Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Moody's αναβάθμισε την αξιολόγηση της Αθήνας σε «Caa2», από «Caa3» - Θετικό το outlook

Η Moody's αναβάθμισε την αξιολόγηση της Αθήνας σε «Caa2», από «Caa3» - Θετικό το outlook
Η Moody's σημειώνει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία βοήθησε την Αθήνα να σταθεροποιήσει τον άκαμπτο προϋπολογισμό της και να επιτύχει θετικά οικονομικά αποτελέσματα για έκτη συνεχή χρονιά
Στην αναβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας για το Δήμο Αθηναίων προχώρησε η Moody's, μεταβάλλοντας κατά μία βαθμίδα την αξιολόγηση σε «Caa2», από «Caa3» και αλλάζοντας τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) σε «θετικές», όπως ακριβώς έκανε και με τη βαθμολογία του ελληνικού κράτους την περασμένη Παρασκευή.
Η αναβάθμιση υποδεικνύει μείωση του συστημικού κινδύνου στον οποίο εκτίθεται ο Δήμος Αθηναίων, λόγω των στενών λειτουργικών και οικονομικών δεσμών του με την ελληνική κυβέρνηση.
Επιπλέον, σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, οι θεσμικές διασυνδέσεις εντείνουν τις στενές σχέσεις μεταξύ των δύο επιπέδων διακυβέρνησης, μέσω της ικανότητας του κράτους να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο στο οποίο λειτουργούν οι ελληνικοί δήμοι.
Η Moody's αναμένει ο Δήμος να επωφεληθεί από τις βελτιωμένες πιστωτικές συνθήκες, δεδομένου του βασικού του ρόλου ως οικονομικού και οικονομικού κόμβου της χώρας, ενώ αναμένει τα έσοδα της πόλης να επωφεληθούν από τις βελτιωμένες μακροοικονομικές συνθήκες, καθώς το 37% των λειτουργικών εσόδων αποτελείται από φόρους και τιμολόγια που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις τοπικές οικονομικές συνθήκες.
Επίσης, η βελτιωμένη κρατική δημοσιονομική κατάσταση θα βελτιώσει την προβλεψιμότητα των κρατικών μεταβιβάσεων προς την Αθήνα, οι οποίες αντιπροσωπεύουν επιπλέον 38% των λειτουργικών εσόδων της Αθήνας το 2016, χαλαρώνοντας έτσι την πίεση για δημοσιονομική εξυγίανση.
Η αξιολόγηση υποστηρίζεται επίσης από τη συνεχιζόμενη δέσμευση της διοίκησης της πόλης για συνετή δημοσιονομική πολιτική, που αντικατοπτρίζεται στη βελτίωση των περιθωρίων λειτουργικότητας κατά 13% στα τέλη του 2016, σε σύγκριση με 9% το 2015.
Η Moody's σημειώνει ότι η δημοσιονομική πειθαρχία βοήθησε την Αθήνα να σταθεροποιήσει τον άκαμπτο προϋπολογισμό της και να επιτύχει θετικά οικονομικά αποτελέσματα για έκτη συνεχή χρονιά, καταγράφοντας πλεόνασμα 12% των συνολικών εσόδων έναντι 8% το 2015.
Ο οίκος αναμένει ότι η Αθήνα θα διατηρήσει μια προσεκτική προσέγγιση στις δαπάνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης