Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Οι διαφορές στη διάσωση της Banco Popular και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών

Moody's: Οι διαφορές στη διάσωση της Banco Popular και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών τραπεζών
Ο SRB δημιουργήθηκε το 2015 και έχει αποκλειστικό σκοπό τη διάσωση των τραπεζών, με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος προς το κοινωνικό σύνολο
Η Banco Popular έγινε η πρώτη προβληματική τράπεζα που διασώθηκε μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού SRB (Single Resolution Board), κάτι που οδήγησε (κα) την Moody's στο να επισημαίνει τις διαφορές στην περίπτωση της ισπανικής τράπεζας και των υπόλοιπων ανταγωνιστών της εντός του μπλοκ, ειδικά την ιταλική Monte dei Paschi di Siena.
Να επισημανθεί ότι ο SRB δημιουργήθηκε το 2015 και έχει αποκλειστικό σκοπό τη διάσωση των τραπεζών, με ελάχιστο ή μηδενικό κόστος προς το κοινωνικό σύνολο.
Στην περίπτωση της Montepaschi, η τράπεζα θα υποβληθεί σε αναδιάρθρωση και θα επωφεληθεί από μια «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση», το κόστος της οποίας θα μοιραστεί η ιταλική κυβέρνηση, οι μέτοχοι και οι κατώτεροι πιστωτές της τράπεζας.
Στην αντίπερα όχθη, η απόφαση για τη διάσωση της Banco Popular ήρθε σε πρώιμο στάδιο, με τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας (CET1) της ισπανικής τράπεζας να υπερβαίνουν τις απαιτήσεις της εποπτείας, ενώ τα πρόσθετα κεφαλαιακά της στοιχεία (AT1) και τα CoCos να υπάρχουν ακόμη.
Η Moody's δείχνει ότι αυτή η γρήγορη παρέμβαση είχε ως αποτέλεσμα χαμηλότερο επίπεδο ζημιών και υψηλότερο επίπεδο μετοχικού κεφαλαίου σε κίνδυνο από ό,τι περίμενε η τράπεζα.
Αυτό, σε συνδυασμό με την προθυμία της Banco Santander να εξαγοράσει την Banco Popular και την Α.Μ.Κ. ύψους 7 δισ. ευρώ, μείωσαν το μέγεθος της ζημίας που χρειάστηκε να απορροφηθεί.
Η διαφορετική προσέγγιση των αρχών της Ε.Ε. απέναντι στη Montepaschi σε σύγκριση με την Banco Popular, αντικατοπτρίζει τις ιδιαίτερες περιστάσεις για την ιταλική τράπεζα, εξηγεί ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται πως στις 19 Ιουνίου, η Fitch ανέφερε πως η απόφαση της Ε.Κ.Τ. για διάσωση της ισπανικής Banco Popular, λίγες ημέρες αφότου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» της Monte dei Paschi di Siena, γεννά ερωτηματικά για την «μοίρα» των ιταλικών Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca.
Οι δύο παραπάνω τράπεζες της Βενετίας βρίσκονται σε συνομιλίες με ιταλικές και ευρωπαϊκές αρχές σχετικά με μία επίσης προληπτική ανακεφαλαιοποίηση, με τον υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας κ. Pier Carlo Padoan να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι αναμένει μια λύση που δεν περιλαμβάνει ζημίες για τους σημαντικότερους πιστωτές τους.
Όπως σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης, οι ιταλικές αρχές είναι ιδιαίτερα απρόθυμες για ένα ενδεχόμενο bail-in, καθώς οι ζημίες των μικρομετόχων θα μπορούσαν να πλήξουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Επί αυτού, η ιταλική κυβέρνηση εξέδωσε διάταγμα στις 16 Ιουνίου, με το οποίο αναστέλλει η επιστροφή ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης που ωριμάζουν εντός έξι μηνών από την ημερομηνία κατά την οποία μια τράπεζα θα υποβάλλει αίτηση για προληπτική ανακεφαλαιοποίηση.
«Η απόφαση για την Popular, η πρώτη σύμφωνα με την οδηγία της Ε.Ε. για την ανάκαμψη των τραπεζών και την επίλυση των σοκ, υπενθυμίζει ότι η εν λόγω επίλυση είναι ένα πιθανό αποτέλεσμα για τις Vicenza and Veneto, ιδίως εάν η προληπτική ανακεφαλαιοποίηση κεφαλαίων αποτύχει.
Οι εκτιμήσεις για προληπτική ανακεφαλαιοποίηση θα μπορούσε να περιπλακέι από τα σχέδιά για μία συγχώνευση.
Ωστόσο, οι περιπτώσεις των Vicenza και Veneto διαφέρουν από εκείνη της Popular.
Η Ε.Κ.Τ. δήλωσε ότι η Popular “αποτυγχάνει ή είναι πιθανό να αποτύχει” λόγω της πρόσφατης έντονης έλλειψης ρευστότητας.
Όμως, η ρευστότητα των ιταλικών τραπεζών υποστηρίζεται από την έκδοση κρατικών εγγυήσεων.
Η Popular είχε έναν ισχυρό και πρόθυμο αγοραστή, την Banco Santander, με καλή πρόσβαση στην κεφαλαιαγορά, τη στιγμή που δεν φαίνεται να υπάρχουν πιθανοί αγοραστές για τις ιταλικές τράπεζες.
Οι ισχυρότερες εγχώριες τράπεζες στην Ιταλία πρέπει όλοι να δώσουν προτεραιότητα στη μείωση των δικών τους απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων.
Η απόκτηση προβληματικής τράπεζας μαζί με τα απομειωμένα της περιουσιακά στοιχεία, θα μπορούσε να βλάψει τον αγοραστή και να επιδεινώσει το πρόβλημα», εκτιμά η Fitch.
Υπενθυμίζεται πως στις 7 Ιουνίου 2017, η Sandander ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην εξαγορά της υπό κατάρρευση Banco Popular, έναντι συμβολικού τιμήματος 1 ευρώ, αλλά και ότι θα προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως 7 δισ. ευρώ.
Η σημαντική επιδείνωση της κατάστασης στη ρευστότητα της τράπεζας τις τελευταίες ημέρες οδήγησε στην απόφαση πως η τράπεζα στο άμεσο μέλλον δεν θα ήταν σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της.
Ως εκ τούτου, η Ε.Κ.Τ. αποφάσισε πως η Banco Popular καταρρέει ή είναι πιθανό να καταρρεύσει και ενημέρωσε εγκαίρως το S.R.B., το οποίο υιοθέτησε πρόγραμμα εκκαθάρισης που περιλαμβάνει την πώληση της Banco Popular Espanol στην Banco Santander.
H S.R.B. έκρινε πως η εκκαθάριση της τράπεζας είναι προς το δημόσιο συμφέρον και υιοθέτησε το πρόγραμμα εκκαθάρισης.
H μετοχή της Banco Popular έχει χάσει το 50% της αξίας της τις τελευταίες τέσσερις μέρες, εν μέσω φόβων κατάρρευσης.
Η συμφωνία αναμένεται να έχει ουδέτερη επίπτωση στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της Santander.
Μόνο τις εβδομάδες οι εκροές καταθέσεων της Banco Popular έφτασαν το ποσό των 18 δισ. ευρώ, ενώ, πριν τα παραπάνω, τον Μάρτιο του 2017, το σύνολο των καταθέσεων της ισπανικής τράπεζας ανερχόταν στα 79 δισ. ευρώ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης