Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Με 5% πτώση στις αγορές... θα εμφανιστεί «τρύπα» 3 τρισ. δολ στα ταμεία των ΗΠΑ

tags :
Moody's: Με 5% πτώση στις αγορές... θα εμφανιστεί «τρύπα» 3 τρισ. δολ στα ταμεία των ΗΠΑ
Ο κίνδυνος που συνδέεται με τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των ΗΠΑ για τους συνταξιούχους έχει μέχρι στιγμής αγνοηθεί από τους επενδυτές
Μερικά πολύ απλοϊκά μαθηματικά από τον οίκο Moody's βοηθούν να ρίξουν φως στο πόσο αναπόφευκτη είναι μια συνταξιοδοτική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αναλύοντας ένα χαρτοφυλάκιο 56 δημόσιων πλάνων με υποχρεώσεις ύψους 778 δισ. δολαρίων, η Moody's διαπίστωσε ότι μόνο ένα μέτριο σενάριο αποδόσεων στην επόμενη τριετία (2017: +7,2%, 2018: -5,0%, 2019: 0%) θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των νέων μη χρηματοδοτούμενων υποχρεώσεων κατά 59%.
Επιπλέον, δεδομένου ότι το σύνολο των μη χρηματοδοτούμενων δημόσιων συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων ανέρχεται συνολικά σε 5 τρισ. δολάρια, αυτό σημαίνει ότι μια απλή πτώση των περιουσιακών στοιχείων κατά 5% το 2018 θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφική αύξηση των καθαρών υποχρεώσεων κατά 3 τρισ. δολάρια.
Εν τω μεταξύ, η Moody's διαπίστωσε ότι ακόμη και αν τα κεφάλαια αποδόσουν κατά 19% τα επόμενα τρία χρόνια, οι καθαρές υποχρεώσεις θα αυξηθούν ακόμη κατά 15%.
Στην έκθεσή της, η Moody's έφερε ένα δείγμα 56 σχεδίων με συνολικά 778 δισ. δολάρια υποχρεώσεις μέσω τριών διαφορετικών σεναρίων απόδοσης επενδύσεων.
Λόγω της καθυστέρησης των αποτελεσμάτων, τα περισσότερα από τα συνταξιοδοτικά αποτελέσματα το 2019 εμφανίζονται στις οικονομικές εκθέσεις των κυβερνήσεων το 2020.
Τα projects είχαν 1,977 τρισ. δολάρια τοποθετημένα σε περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο με συνολική απόδοση επενδύσεων 25% για το 2017 -19, οι συνολικές καθαρές συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις για τα 56 σχέδια μειώθηκαν μόλις κατά 1%.
Στο δεύτερο σενάριο με συνολική απόδοση επενδύσεων 19% για το 2017-2019, οι καθαρές συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 15%.
Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο με απόδοση 7,2% το 2017, απόδοση -5% το 2018 και μηδενική απόδοση το 2019, οι καθαρές συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 59%.



Το 2016, τα 56 σχέδια απόδωσαν περίπου 1% κατά μέσο όρο, ενώ θα χρειαζόταν συλλογική απόδοση 10,7% για να αποφευχθεί η αύξηση των καθαρών συνταξιοδοτικών υποχρεώσεων.
Φυσικά, το πρόβλημα είναι ότι η προοπτική που υπάρχει σε αυτές τις τεράστιες δημόσιες συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις συχνά μπερδεύεται από πολύπλοκα αναλογιστικά πρότυπα με το χρηματοδοτούμενο καθεστώς του σχεδίου να επηρεάζεται έντονα από τα προεξοφλητικά επιτόκια που εφαρμόζονται στις μελλοντικές υποχρεώσεις.



Φυσικά, για να λυθεί αυτό το πρόβλημα, η Moody's επικεντρώνεται όχι μόνο στις πραγματικές ταμειακές ροές των συνταξιοδοτικών παροχών, αλλά και στην εκκαθάριση περιουσιακών στοιχείων για την πληρωμή των τρεχουσών απαιτήσεων.
Κάτι τέτοιο μπορεί να συνεχιστεί μόνο για λίγο καιρό πριν απλώς εξαντληθούν τα περιουσιακά στοιχεία.
Ο κίνδυνος που συνδέεται με τα συνταξιοδοτικά προγράμματα των ΗΠΑ για τους συνταξιούχους έχει μέχρι στιγμής αγνοηθεί από τους επενδυτές, επειδή εφ 'όσον μπορούν να πληρώσουν τις ετήσιες παροχές, τότε οι διαχειριστές μπορούν να συνεχίσουν να «κλωτσούν το δοχείο στο δρόμο» και να προσποιούνται ότι τίποτα δεν είναι λάθος.
Φυσικά, αυτή η στρατηγική παύει να λειτουργεί όταν οι συντάξεις τελικά δεν μπορούν να πληρωθούν, καθώς εξαντλούνται τα μετρητά ... κάτι που θα μπορούσε να συμβεί νωρίτερα από ό, τι εκτιμάται και οι συνταξιούχοι της Αμερικής να βρεθούν ξαφνικά περίπου 5-8 τρισ. δολάρια φτωχότεροι από ό, τι νόμιζαν ότι ήταν.




(Αρχική δημοσίευση 14:16, 23 Ιουνίου 2017)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης