Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Eurobank Equities: Η συμφωνία του Eurogroup μειώνει τον κίνδυνο για την ελληνική οικονομία και το ΧΑ - Σε επαγρύπνηση για ευκαιρίες

tags :
Eurobank Equities: Η συμφωνία του Eurogroup μειώνει τον κίνδυνο για την ελληνική οικονομία και το ΧΑ - Σε επαγρύπνηση για ευκαιρίες
Στα top picks παραμένουν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και του Φουρλή
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν χθες (15/6) σε συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα, με το Eurogroup να ανανεώνει τη δέσμευσή του να εφαρμόσει μια δεύτερη δέσμη μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, εξασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα εξασφάλισε και την εκταμίευση της δόσης των 8,5 δισ. ευρώ, σχολιάζει η Eurobank Equities, αλλα δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος όσον αφορά την ελάφρυνση του χρέους, με τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να δεσμεύονται να αντιμετωπίσουν το χρέος της Ελλάδας μέσω ενός δεύτερου συνόλου μέτρων.
Στόχος είναι οι ετήσιες ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης να μην ξεπερνούν το 15-20% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα αντίστοιχα.
Θα εξεταστούν διάφορες επιλογές και θα εφαρμοστούν σύμφωνα με έναν "λειτουργικό μηχανισμό προσαρμογής με βάση την ανάπτυξη". Ωστόσο, το EWG θα εργαστεί για τη διαμόρφωση αυτού του μηχανισμού από το 2018.
Κατά συνέπεια, οι αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν από το τέλος του προγράμματος.
Το ΔΣ του ΔΝΤ σύντομα θα συστήσει στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου την κατ 'αρχήν έγκριση της αίτησης της Ελλάδας για 14μηνη συμφωνία stand-by (έως τις 27 Ιουλίου).
Το ποσό θα είναι μάλλον περιορισμένο, ήτοι 2 δισ. σολάρια, και θα δοθεί μόνο αφού οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας αναλάβουν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους.
Υπό αυτή την έννοια, ο χρόνος κατά τον οποίο το ΔΝΤ θα αποφασίσει τη συμμετοχή θα μπορούσε να είναι ανά πάσα στιγμή μεταξύ του τρίτου τριμήνου του 2017 έως το τρίτο τρίμηνο του 2018.
Παράλληλα, το Eurogroup καθόρισε σε πιο ρεαλιστική βάση τους μακροπρόθεσμους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος, ήτοι στο 2% του ΑΕΠ.
Ένα από τα νέα στοιχεία της χθεσινής συμφωνίας ήταν ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης καθόρισαν την επιθυμητή δημοσιονομική πορεία στην εποχή μετά το πρόγραμμα, συμφωνώντας ότι αυτό θα πρέπει να συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο, δηλαδή "σχεδόν 2%" του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της περιόδου 2023-2060, δηλαδή σε πιο ρεαλιστικά επίπεδα σε σχέση με το 3,5% για το 2017-2022.

Η επίδραση στην αγορά

Εδώ και πολύ καιρό η Eurobank Equities υποστηρίζει την επανεξέταση της σύστασης για τις ελληνικές μετοχές.
Όπως και σε οποιαδήποτε "μακροοικονομική αγορά", οι κινήσεις ιδίων κεφαλαίων συσχετίζονται πολύ περισσότερο με τις μεταβολές των γενικών συνθηκών κινδύνου παρά με την καθαρή οικονομική απόδοση σε εταιρικό επίπεδο.
Υπό αυτήν την έννοια, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος έχει μειωθεί μόνο κατά το ήμισυ.
Άλλωστε, η απόδοση του ομολόγου έχει μειωθεί από το 8% στα επίπεδα των 6,5%.
Από την άλλη πλευρά, προβλέπει μια περίοδο ηρεμίας, όπως είχαμε το 2013-2014.
Συνεπώς, η προσέγγιση στο πλαίσιο του νέου κινδύνου προβλέπει μια δυναμική ανόδου της τάξης του 15-20%, υποθέτοντας την πλήρη επανάληψη των χαμηλότερων επιπέδων κινδύνου.
Στα top picks παραμένουν οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, του ΟΤΕ, του ΟΠΑΠ και του Φουρλή, ενώ συστήνει επαγρύπνηση για τυχόν νέες ευκαιρίες που μπορεί να προκύψουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης