Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αναβαθμίστηκε κατά 1 κλίμακα σε CCC από CCC- η ΔΕΗ από τη Standard and Poor΄s

tags :
Αναβαθμίστηκε κατά 1 κλίμακα σε CCC από CCC- η ΔΕΗ από τη Standard and Poor΄s
Το outlook της ΔΕΗ παραμένει αρνητικό
Στην αναβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ σε «CCC» από «CCC-» δηλαδή κατά 1 κλίμακα προχώρησε ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor's (S&P), ενώ έβγαλε την εταιρεία από την κατηγορία της επιτήρησης.
Το outlook της ΔΕΗ παραμένει αρνητικό.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την άποψή της Stardard and Poor's ότι ενισχύθηκε η ταμειακή ρευστότητα της ΔΕΗ από τα 625 εκατ. ευρώ που της καταβλήθησαν για τον ΑΔΜΗΕ.
Στις 20 Ιουνίου 2017, η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε 295,6 εκατ. ευρώ σε μετρητά για το 25% του ΑΔΜΗΕ και το ΤΑΙΠΕΔ κατέβαλε 327,6 εκατ. ευρώ για το 24% του ΑΔΜΗΕ.
Η ΔΕΗ δεν κατέχει πλέον συμμετοχή στομ ΑΔΜΗΕ.
Το επιτυχές κλείσιμο της συναλλαγής έχει πράγματι βελτιώσει προσωρινά την ταμειαλή ρευστότητα της ΔΕΗ.
Για το λόγο αυτό, η S&P αναμένει ότι η ΔΕΗ δεν θα έχει προβλήματα ρευστότητας για το υπόλοιπο του 2017.
Εντούτοις, όπως αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης ενδέχεται να προκύψει δυνητική έλλειψη ρευστότητας στο β΄τρίμηνο του 2018, εφόσον η ΔΕΗ δεν καταφέρει να αναχρηματοδοτήσει τα δάνεια που λήγουν.
Η S&P σημειώνει ότι η εταιρεία μπορεί να έχει κάποια ελευθερία προκειμένου η ΔΕΗ να καταφέρει να αναχρηματοδοτήσει το δανεισμό της, την οποία ο όικος αξιολόγησης δεν την προσμετρά στο βασικό της σενάριο:
-Τη διάθεση του λιγνιτικού εργοστασίου και ορυχείων.
-Μια περαιτέρω αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των πελατών της.
-Την ταχύτερη ανάκτηση των οφειλών από τους δήμους που έχουν οφειλές προς τη ΔΕΗ.
-Την αναβολή επενδύσεων αξίας 100 εκατ. - 150 εκατ. ευρώ.
-Την πρόσφατα ανακοινωθείσα διαδικασία εξορθολογισμού του κόστους της εταιρίας
Το 2018, η ΔΕΗ θα πρέπει να αποπληρώσει ομόλογα που λήγουν αξίας 500 εκατ. δολαρίων ομμύρια δολάρια χρέους, με την S&P να εκτιμνά ότι μόνο τα 50 εκατ. δολάρια θα αναχρηματοδοτήσει η ΔΕΗ.
Για μετά το 2018 ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι διαμορφώνεται μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση όσον αφορά το θέμα της ρευστότητας της ΔΕΗ καθώς κατά τη διάρκεια του α' εξαμήνου του 2019 λήγει το ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ αλλά και το κοινοπρακτικό ομόλογο των ελληνικών τραπεζών ύψους 1,2 δισ. ευρώ. 
Όπως αναφέρει η S&P σε αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόεμενο η ΔΕΗ να προχωρήσει αναχρηματοδότηση του δαενισμού καθώς είναι  σαφές ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρίας από τις πωλήσεις της δεν επαρκούν για την κάλυψη όλων των συμβατικών υποχρεώσεων του ομίλου.
Μια τραπεζική στήριξη προς τη ΔΕΗ φαίνεται απίθανη κατά την άποψή του οίκου αξιολόγησης, όπως τονίστηκε τον Απρίλιο του 2017, όταν οι ελληνικές τράπεζες καθυστέρησαν τη διαδικασία αναχρηματοδότησης ομολόγων αξίας 200 εκατ. ευρώ που έληγε την 1 Μαίου 2017, αναγκάζοντας την εταιρεία να
υππγράψει σύμβαση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου ύψους επίσης 200 εκατ. ευρώ, διετούς διάρκειας.
Το ομολογιακό συνήφθη με κοινοπραξία ελληνικών τραπεζών αποτελούμενη από τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς και Attica Bank.
Επιπλέον όπως αναφέρει η S&P με την κίνηση αυτή έγινε ξεκάθαρο ότι οι ελληνικές συστημικές τράπεζες όχι μόνο ζήτησαν και έλαβαν εγγύηση για τη νέα χρηματοδότηση ύψους 200 εκατ. ευρώ με κάυψη 125% από τρέχουσες και μελλοντικές απαιτήσεις, αλλά επέκτεινε και το αίτημά τους για εγγύηση του υφιστάμενου χρέους σε συνολικό ποσό 300 εκατ. ευρώ, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της ΔΕΗ και των τραπεζών.
Επίσης η S&P εκτιμά ότι οι ταμειακές ροές της ΔΕΗ θα συρρίκνωθούν σημαντικά το 2017 λόγω:
-Απώλειες μερισμάτων λόγω της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ.
-Τη σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και την μείωση του πελατολογίόυ της που πηγαίνει στους εναλλακτικούς παρόχους
Η εξέλιξη του κεφαλαίου κίνησης της ΔΕΗ παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη, με τη συνέχιση της αύξησης των ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων των πελατών της.
Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν την πιθανότητα περαιτέρω έλλειψης ρευστότητας το 2018 εάν η ΔΕΗ δεν μπόρεσει να αποπληρώσει τις οφειλές της (λήξεις ομολόγων) είτε με επιπλέον πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ή άλλες εσωτερικές ενέργειες μείωσης του κόστους της.
Όπως ανααφέρει η S&P μπορεί να υπάρξει υποβάθμιση της ΔΕΗ πιθανότατα το 2018, εάν:
-Η ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να βρει πρόσθετες πηγές μετρητών με εκποιήσεις περιουσιακών στοιχείων, τιτλοποιήσεις ή βελτίωση των ταμειακών της ροών
-Η ΔΕΗ δεν είναι σε θέση να εξασφαλίσει έγκαιρη αναχρηματοδότηση για τα ομόλογα 500 εκατ. δολαρίων που λήγουν τον Απρίλιο του 2019.
-Εάν η εταιρεία αναγγείλει επαναδιαπραγμάτευση ή περικοπή του χρέους της.
Η αναθεώρηση του outlook της ΔΕΗ σε "σταθερό" είναι αρκετά απίθανο όσο η εταιρία δείχνει αδυναμία να αντιμετωπίσει την αποπληρωμή του μεγάλο χρέους που λήγει τον Απρίλιο του 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης