Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Φως στην άκρη του ελληνικού τούνελ - Η «δήλωση» συμμετοχής του ΔΝΤ μπορεί να είναι αρκετή για την ένταξη στο QE

tags :
HSBC: Φως στην άκρη του ελληνικού τούνελ - Η «δήλωση» συμμετοχής του ΔΝΤ μπορεί να είναι αρκετή για την ένταξη στο QE
Στο δ' 3μηνο του 2017 η σημαντική ανάκαμψη της οικονομίας
Φως στην άκρη του τούνελ, βλέπει η HSBC, για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας του Eurogroup είναι ένα θετικό σημάδι για την επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Ειδικότερα, στη σημερινή 70σέλιδη ανάλυσή της για την ευρωπαϊκή οικονομία, το ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα τιτλοφορείται "Light at the end of the tunnel" (Φως στο τέλος του τούνελ).
Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,4% το α' τρίμηνο του 2017, σε τριμηναία βάση, με την ιδιωτική κατανάλωση να συμβάλει θετικά στα μεγέθη.
Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε να φτάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα ρεκόρ όλων των εποχών (4,2% του ΑΕΠ), πολύ πάνω από το στόχο του προγράμματος του 0,5%.
Ωστόσο, η μεταβλητότητα των εμπορικών δεδομένων παραμένει πολύ υψηλή, λόγω κυρίως των ελέγχων κεφαλαίου.
Η υγιής δημιουργία θέσεων εργασίας και οι έντονες τουριστικές προ-κρατήσεις δείχνουν ένα βελτιωμένο περιβάλλον ανάπτυξης.
Οι δαπάνες του δημόσιου τομέα πρέπει να αρχίσουν να ενισχύουν την αύξηση του ΑΕΠ, συνεπώς, η HSBC συνεχίζει να περιμένει ενίσχυση της ανάκαμψη το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Στις 15 Ιουνίου, το Eurogroup πέτυχε μια συμφωνία σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης, απελευθερώνοντας εκταμιεύσεις ύψους 8,5 δισ. ευρώ.
Αυτό θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τις υποχρεώσεις για τον Ιούλιο, ενώ το ΔΝΤ συμφώνησε να ενταχθεί κατ 'αρχήν στο πρόγραμμα (Αν και τα κεφάλαια από το ΔΝΤ δεν θα εκταμιευθούν μέχρις ότου η ευρωζώνη δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα πρόσθετα μέτρα που προτίθενται να αναλάβουν για την ελάφρυνση του χρέους).
Αυτό αποτελεί σημαντικό βήμα προς τα εμπρός, καθώς καταργεί την αβεβαιότητα που επικρατούσε τις τελευταίες εβδομάδες.

Κίνδυνοι

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος θα μπορούσε να είναι ζωτικής σημασίας για την επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Με την παροχή εισφοράς μετρητών στην οικονομία (1,6 δισ. ευρώ από τα 8,5 δισ. ευρώ που θα εκταμιευτούν), η Ελλάδα θα τα χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Αυτό θα δώσει ώθηση στους καταναλωτές και τους επενδυτές.
Θα μπορούσε επίσης να προτρέψει στην επιστροφή μέρους των καταθέσεων προς τις τράπεζες, η οποία είναι πρωταρχικής σημασίας για να καταστεί δυνατή η κατάργηση των ελέγχων κεφαλαίου.
Ωστόσο, οι παρατεταμένες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης έχουν επηρεάσει σημαντικά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη του 2017.



Σημαντική εξέλιξη εντούτοις για την HSBC είναι το γεγονός ότι ακόμη και αν δεν έχει ακόμη χορηγηθεί πραγματική ελάφρυνση του χρέους, η δηλωμένη πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει θα πρέπει, κατά την άποψή της, να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η πιθανή πρόσβαση στο QE θα πρέπει επίσης να επιτρέψει στην Ελλάδα να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.
Αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης το επόμενο έτος (αν και ίσως όχι μια καθαρή έξοδο, αλλά μία προληπτική γραμμή στήριξης).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης