Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Peter Pham (Phoenix Capital) στο bankingnews: Το χρέος της Ελλάδας, χρειάζεται διαγραφή - Εκτός QE τα ομόλογα

tags :
Peter Pham (Phoenix Capital) στο bankingnews: Το χρέος της Ελλάδας, χρειάζεται διαγραφή - Εκτός QE τα ομόλογα
Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, όλοι οι χαζοί που τους δάνεισαν χρήματα θα δεχθούν ένα μεγάλο χτύπημα, τονίζει στο bankingnews.gr ο CEO της Phoenix Capital
Το χρέος της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλο που εκ των πραγμάτων μεγάλο μέρος του θα χρειαστεί διαγραφή, τονίζει σε συνέντευξή του στο www.bankingnews.gr ο διευθύνων σύμβουλος της Phoenix Capital, Peter Pham εκ των έμπειρων στελεχών των διεθνών χρηματαγορών.
«Όσο περίπλοκο και αν είναι το ελληνικό πρόβλημα, η απάντηση είναι αρκετά προφανής εδώ και αρκετό καιρό:
Η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συνδεθεί με μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις, ενώ απαιτείται και λιτότητα αλλά όχι με τίμημα την καταστροφή οποιασδήποτε προοπτικής ανάπτυξης και την αύξηση του χρέους», λέει χαρακτηριστικά.
Αναλύοντας αρχικά όλες τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε η επιστροφή στη δραχμή, ο κ. Pham καταλήγει στο συμπέρασμα πως, «μακροπρόθεσμα τα κέρδη από τη νομισματική προσαρμογή θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει στα πόδια της».
«Σε περίπτωση αθέτησης ή καθυστέρησης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας θα χτυπήσει σκληρά το κοινό νόμισμα», υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων.
Τάσσεται επίσης υπέρ της επιχειρηματικής ελευθερίας σε ότι έχει να κάνει με τις ομαδικές απολύσεις, σχολιάζοντας πως «μέχρι στιγμής όμως η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει υποστηρίξει τα κόμματα που αποφασίζουν να εμποδίσουν την επιχειρηματική ελευθερία».
Συμπληρώνει δε πως «αν και η χώρα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις, οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν να κάνουν τα οδυνηρά βήματα που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας».
Εκτιμά, τέλος, ότι «δεδομένου του ύψους του ελληνικού χρέους που διακρατά σήμερα η Ευρωζώνη, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα» στο QE της ΕΚΤ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Peter Pham στο bankingnews.gr:

Η Ελλάδα πασχίζει αλλά καταφέρνει να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Πώς θα ήταν τα πράγματα αν είχε επιλέξει ένα διαφορετικό μονοπάτι;

Τα αποτελέσματα θα ήταν βαθιά και άμεσα.
Τα χρήματα θα είχαν κάνει «φτερά» από τις τράπεζες και τα χρέη των ελληνικών εταιρειών που θα ήταν σε ευρώ θα εκτοξεύονταν στα ύψη με μία υποτιμημένη δραχμή.
Μακροπρόθεσμα, όμως, τα κέρδη ανταγωνιστικότητας από τη νομισματική προσαρμογή θα μπορούσαν να βοηθήσουν την Ελλάδα να επανέλθει στα πόδια της.
Βραχυπρόθεσμα, η Ελλάδα θα υποστεί περισσότερες πτωχεύσεις μικρών επιχειρήσεων και περαιτέρω περικοπές σε μισθούς.
Η μετάβαση από το ευρώ στη δραχμή θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπληθωρισμό.
Το κύριο αποτέλεσμα θα ήταν να κάνει το εμπόριο δυσκολότερο.
(σ.σ. Η Ελλάδα) είναι ένας σημαντικός εμπορικός κόμβος για την περιοχή και θα μπορούσε να γίνει εμπορικός κόμβος για την «πύλη Μέσης Ανατολής/Βαλκανίων προς τη Ρωσία».
Η Ελλάδα έχει κατακερματισμένο και διαρρηγμένο πολιτικό σύστημα, μεγάλα ποσοστά διαφθοράς, παραοικονομία και ολιγοπώλια σε σημαντικούς τομείς.
Δεν βλέπω την Ευρώπη να τους βοηθά να κάνουν θεσμικές μεταρρυθμίσεις για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Ο τρόπος με τον οποίο προχωρά η Ευρωζώνη - η επιβολή δημοσιονομικής μεταρρύθμισης και δέσμευση για λιτότητα - καθιστά πράγματι πολύ δύσκολο να γίνουν μεταρρυθμίσεις.
Αν η Ελλάδα είχε το δικό της νόμισμα θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο των δικών της υποθέσεων.
Όταν συμμετέχεις σε ένα ενιαίο νόμισμα, αποποιείσαι τον έλεγχο της δικής σου οικονομίας.
Υιοθετείς τις πολιτικές όλων χρησιμοποιώντας το νόμισμα αυτό, ιδιαίτερα τις πολιτικές του ισχυρότερου μέλους, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Γερμανία.

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί η Ελλάδα για να προσελκύσει υγιείς επιχειρηματικές επενδύσεις;

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις εξής μεταρρυθμίσεις:
Να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, να μειώσει τους φόρους, να κατευθύνει τις επενδύσεις στη σωστή κατεύθυνση, να ανοίξει τις αγορές στον ανταγωνισμό και να προβεί σε ιδιωτικοποιήσεις, όπως έπραξαν πολλές ασιατικές χώρες.
Η Ελλάδα πρέπει να διευκολύνει τους πολίτες της να γίνουν επιχειρηματίες και να εξασφαλίσει την ομαλότερη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, να τερματίσει την εχθρική φορολογική μεταχείριση της επιχειρηματικότητας και να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της καλύτερης δημόσιας διοίκησης, των δικαστικών διαδικασιών και τον ανταγωνισμό στις αγορές.
Το σύστημα μεταφορών επίσης αλλά και άλλες υποδομές είναι κακές και θα επωφεληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις.
Επιπλέον, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει δύο ιστορικά προβλήματα:
Ένα καθεστώς φορολογίας εισοδήματος που απαλλάσσει περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά από οποιαδήποτε υποχρέωση (ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 8% του ΑΕΠ) και ένα εξαιρετικά γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα το οποίο κοστίζει σχεδόν το 11% του ΑΕΠ ετησίως (έναντι του μέσου όρου της ευρωζώνης 2 ¼ τοις εκατό).
Τέλος, ένα αποτελεσματικό εμπορικό δίκαιο είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και για την εισαγωγή καινοτόμων προϊόντων στην ελληνική οικονομία.
Είναι επίσης σημαντικό να προσελκυσθούν άμεσες ξένες επενδύσεις.
Η Ελλάδα πρέπει να δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό κλίμα ευνοϊκό για τις επενδύσεις, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, κυρίως με τη μείωση των κανονιστικών βαρών.
Και η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο πρέπει να περάσει τους σχετικούς νόμους αλλά και να αναπτύξει μια στρατηγική υλοποίησης για να τις κάνει αποτελεσματικές για τις επιχειρήσεις.

Πώς αξιολογείτε τις ενέργειες της Ελλάδας για την προσέλκυση επενδύσεων;

Αν και η χώρα χρειάζεται βαθιές μεταρρυθμίσεις, οι περισσότεροι Έλληνες δεν θέλουν να κάνουν τα οδυνηρά βήματα που απαιτούνται για τη δημιουργία μιας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας.
Τον περασμένο μήνα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο απαιτείται έγκριση από την κυβέρνηση για απολύσεις.
Μέχρι στιγμής όμως η πλειοψηφία των Ελλήνων έχει υποστηρίξει τα κόμματα που αποφασίζουν να εμποδίσουν την επιχειρηματική ελευθερία.
Η έρευνα για την Οικονομική Ελευθερία στον Κόσμο κατέταξε την Ελλάδα στην 36η θέση το 1980.
Κατά τις επόμενες δεκαετίες έχασε πολλές θέσεις και το 2014 ήταν 86η στην κατάταξη.
Η Ελλάδα έρχεται στην 92η θέση στους κανόνες των επιχειρήσεων, στην 129η θέση στη συνολική παρουσία, στην 142η θέση αναφορικά με τον αριθμό μελών στην κυβέρνηση και στην 143η σχετικά με τους κανονισμούς στην αγορά εργασίας.
Λαμβάνοντας υπόψη το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή λιτότητας στην Ελλάδα, τίθεται το ερώτημα: Λειτουργεί η δημοσιονομική λιτότητα σε μια χώρα με ημιμόνιμη ύφεση και με τη συρρίκνωση της ικανότητας για αύξηση των φορολογικών εσόδων που απαιτούνται για την εξόφληση του χρέους και την παροχή βασικών δημόσιων υπηρεσιών;

Η εσωτερική υποτίμηση της Ελλάδας

Η εσωτερική υποτίμηση συμβαίνει όταν μια χώρα επιχειρεί να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω χαμηλότερου μισθολογικού κόστους και τιμών.
Αυτή είναι μια εναλλακτική λύση έναντι της υποτίμησης του νομίσματος.
Στην Ελλάδα, η λιτότητα και η εσωτερική υποτίμηση έχουν υιοθετηθεί σε μια προσπάθεια να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, να μετριαστούν τα εξωτερικά ελλείμματα και να προωθηθεί η ανάπτυξη υπό την καθοδήγηση των εξαγωγών.
Υπήρξε σημαντική μείωση του κόστους εργασίας, ενώ οι μισθοί του ιδιωτικού τομέα μειώθηκαν κατά 40%.
Ωστόσο, οι τιμές δεν μειώθηκαν πολύ λόγω των προστατευμένων ολιγοπωλιακών τομέων και του υψηλού ΦΠΑ.
Επιπλέον, η Ελλάδα δεν διαθέτει επαρκώς μεγάλο τομέα εξαγωγών προϊόντων με ευαισθησία στην τιμή ζήτησης.
Η Ελλάδα προσελκύει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις το 2016 σε σύγκριση με τη μαζική πτώση κεφαλαίων το 2015.
Οι συνολικές εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων έφθασαν σχεδόν 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 82% από το 2015.
Οι καθαρές εισροές έφτασαν τα 2,8 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό που καταγράφηκε από το 2008.
Με ασταθή φορολογική νομοθεσία, οικονομική κρίση και πολιτική αβεβαιότητα, η Ελλάδα εξακολουθεί να δυσκολεύεται να πείσει τις επιχειρήσεις να δουν μια ευκαιρία στην χώρα, παρά την αύξηση κατά 126% των άμεσων ξένων επενδύσεων το 2016.
Πέρυσι υλοποιήθηκαν στην Ελλάδα 13 έργα άμεσων ξένων επενδύσεων, δημιουργώντας μόνο 111 θέσεις εργασίας, κυρίως στον τομέα των χρηματοοικονομικών, των μεταφορών και της επικοινωνίας.
Αυτός ο μικρός αριθμός νέων θέσεων εργασίας είναι κατανοητός, δεδομένης της αδύναμης βάσης παραγωγής.
Ωστόσο, δείχνει επίσης ότι η Ελλάδα πρέπει να προσελκύσει περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις και να κατευθύνει τα κεφάλαια προς τις βιομηχανίες.

Ποια επίδραση έχουν στις αγορές της Ευρωζώνης τόσο η τρέχουσα ευρωπαϊκή οικονομική κρίση αλλά και η αλλαγή στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης;
Οι ευρωπαϊκές αγορές εστιάζουν πλέον περισσότερο στην πολιτική από ότι στις νομισματικές πολιτικές;


Εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, όλοι οι χαζοί που τους δάνεισαν χρήματα θα δεχθούν ένα μεγάλο χτύπημα.
Αυτό περιλαμβάνει τις τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Πολλές από αυτές τις τράπεζες έχουν ήδη εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα κεφαλαίων και απλά δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά μεγάλες απώλειες.
Επομένως, μια ελληνική χρεοκοπία αποτελεί σημαντικό κίνδυνο.
Το πιο σημαντικό, λόγω της διασύνδεσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, μία χρεοκοπία της Ελλάδας αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για όσους έχουν έκθεση σε αυτές τις τράπεζες.
Η συγκλονιστική κρίση χρέους θα επηρεάσει σημαντικά την αξία του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, της λίρας και άλλων νομισμάτων που είναι «καταφύγια».
Επί του παρόντος, το ελληνικό χρέος είναι στο 176,9% του ΑΕΠ - το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Ο μέσος όρος για τα μέλη της Ευρωζώνης είναι 90,1%.
Σε περίπτωση αθέτησης πληρωμών ή καθυστέρησης των πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας θα χτυπήσει σκληρά το κοινό νόμισμα.
Έτσι, η Ε.Ε. ίσως πρέπει να εξετάσει ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, που θα περιλαμβάνει σκληρότερη λιτότητα.
Όμως οι Έλληνες λένε ότι οι συνθήκες είναι ήδη πολύ αυστηρές.
Και το ΔΝΤ συμφωνεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι υπερβολικά υψηλό.
Επιπλέον, περισσότερα χρέη δεν θα έλυναν το πρόβλημα.
Η παραγωγικότητα του χρέους της Ελλάδας συνεχώς μειώνεται από το 2008 από 0,98 σε 0,56 το 2016.
Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι η ελάφρυνση του χρέους και περισσότερες μεταρρυθμίσεις.
Η αλήθεια είναι ότι τα χρέη τους είναι πάρα πολύ μεγάλα και ένα σημαντικό κομμάτι θα χρειαστεί να διαγραφεί.
Όσο περίπλοκο και αν είναι το ελληνικό πρόβλημα, η απάντηση είναι αρκετά προφανής και εδώ και αρκετό καιρό: Η ελάφρυνση του χρέους πρέπει να συνδεθεί με μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις.
Απαιτείται επίσης λιτότητα - αλλά όχι με τίμημα την καταστροφή οποιασδήποτε προοπτικής ανάπτυξης και την αύξηση του χρέους.

Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται να έχει δαπανήσει σημαντικό μέρος της χρησιμότητάς του.
Μπορούμε να μιλήσουμε για μια «χαμένη ευκαιρία» εκ μέρους της Ελλάδας;


Eίναι δύσκολο να μιλήσουμε για «χαμένη ευκαιρία».
Η ΕΚΤ έπρεπε να θέσει κανόνες οι οποίοι θα διασφάλιζαν πως δεν θα πραγματοποιούνταν αγορές ελληνικών ομολόγων στο άμεσο μέλλον.
Και, όταν μια χώρα λαμβάνει πακέτο στήριξης, τα ομόλογά της δεν είναι επιλέξιμα για αγορά, ιδίως όταν η εναρμόνισή τους με τους κανόνες των πακέτων διάσωσης βρίσκεται υπό αξιολόγηση.
Επιπλέον, υπάρχει το όριο του 33% σε ό,τι αφορά το μέγεθος των ομολόγων μιας χώρας που μπορούν να τεθούν προς αγορά.
Δεδομένου του ύψους του ελληνικού χρέους που διακρατά σήμερα η Ευρωζώνη, τα ελληνικά ομόλογα δεν θα είναι επιλέξιμα…

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr


Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

Greece still struggles but manages to stay in the Eurozone. What would a different path have looked like?

Τhe effects would have been deep and immediate. Money would have deserted banks and Greek firms’ euro-denominated debts would have skyrocketed as a new drachma plummeted in value. In the long run, though, the competitiveness gains from a currency adjustment could help Greece get back on its feet.
In the short term, Greece would incur more small business bankruptcies and further cuts in wages.   
Switching from the euro to the drachma would likely lead to hyperinflation.
The main effect of the single currency for Greece has been to make trading, oddly, more difficult.  
It is an important trade hub for the region, and it could position itself as the trade hub for that 'Middle Eastern/Balkans gateway to Russia' area. 
Greece has a fragmented and disrupted political set up, a fair amount of corruption, a huge informal economy and oligopolies in important sectors.
I don't see the EU helping them to make the institutional reforms to solve these problems.
The way the Eurozone is going - enforcing convergence through fiscal reform, and the commitment to austerity - actually makes it very hard to make reforms.
Having their own currency would allow Greece to take back control of her own affairs. When you join a single currency, you give up control of your own economy. You adopt the policies of everybody using that currency, particularly the policies of the strongest member, which in this case is Germany.

Which are the main conditions that Greece must fulfil to attract healthy business investments?

Greece needs to make reforms: cut state expenditure, cut taxes, guide investments to the right places, open markets to competition and proceed with privatization, much like many Asian countries have done.
Greece needs to free its people to be entrepreneurial and ensure a smoother operation of the banking system, end the “hostile tax-policy treatment of entrepreneurship,” and expedite reforms “to improve the country’s investment environment,” including better public administration, judicial processes and competition in markets.
The transportation system and other infrastructure is poor and would benefit from privatization.
Moreover, Greece needs to address two historic problems: “an income tax regime that exempts more than half of households from any obligation (the Eurozone average is 8 percent of GDP) and an extremely generous pension system that costs nearly 11 percent of GDP annually (versus the Eurozone average of 2 ¼ percent).”
An efficient set of commercial laws is crucial to promoting entrepreneurship and innovation and for introducing innovative products into the Greek economy.
It is also essential to attracting highly-mobile FDI.
So Greece needs to create a business climate that is conducive to investment, innovation and entrepreneurship, in particular by reducing regulatory burdens.
And the Greek government not only has to pass the relevant laws but also develop an implementation strategy to make them effective in everyday business.

How do you assess Greece's actions to attract investments?

Although the country needs deep reforms, most Greeks don’t want to take the painful steps necessary to create a more competitive economy.
Last month, the European Court of Justice voided a law requiring government approval for layoffs.
But so far a majority of Greeks have backed parties determined to inhibit entrepreneurial freedom at every turn.
Τhe Economic Freedom of the World survey ranked Greece at number 36 in 1980.
Over the next few decades it fell down the league, and in 2014 was ranked 86. Greece comes in at 92 on business regulations, 129 on overall regulation, 142 on size of government, and 143 on labor market regulations.
Given the context of Greece’s austerity reforms, the question is: does fiscal austerity work in a country in semi-permanent recession and with a shrinking ability to raise the tax revenues needed to pay off debt and provide basic public services?

Greece’s Internal Devaluation

Internal devaluation is when a country attempts to improve competitiveness through lower wage costs and price.
This is an alternative to a currency depreciation/devaluation. In Greece, austerity and internal devaluation have been adopted in an attempt to improve competitiveness, correct external deficits and promote export-led growth.
There has been a significant reduction in labor costs, with private sector wages falling by 40%.
However, prices have not fallen much because of sheltered oligopolistic sectors and high VAT. Moreover, Greece does not have a sufficiently large export sector that sells price-sensitive products to other countries.

Foreign Direct Investment

Greece attracted more FDI in 2016 compared to the massive capital flight in 2015. Total (gross) FDI inflows almost reached 3.5 billion Euros, up 82% since 2015. Net inflows reached 2.8 billion Euros, the largest amount recorded since 2008, before the beginning of the crisis.  
 With volatile tax laws, an economic crisis and political uncertainty, Greece is still having trouble convincing businesses to take a chance on the troubled country, despite a 126 percent increase in FDI in 2016.  
Last year, 13 FDI projects were implemented in Greece, generating only 111 jobs, mainly in the financial, transport and communication sectors.
This small amount of job creation is understandable given the weak manufacturing base.
But it also shows that Greece needs to attract more FDI and guide funds towards more labor-intensive industries.
What effect have the Eurozone markets, the ongoing European economic crisis and the change to Europe's political landscape had?
Do European markets focus on politics rather than monetary policies?
If Greece defaults, everyone dumb enough to have loaned them money will take a BIG hit.
This includes banks right across Europe.
Many of those banks already have extremely low levels of capital and simply cannot afford a major loss. So a Greek default poses a major risk.
More importantly, due to the interconnectedness of the financial system, a Greek default poses a major risk to anyone with exposure to those banks.
The smoldering debt crisis will also significantly impact the euro’s value against the US dollar, the pound and other safe-haven currencies. 
At present, Greece’s debt-to-GDP ratio remains an eye-watering 176.9 percent - the highest in Europe.
The average for the 19 members across the Eurozone is 90.1 percent.
Should Athens default, defer or stall on any of these payments, it will hit the common currency hard.
So, the EU may have to consider a new bailout program, along with harsher austerity.
But the Greeks say the conditions on them are already too severe. And the IMF agrees that Greece’s debt burden is far too high. Moreover, more debts don’t seem to be able to solve the problem.
The marginal productivity of Greece’s debt has been continuously declining since 2008, from 0.98 to 0.56 in 2016.
What Greece needs is debt relief and more reform.
The truth is their debts are just too big, and a significant chunk of them will need to be written off.
Complicated as the Greek problem is, the answer is fairly obvious and has been for some time: debt relief has to be linked to long-term reform. Austerity is also needed – but not at the cost of destroying any prospect of growth and increasing the debt burden.

The European Central Bank's quantitative easing (QE) program seems to have spent a significant part of its usefulness. Can we characterize this opportunity as a “missed chance” on behalf of Greece?

It’s hard to say this is a “missed opportunity”.
The ECB had to set rules that ensured there would be no purchases of Greek bonds in the immediate future.
And, when a country is in a bail-out program, their bonds are not eligible for purchase when their compliance with the conditions of these programs is under review.
Moreover, there is a 33% limit on the amount of a country’s bonds that can be purchased.
Given the Eurozone’s existing holdings of Greek debt, Greece will be ineligible on this count, too, when the program starts in March.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης