Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Ο Draghi τόλμησε και είπε την αλήθεια... Χωρίς ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δεν θα επιτρέψει ένταξη στο QE

tags :
Citigroup: Ο Draghi τόλμησε και είπε την αλήθεια... Χωρίς ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δεν θα επιτρέψει ένταξη στο QE
Μόνο μια δοκιμαστική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές είναι πιθανή
Ο Mario Draghi, επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, είπε το αυτονόητο.
Χωρίς μεγαλύτερη σαφήνεια στα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, δεν πρόκειται η ΕΚΤ να συντάξει έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Και χωρίς αυτήν την έκθεση, το DSA, δεν μπορούν τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Αυτό σχολιάζει σήμερα η Citigroup, θεωρώντας μια αυτονόητη αλήθεια, η οποία ξεκαθαρίζει τα πράγματα για την Ελλάδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής σε ερώτησή του προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ, έθετε το θέμα της πιθανής ένταξης της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ ζητώντας πληροφορίες αναφορικά με τις βασικές προϋποθέσεις που θέτει η Ευρωτράπεζα, όπως η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς επίσης, για τα ενδεχόμενα οικονομικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.
Στην απάντησή του ο Πρόεδρος της ΕΚΤ αναφέρει «...ο βαθμός λεπτομέρειας όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος που αναφέρονται στη δήλωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου 2017 εξακολουθεί να μην επαρκεί για την ορθή αξιολόγηση τόσο της ποσοτικής επίδρασης των μέτρων αυτών όσο και της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα εκδηλωθεί ο αντίκτυπός τους στη δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέος σύμφωνα με διάφορα σενάρια.
Κατά συνέπεια, έως ότου δοθούν επαρκείς λεπτομέρειες για τα μέτρα που αφορούν το χρέος, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους».
Στη συνέχεια της απάντησής του, ο Draghi αναφέρει ότι η αδυναμία του Eurogroup να πάρει μέτρα για το ελληνικό χρέος αναγκάζει την ΕΚΤ να μην ολοκληρώσει τη δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, κάτι που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ένταξη μιας χώρας σε Μνημόνιο στο QE.
Σημειώνει συγκεκριμένα ότι, «θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να ολοκληρώσουν πλήρη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους».
Σύμφωνα με τη Citigroup, o Draghi έδωσε μία τολμηρή απάντηση προς την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας τους όρους που έχει θέσει η ΕΚΤ για την πιθανή ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE.
Μάλιστα, καταλήγει ότι αν η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να δοκιμάσειτην δοκιμαστική έκδοση ομολόγων στο εγγύς μέλλον, ωστόσο μία σταθερή και διατηρήσιμη πλήρης πρόσβαση στις αγορές πριν το καλοκαίρι του 2018, παραμένει απίθανη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης