Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS): Ευάλωτα τα τραπεζικά συστήματα σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης

tags :
Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS): Ευάλωτα τα τραπεζικά συστήματα σε ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης
«Ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετωπίζει ένα περιβάλλον που βελτιώνεται αλλά εξακολουθεί να είναι δύσκολο», αναφέρει χαρακτηριστικά η BIS
Οι τράπεζες της Ευρωζώνης εξακολουθούν να αποτελούν παράγοντα ανάσχεσης στην ανάκαμψη του κλάδου, αν και η βελτίωση των οικονομικών δεικτών τις διευκολύνει να επιστρέψουν σε θετικό έδαφος μία δεκαετία μετά την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σημειώνει στην  ετήσια έκθεσή της η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).
«Ο χρηματοπιστωτικός τομέας αντιμετωπίζει ένα περιβάλλον που βελτιώνεται αλλά εξακολουθεί να είναι δύσκολο», αναφέρει χαρακτηριστικά η BIS. 
Οι τράπεζες θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το «μέρισμα ανάπτυξης» για να αυξήσουν την αντοχή τους στις κρίσεις  αγοράς και να αναμορφώσουν τα επιχειρηματικά μοντέλα, επισημαίνει η BIS στην έκθεσή της.
Μια οικονομία με βελτιωμένους δείκτες θα αποτελέσει τροχοπέδη για την άνοδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων των οποίων οι αποπληρωμές έχουν μειωθεί.
«Τα τραπεζικά συστήματα σε ορισμένες χώρες εξακολουθούν να είναι ευάλωτα σε περαιτέρω επιδείνωση της πιστωτικής ποιότητας.
Σε ορισμένες χώρες της ζώνης του ευρώ, για παράδειγμα, το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει επίμονα υψηλό», αναφέρει χαρακτηριστικά στην έκθεσή της.
Οι αρχές της ευρωζώνης έπρεπε να παρέμβουν στην περίπτωση της ισπανικής τράπεζας Banco Popular νωρίτερα τον Ιούνιο 2017 αλλά και να επιλύσουν το ζήτημα,  που παρουσιάζεται με τις προβληματικές τράπεζες της Ιταλίας.
Αλλά οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη έχει πληγεί από δύο κρίσεις, τη χρηματοπιστωτική και την  αντίστοιχη του χρέους των χωρών της Ευρωζώνης.
Την ίδια ώρα οι τράπεζες των ΗΠΑ έχουν επωφεληθεί από το γεγονός ότι η κύρια αγορά τους βρίσκεται σε ισχυρότερη φάση του οικονομικού κύκλου, αν και η οικονομία της ευρωζώνης ανακάμπτει.
Εξάλλου, όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Ευρώπη θεωρείται πιο ανεκτική και λιγότερο επιθετική όσον αφορά την αντιμετώπιση των προβληματικών τραπεζών σε σύγκριση με τις ΗΠΑ.
Γενικότερα, οι τράπεζες έχουν σημειώσει πρόοδο στη μείωση της μόχλευσης αλλά οι εκτιμήσεις της αγοράς για πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα καταδεικνύουν τον σκεπτικισμό των επενδυτών.
Το χάσμα μεταξύ των παρατηρούμενων και των απαιτούμενων αποδόσεων των ιδίων κεφαλαίων έχει μειωθεί, αλλά στην Ευρωζώνη το κενό διευρύνθηκε περαιτέρω, υπερτονίζοντας την επίμονη πίεση για περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας, επισημαίνει η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης