Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Saxo Bank: Το δολάριο είναι ο βασιλιάς... Ζήτω ο βασιλιάς;

tags :
Saxo Bank: Το δολάριο είναι ο βασιλιάς... Ζήτω ο βασιλιάς;
Οι επενδυτές έκαναν λάθος που επικεντρώθηκαν τόσο πολύ στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα το 2017
«Είναι η πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια που αισθάνομαι τόσο αισιόδοξος για την παγκόσμια οικονομία – και κυρίως για το μέλλον της Ευρωζώνης».
Αυτό αναφέρει ο Christopher Dembik, Επικεφαλής Μακροοικονομικών Αναλύσεων της Saxo Bank, ο οποίος τονίζει ότι ο πολιτικός κίνδυνος ήταν ο βασικός προσδιοριστικός παράγοντας για την πορεία των αγορών το 2016 λόγω του Brexit αλλά και της αναπάντεχης νίκης του Donald Trump.
Ωστόσο, όπως απέδειξε το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, οι επενδυτές έκαναν λάθος που επικεντρώθηκαν τόσο πολύ στην ευρωπαϊκή πολιτική ατζέντα το 2017.
Η νέα άποψη εστιάζει στη θετική δυναμική της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη (μέχρι σήμερα), καθώς και στην επιβράδυνση του πιστωτικού κύκλου σε ΗΠΑ και Κίνα – κάτι που, ωστόσο, δεν προκαλεί ανησυχία αφού πρόκειται για τη συνηθισμένη πορεία των οικονομικών κύκλων.

Οι βασικές θέσεις της Saxo Bank:
•    Το USD παραμένει βασιλιάς, με μερίδιο αγοράς 88% σε σχέση με το μόλις 31% του EUR. Το κοινό νόμισμα δεν έχει κατορθώσει να πείσει τους επενδυτές –και ιδιαίτερα τις κεντρικές τράπεζες– και για αυτό φταίει η έλλειψη οικονομικής ενοποίησης. Η βασική θέση μας είναι ότι το μερίδιο αγοράς του CNY θα μπορούσε να φτάσει πάνω από 10% έως το 2019, ξεπερνώντας το μερίδιο αγοράς της GBP!
•    Δεν προβλέπεται νομισματικός πόλεμος. Στο 99% των περιπτώσεων ο Τραμπ πέφτει έξω σε οτιδήποτε λέει. Παρ΄ όλα αυτά οι εκτιμήσεις του σχετικά με την ανισορροπία των ισοτιμιών ήταν απόλυτα ορθές. Με βάση την ισοτιμία της αγοραστικής δύναμης, η αξία του USD είναι υπερεκτιμημένη κατά 7% έναντι του EUR, 11% έναντι του JPY και 7% έναντι του CAD. Ωστόσο, δεν είναι πιθανή μια νέα "Συμφωνία του Πλάζα" δεδομένου ότι δεν υπάρχει πολιτικό κίνητρο και ότι το USD παραμένει 30% χαμηλότερα σε σχέση με το 1985.
•    Ο πληθωρισμός και οι μισθοί στις ΗΠΑ είναι οι πιο αδύναμοι οικονομικοί δείκτες. Ο βασικός δείκτης κατανάλωσης (CPE) βρίσκεται κάτω από τον στόχο του 2% τα τελευταία 5 χρόνια και αυτό δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια. Τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει την εμφάνισή του κάτι καινούριο: η αγορά σταθερού εισοδήματος έχει αρχίσει να προεξοφλεί τον κίνδυνο μείωσης των επιτοκίων από τη Fed το επόμενο έτος!
•    Θετική τάση στην Ευρωζώνη (ο δείκτης οικονομικής τάσης Eurocoin στο +0,75%). Οι αγορές αναμένουν μια επιτυχημένη πρωτοβουλία Μέρκελ-Μακρόν (ή «Merkcron») για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής ιδέας μετά τις γερμανικές εκλογές. Επικρατεί αισιοδοξία και αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ισοτιμία του ευρώ. Για πρώτη φορά μέσα σε τρία χρόνια, το EUR παίζει και πάλι σε καθαρές θέσεις αγοράς.
•    Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσει τις πραγματικές μακροοικονομικές συνέπειες του Brexit. Ωστόσο είμαστε θετικοί για την πορεία της GBP το δεύτερο μισό του έτους. Το Brexit έχει ήδη προεξοφληθεί σε μεγάλο βαθμό στο νόμισμα. Με βάση τον δείκτη ισοτιμίας της αγοραστικής δύναμης, η GBP είναι υποτιμημένη κατά 15% έναντι του USD.
Οι βασικότεροι κίνδυνοι που εντοπίζουμε:
•    Χαμηλή μεταβλητότητα και εφησυχασμός της αγοράς (σύμφωνα με έρευνα του Γέιλ τον Μάρτιο του 2017, το 99% των ιδιωτών και των θεσμικών επενδυτών προβλέπουν άνοδο των μετοχών το επόμενο έτος). Εμφανίζονται αυξημένες ενδείξεις χρηματοοικονομικών εντάσεων, όπως η τεράστια απόκλιση μεταξύ του VIX και του δείκτη αβεβαιότητας οικονομικής πολιτικής, ή η απόκλιση ανάμεσα στα επιτόκια των 5ετών ομολόγων ΗΠΑ-Ελλάδος, που αγγίζει ρεκόρ 28ετίας και συνήθως θεωρείται προάγγελος διόρθωσης της αγοράς.
•    Ο Τραμπ δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες. Πρόκειται σίγουρα για τον μεγαλύτερο κίνδυνο που δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως από την αγορά. Αν, μάλιστα, μέχρι τον Σεπτέμβριο ο Τραμπ δεν καταφέρει να παρουσιάσει κάποια πρώτα σχέδια για μείωση της φορολογίας, η αγορά ενδέχεται να αντιδράσει αρκετά άσχημα και να υπάρξει μια υγιής διόρθωση στις ΗΠΑ (και κατά συνέπεια, και στις αγορές στον υπόλοιπο κόσμο). Αντίθετα με ό,τι πίστευε ο ίδιος, μια μείωση της φορολογίας σε μεγάλη κλίμακα μπορεί να απαιτήσει πολύ χρόνο. Υπενθυμίζουμε απλώς ότι ο Ρίγκαν χρειάστηκε σχεδόν 5 χρόνια για τον σχεδιασμό και την ψήφιση του νόμου μείωσης της φορολογίας. Ωστόσο τυχόν διόρθωση θα είναι βραχύβια αν λάβουμε υπόψη ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία και τα αποτελέσματα εσόδων στηρίζουν την αγορά.
•    Υψηλός κίνδυνος παραπομπής του Τραμπ σε δίκη. Στην πραγματικότητα είναι απίθανο ότι μια διαδικασία δίωξης θα έφτανε μέχρι το δικαστήριο. Όπως σχολιάζουν πολλοί Δημοκρατικοί, ο σκοπός είναι να τεθούν φραγμοί στον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε σίγουρα ιδιαίτερα αρνητικό αντίκτυπο για την αγορά αφού ο συγκεκριμένος κίνδυνος δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης