Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Πιθανοί κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, λόγω της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές

tags :
Moody's: Πιθανοί κίνδυνοι για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας, λόγω της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές
Το ρυθμιστικό πλαίσιο στη μεταστροφή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι καθοριστικό για τη μελλοντική εξέλιξη του τομέα των ενεργειακών δικτύων
Η μείωση των ανθρακούχων εκπομπών και η συνεχιζόμενη μετάβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη, ιδίως στην αιολική και την ηλιακή, δημιουργούν μακροπρόθεσμους κινδύνους για τους φορείς των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου της περιοχής, καθώς τα μεταβαλλόμενα επιχειρηματικά μοντέλα, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και η εξελισσόμενη ρύθμιση ενδέχεται να υπονομεύσουν την πιστωτική τους ποιότητα με την πάροδο του χρόνου, όπως αναφέρει η Moody's σε σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη 13 Ιουνίου 2017.
"Η μεταστροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ευρώπη έχει διάφορες προκλήσεις για τους φορείς ενεργειακών δικτύων, με την τεράστια αύξηση των επενδύσεων που σχετίζονται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, να δημιουργούν κινδύνους εκτέλεσης, ενώ η μετάβαση στη μείωση των εκπομπών του άνθρακα θέτει υπό αμφισβήτηση τη μακροπρόθεσμη χρήση φυσικών πόρων όπως το φυσικό αέριο και τα δίκτυα που το διανέμουν ", λέει η Stefanie Voelz, της Moody's.
Οι φορείς εκμετάλλευσης μεγάλων ενεργειακών δικτύων, ενδέχεται επίσης να προσαρμοστούν αργά στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον παραγωγής και κατανάλωσης, ενώ οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας γίνονται (εν μέρει) ανεξάρτητοι από το δίκτυο, καθώς λειτουργούν ολοένα και περισσότερο με δικές τους μονάδες παραγωγής και / ή αποθήκευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Επιπλέον, η αυξανόμενη ηλεκτροδότηση μεταφοράς ή θέρμανσης μπορεί να μεταβάλει σημαντικά τις απαιτήσεις του δικτύου.
Ενώ αυτές οι συνεχιζόμενες εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κατακερματισμό του τομέα, ενδέχεται να απειλήσουν τους υφιστάμενους φορείς εκμετάλλευσης δικτύων.
Το ρυθμιστικό πλαίσιο στη μεταστροφή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα είναι καθοριστικό για τη μελλοντική εξέλιξη του τομέα των ενεργειακών δικτύων, καθώς η αλλαγή του πεδίου των δραστηριοτήτων σε ένα περιβάλλον με σημαντική τεχνολογική εξέλιξη, μπορεί να απαιτήσει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αμείβονται τα ευρωπαϊκά δίκτυα και καθορίζονται τα τιμολόγια των πελατών, εάν πρέπει να διατηρηθεί η πιστωτική τους ποιότητα.
Οι προσιτές τιμές θα παραμείνει βασική εστίαση για τις εταιρείες, καθώς οι αυξήσεις του κόστους αντανακλά στους καταναλωτές.
Καθώς οι επενδυτικές ανάγκες παραμένουν υψηλές, οδηγώντας σε αύξηση της περιουσίας των εταιρειών μετά το 2020, οι λογαριασμοί των πελατών θα αυξηθούν.
Οι ανανεώσιμες επιδοτήσεις εξακολουθούν να επιβαρύνουν τους λογαριασμούς, ενώ οι ανησυχίες σχετικά με πιο προσιτές τιμές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναβολή του κόστους και της ανάκτησης των επενδύσεων για τα δίκτυα, και ενδεχομένως σε μια αρνητική πιστοληπτική ικανότητα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης