Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Υποβαθμίζεται σε «ΒΒΒ-», από «ΒΒΒ» η ιταλική Banca Popolare di Sondrio - Σταθερό το outlook

Fitch: Υποβαθμίζεται σε «ΒΒΒ-», από «ΒΒΒ» η ιταλική Banca Popolare di Sondrio - Σταθερό το outlook
Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη της Fitch ότι η στρατηγική της Sondrio για σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα αποτύχει
Σε υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ιταλικής τράπεζας Banca Popolare di Sondrio, από «ΒΒΒ» σε «ΒΒΒ-», προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας ταυτόχρονα τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) σε «σταθερές».
Παράλληλα, η αξιολόγηση βιωσιμότητας υποβαθμίστηκε σε «bbb-», από «bbb».
Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψη της Fitch ότι η στρατηγική της Sondrio για σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα αποτύχει.
Βέβαια, οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν επίσης την υγιή ρευστότητα της Sondrio, την ανθεκτική χρηματοδότηση από τις καταθέσεις των πελατών και την ισχυρή διαχείριση του κόστους, κάτι που περιορίζει την πίεση στην κερδοφορία από τα χαμηλά επιτόκια.
Στο τέλος του α’ 3μήνου 2017, τα ακαθάριστα απομειωμένα δάνεια αντιπροσώπευαν πάνω από το 15% επί του συνόλου, επίδοση υψηλή σε διεθνές επίπεδο αλλά χαμηλή σε σχέση με το εσωτερικό.
Το στρατηγικό σχέδιο της τράπεζας για το 2017-2021 περιλαμβάνει μια στρατηγική για τη διαχείριση των απομειωμένων δανείων μέσω μιας σειράς ενεργειών, οι οποίες όμως, κατά την Fitch, δεν θα καταφέρουν να τα μειώσουν σημαντικά
Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 διαμορφώθηκε στο 10,8% στα τέλη του α’ τριμήνου, ξεπερνώντας εύκολα τις ρυθμιστικές απαιτήσεις.
ωστόσο, το υψηλό επίπεδο των απομειωμένων δανείων σημαίνει ότι η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας δεν είναι πλήρως ανάλογη με τους κινδύνους.
Η κερδοφορία του Sondrio ήταν ευμετάβλητη και ευαίσθητη στους κύκλους επιτοκίων.
Κατά την άποψη της Fitch, το μικρό μέγεθος της τράπεζας, το οποίο περιορίζει την τιμολογιακή της δύναμη εκτός της επαρχίας, περιορίζει την κερδοφορία της.
Τα λειτουργικά κέρδη μειώθηκαν κατά 22% το 2016, καθώς τα καθαρά έσοδα από τόκους μειώθηκαν κατά 11% παρά τη στενή διαχείριση του κόστους και τη μείωση κατά 35% των εξόδων απομείωσης των δανείων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης