που δημοσιεύθηκε σήμερα (14 Ιουνίου 2017).
Στην έκθεσή της, η Moody's αξιολογεί τις θέσεις ρευστότητας 914 μη χρηματοπιστωτικών εταιρειών και εταιρειών υποδομών, με συνολικό οφειλόμενο χρέος ύψους περίπου 4 τρισ. δολαρίων.
"Ακόμη και χωρίς πρόσβαση σε νέα χρηματοδότηση, το 94% των εταιρειών EMEA έχει αρκετή ρευστότητα για να καλύψει τις ανάγκες σε μετρητά τους επόμενους 12 μήνες, ελάχιστα διαφοροποιημένο από το 93% το 2016", λέει ο Richard Morawetz της Moody's.
Στον κόσμο των υψηλών αποδόσεων, ο ευρύτερος ενεργειακός τομέας (ο οποίος περιλαμβάνει πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πετρελαϊκές υπηρεσίες) έχει υψηλότερο μερίδιο στις χαμηλές βαθμολογίες ρευστότητας, ενώ ο τομέας μετάλλων και ορυχείων ενισχύθηκε σε σχέση με το 2016, καθώς ωφελείται από τις αυξανόμενες τιμές των βασικών εμπορευμάτων.
Κατά κύριο λόγο, τα προφίλ ρευστότητας αυτών των τομέων θα πρέπει να βελτιωθούν λόγω της ανάκαμψης των τιμών των βασικών εμπορευμάτων.
Ενώ πολλοί τομείς θα δουν αύξηση στις ταμειακές ροές τους επόμενους 12 μήνες, οι τομείς της τεχνολογίας και του φαρμακευτικού τομέα θα έχουν τη μεγαλύτερη ταμειακή ροή σε σχέση με το αναφερόμενο χρέος.
Στον παγκόσμιο ενοποιημένο κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται η ελεύθερη ταμειακή ροή να είναι θετική το 2017, ανάλογα με το επίπεδο των κεφαλαιουχικών δαπανών και των μερισμάτων.
Οι κίνδυνοι ανά χώρα δεν αποτελούν προς το παρόν σημαντική κινητήρια δύναμη ρευστότητας.
Ενώ η Ρωσία μόλις τώρα αναδύεται από ύφεση σχεδόν δύο ετών, τα κέρδη και η ρευστότητα των ρωσικών εταιρειών επωφελήθηκαν από την αδυναμία του ρουβλίου, καθώς πολλοί είναι μεγάλοι εξαγωγείς βασικών προϊόντων.
Στην Τουρκία, τα πολιτικά γεγονότα έπληξαν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη, αλλά η ρευστότητα των τουρκικών εταιρειών παρέμεινε γενικά επαρκής, αν όχι ισχυρή.
Τα προγράμματα απαίτησης παραγώγων, με τα οποία μια εταιρεία πουλά τα ανεξόφλητα χρέη της σε ένα ίδρυμα τιτλοποίησης ή σε μια τράπεζα, με αντάλλαγμα μια προκαταβολή, αποτελούν πιθανή πηγή ρευστότητας για το 14% περίπου των εταιρειών αυτής της μελέτης, κυρίως στον χώρο υψηλής απόδοσης.
Η Moody's αναμένει ότι το παγκόσμιο ποσοστό αθέτησης υποχρεώσεων, θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία μέχρι το Δεκέμβριο του 2017.
Αυτές οι προβλέψεις βασίζονται στην προβολή της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης από τον οργανισμό αξιολόγησης και στη μείωση των πιέσεων στον τομέα των βασικών προϊόντων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης