Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η παλίρροια του φόβου στο τέλος θα κυριαρχήσει – Το σενάριο συντριβής των χρηματιστηρίων θα επιβεβαιωθεί

tags :
Η παλίρροια του φόβου στο τέλος θα κυριαρχήσει – Το σενάριο συντριβής των χρηματιστηρίων θα επιβεβαιωθεί
Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να αντιστρέψουν την παλίρροια του φόβου και οι υψηλότερες τιμές θεωρούνται απλά ευκαιρίες πώλησης.
Το μόνο πράγμα που μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι δεν θα είναι εύκολο να επωφεληθείτε από τη συντριβή στις χρηματιστηριακές αγορές που θα έρθει αναπόφευκτα αναφέρει ο Charles Hugh Smith στο OfTwoMinds.
Μετά από 8 και πλέον χρόνια φαινομενικών και πραγματικών κερδών, είναι αρκετά προφανές ότι το παγκόσμιο ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς έχει κινηθεί πιο μακρά από τα όρια του  πιστωτικού κύκλου
Λίγοι άρχισαν να αναλύουν τον κίνδυνο τι θα συμβεί εάν υπάρξει συντριβή στις χρηματιστηριακές αγορές.
Ο Φεβρουάριος του 2018 είναι μια καλή εικασία, καθώς οι υφέσεις  και οι πτώσεις των αγορών τείνουν να καθυστερούν κατά περίπου 9 μήνες.
Το δικό μου σενάριο βασίζεται όχι σε κύκλους ή σε τεχνικά ή θεμελιώδη, αλλά στην ψυχολογία της διαδικασίας topping, η οποία τείνει να επιβεβαιώνει αυτό το βασικό σενάριο:
Όταν υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές για ζοφερά στοιχεία, και πάρα πολλές προειδοποιήσεις για μεγάλη αστάθεια οι αγορές κινούνται ανοδικά, δεν υποχωρούν.
Γιατί;
Αυτή η άρνηση δημιουργεί ένα κλασικό τείχος στους επενδυτές που πιστεύουν ότι η άνοδος θα συνεχιστεί.
(Οι κεντρικές τράπεζες που αγοράζουν περιουσιακά στοιχεία 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων μηνιαίως βοηθούν στην άνοδο των μετοχών διεθνώς).
Οι short που στοιχηματίζουν σε μια πτώση που βασίζεται σε επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών συνθλίβονται από τη σταθερή άνοδο των αγορών.
Καθώς οι υποστηρικτές της πτώσης βλέπουν να ανοίγει το παράθυρο για την ύφεση… οι κεντρικές τράπεζες σκόπιμα κάνουν θόρυβο ότι θα διακόψουν την έκτακτη νομισματική πολιτική τους αυξάνοντας κάπως τα επιτόκια (ώστε να τα μειώσουν και πάλι όταν η επόμενη ύφεση χτυπήσει τις οικονομίες).
Παρ 'όλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν αμφιβολίες και τα θεμελιώδη δεδομένα εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή.
Κάποιοι bear επενδυτές θα εκτιμήσουν ότι η αποδυναμωμένη αγορά δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τα νέα υψηλά επίπεδα λόγω των φτωχών θεμελιωδών μεγεθών και ως εκ τούτου μπορούμε να προβλέψουμε ένα νέο υψηλό επίπεδο στις μετοχές και στα χρηματιστήρια μετά την ανοικοδόμηση του τείχους της Ανησυχίας.
Η αγορά (και οι κεντρικές τράπεζες) δεν θα το κάνουν τόσο εύκολο να αποκομίσει ο επενδυτής μια περιουσία σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Καθώς οι αγορές φθάνουν σε νέα ονομαστικά υψηλά επίπεδα, οι υπόλοιποι bears θα διστάζουν να υποχωρήσουν και οι Bulls θα σημειώσουν ότι παρά τις κακές προειδοποιήσεις των αναλυτών και τα ζοφερά στοιχεία για τις πωλήσεις αυτοκινήτων, την πιστωτική επέκταση, την παραγωγικότητα, τους μισθούς κλπ. οι αγορές αντέχουν.
Όταν οι επιζήσαντες αρκούδες έχουν γίνει επιφυλακτικές και η ανθεκτικότητα της αγοράς στην παλίρροια των αρνητικών ειδήσεων καταλήγει σε νέα ανοδικά ρεκόρ - σε αυτό το σημείο, η αγορά τελικά τους "εκπλήσσει" όλους.
Ωραία, αλλά πότε θα συμβεί αυτό;
Δεν μπορεί να υπάρξει τεράστιο ενδιαφέρον και μαζικά στοιχήματα για ένα μεγάλο κραχ στις αγορές.
Όλοι όσοι στοιχηματίζουν την περιουσία τους σε μια πτώση και μια αιχμή της μεταβλητότητας πρώτα θα καταστραφούν πριν πέσει η αγορά.
Το Pavlovian trading είναι βαθιά ενσωματωμένη, οπότε η πρώτη πτώση θα προκαλέσει φρενίτιδα αγορών.
Αυτό αντιστρέφει την πτώση και δημιουργεί το τελευταίο σημείο εξόδου. Αλλά τόσο καλά εκπαιδευμένοι είναι οι traders, λίγοι παίρνουν την τελευταία έξοδο.
Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι τα μεγαλύτερα κέρδη είναι μπροστά.
Οι κεντρικές τράπεζες θεωρούνται πανίσχυρες και τα τελευταία 8 χρόνια οι αγορές στηρίζονται σε αυτές για να αντιμετωπίσουν την ύφεση.
Αλλά σε αντίθεση με τις προσδοκίες, οι πωλήσεις μετατρέπονται σε sell off.
Οι παρεμβάσεις - δηλώσεις των κεντρικών τραπεζών σταθεροποιούν την αγορά και αυξάνουν τις τιμές - αλλά μόνο για λίγες ώρες.
Τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν να αντιστρέψουν την παλίρροια του φόβου και οι υψηλότερες τιμές θεωρούνται απλά ευκαιρίες πώλησης.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης