Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παραμένει neutral για τον MSCI Greece η JP Morgan - Ο ΟΤΕ στα top picks - Καταλύτης η ελάφρυνση του χρέους

tags :
Παραμένει neutral για τον MSCI Greece η JP Morgan - Ο ΟΤΕ στα top picks - Καταλύτης η ελάφρυνση του χρέους
Το "αφήγημα" της ελληνικής αγοράς δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 5 χρόνια
Η αβεβαιότητα γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους είναι ο βασικός λόγος που παραμένει neutral (ουδέτερη) για τον MSCI Greece η JP Morgan, η οποία όμως θεωρεί ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να δώσει ώθηση στην ελληνική αγορά.
Ειδικότερα, στη σημερινή 90σέλιδη ανάλυσή της για την στρατηγική στις αναδυόμενες αγορές, η JP Morgan διαπιστώνει ότι ο MSCI Greece έχει κερδίσει πάνω από 20% από τις αρχές του έτους, καταγράφοντας την καλύτερη απόδοση από το 2010.



Η Ελλάδα κατέληξε σε μια προκαταρκτική συμφωνία με τους πιστωτές της κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 7ης Απριλίου, η οποία ήρε το αδιέξοδο στη διάσωση της χώρας και άνοιξε το δρόμο για τη δόση ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ. Η συμφωνία καλύπτει τις περικοπές των συντάξεων και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μεταξύ άλλων μέτρων.
Η ελληνική Βουλή ενέκρινε τα νέα μέτρα λιτότητας στις 18 Μαΐου και ορισμένες επιπλέον μεταρρυθμίσεις στις 9 Ιουνίου πριν από την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Ιουνίου, όπου το θέμα της ελάφρυνσης του χρέος και της εκταμίευσης της δόσηςθα συζητηθούν εκτενέστερα.
Η ΕΚΤ έχει ήδη αναφέρει ότι χρειάζεται περισσότερη σαφήνεια για τη βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας και για κάθε είδους ελάφρυνση του χρέους από τους πιστωτές πριν από την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE.
Το ΑΕΠ του 1ου τριμήνου αναθεωρήθηκε στο + 0,4% από προηγούμενη εκτίμηση του -0,1%.
Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 22,5% τον Μάρτιο, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών.
Το ΔΝΤ εξακολουθεί να ζυγίζει εάν ενταχθεί στην ελληνική διάσωση, ενώ ο επικεφαλής του ΔΝΤ, C Lagarde, επιμένει σε ένα χαμηλότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 180% του ΑΕΠ.

Παράγοντες που θα επηρεάσουν την απόδοση του β' 6μηνου του 2017

Το "αφήγημα" της ελληνικής αγοράς δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 5 χρόνια:
Ολοκλήρωση / καθυστέρηση της αξιολόγηση -> αύξηση / μείωση εμπιστοσύνης καταναλωτών / επιχειρήσεων -> Επιτάχυνση / επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ -> άνοδος / διόρθωση στο χρηματιστήριο.
Η δυναμική δεν έχει αλλάξει, αλλά υπάρχει ελπίδα για ένα ακόμη ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς όσο υπάρχει περαιτέρω πρόοδος μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.
Οι αποδόσεις των 10 ετών ελληνικών ομολόγων είναι προς το παρόν στο 5,92% (-119 μ.β. YTD).
Η εκτίμηση είναι ότι οι αποδόσεις των 10ετών θα πρέπει να μειωθούν μεταξύ 5,5% και 6,0% εάν η αξιολόγηση ολοκληρωθεί σύντομα, επιτρέποντας την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Επίσης, η JP Morgan εκτιμά ότι η υψηλότερη αστάθεια της Ελλάδας αποτελεί σημαντικό ζήτημα για τους επενδυτές, γι 'αυτό πρέπει να υπάρξει σύγκριση στους δείκτες Sharpe της Ελλάδας και των αναδυόμενων αγορών.
Για την Ελλάδα, με 25,4% όγκο (90 ημερών) και απόδοση 6,0% στο 10ετές, αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε απόδοση 19,3% για να έχουμε τον ίδιο λόγο Sharpe τόσο για την Ελλάδα όσο και για τις αναδυόμενες αγορές.
Συνολικά, λόγω του υψηλού προφίλ κινδύνου και του μικρού μεγέθους της αγοράς, η JP Morgan συστήνει ουδετερότητα (neutral) για την ελληνική αγορά, λόγω του υψηλού κινδύνου να μην καταλήξουν οι πιστωτές σε συμφωνία σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους.
Εάν η Ελλάδα δεν λάβει την επόμενη δόση, είναι πιθανότερο να μην μπορεί να εξοφλήσει τις οφειλές της ύψους 7 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.
Για να αποφευχθεί τέτοια οικονομική δυσπραγία, το ΔΝΤ εξετάζει ένα υπό όρους δάνειο για την Ελλάδα.
Αυτό θα καθυστερούσε την απελευθέρωση των χρημάτων μέχρις ότου συμφωνήσουν οι ευρωπαίοι πιστωτές την παροχή ελάφρυνσης του χρέους.
Ανησυχίες υπάρχουν επίσης για το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα πρόωρο τέλος στο QE της ΕΚΤ, το οποίο θα σημάνει και την αύξηση των περιφερειακών ευρωπαϊκών spread.

Επιπτώσεις χαρτοφυλακίου

Ο ΟΤΕ είναι η μοναδική κορυφαία επιλογή της JP Morgan στην Ελλάδα.
Ο ΟΤΕ εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με discount έναντι του ευρωπαϊκού κλάδου, αν και το χάσμα έχει μειωθεί.







www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης