Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Η Ελλάδα δεν πέτυχε πολλά στο Eurogroup - «Ηρεμία» έως την επόμενη αξιολόγηση

tags :
Citigroup: Η Ελλάδα δεν πέτυχε πολλά στο Eurogroup - «Ηρεμία» έως την επόμενη αξιολόγηση
Οι στόχοι της συμπερίληψης στο QE και της γρήγορης επιστροφής στην αγορά δεν έχουν εξασφαλιστεί
Σαφώς το αποτέλεσμα του πρόσφατου Eurogroup, στις 15 Ιουνίου του 2017, ήταν κατώτερο των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία διαπίστωσε ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε ούτε να εξασφαλίσει την ένταξη στο QE της ΕΚΤ, αλλά ούτε και την βοήθεια στην πρόσβαση στις αγορές.
Η Citigroup σχολιάζει τις δηλώσεις του επικεφαλής του EuroWorking Group, T. Wieser, ο οποίος ελπίζει στην πρόσβαση της Ελλάδας στην αγορά το Φθινόπωρο του 2017 ή την άνοιξη του 2018.
Ο επικεφαλής της ομάδας εργασίας του Eurogroup, ο Wieser δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να προχωρήσει σε δοκιμαστική έκδοση ομολόγων.
Ωστόσο, σημείωσε ότι εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί για την προσέλκυση κεφαλαίων που δεν προέρχονται από άλλους ευρωπαίους φορολογούμενους.
Παράλληλα, ο Wieser δεν ανέφερε τις προοπτικές για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE.
Σχετικά με αυτό το θέμα, το Reuters αναφέρει ότι η ΕΚΤ ενδέχεται να καθυστερήσει την απόφασή της έως ότου οι πιστωτές να παράσχουν περαιτέρω σαφήνεια σχετικά με πιθανά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Ένας εκπρόσωπος της ΕΚΤ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η συμφωνία του Eurogroup της Πέμπτης ήταν ένα πρώτο βήμα προς την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους.
Όπως σχολιάζει η Citigroup, η ενσωμάτωση των ελληνικών ομολόγων δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή της Ελλάδας στην αγορά, αν και θα βοηθήσει βραχυπρόθεσμα.
Πιστεύει, δε, ότι η απόφαση της ΕΚΤ σχετικά με την αγορά ελληνικών ομολόγων παραμένει δύσκολη έως ότου προκύψει περισσότερη σαφήνεια για την ελάφρυνση του χρέους.
Αυτό πιθανόν να γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές και πιθανώς έως το τέλος του τρέχοντος προγράμματος το καλοκαίρι του 2018.
Η Citigroup, σχολίασε επίσης και τις δηλώσεις Τσίπρα σχετικά με το Eurogroup, το συμπέρασμα του οποίου χαρακτήρισε ως "συμφωνία εξόδου" για το τέλος της διάσωσης μέχρι το καλοκαίρι του 2018.
Η συμφωνία είναι προφανώς κατώτερη των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς οι στόχοι της συμπερίληψης στο QE και της γρήγορης επιστροφής στην αγορά δεν έχουν εξασφαλιστεί.
Ωστόσο, οι συνομιλίες διάσωσης έχουν πλέον αναβληθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους ή πιθανώς μέχρι την άνοιξη του 2018, όταν η Αθήνα και οι πιστωτές θα πρέπει να αρχίσουν να συζητούν λύσεις για την περίοδο μετά τη διάσωση, καταλήγει η Citigroup.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης