Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING: Οι αγορές θα κρέμονται από το στόμα της ΕΚΤ - Στο επίκεντρο οι ομιλίες αξιωματούχων της

tags :
ING: Οι αγορές θα κρέμονται από το στόμα της ΕΚΤ - Στο επίκεντρο οι ομιλίες αξιωματούχων της
Αύριο (4/7/2017) αναμένεται η ομιλία του επικεφαλής οικονομολόγου της ΕΚΤ, Peter Praet
Στις ομιλίες αξιωματούχων της ΕΚΤ που έχουν προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών, μετά τις δηλώσεις του Mario Draghi που πυροδότησαν ένα μίνι taper tantrum (εκτόξευση των αποδόσεων).
Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές, οι επενδυτές θα είναι κρεμασμένες από το στόμα της ΕΚΤ ώστε να μπορέσουν να προβλέψουν τις μελλοντικές κινήσεις της Τράπεζας.
Σύμφωνα με τους Financial Times, οι bullish δηλώσεις του Draghi περί απόσυρσης των μέτρων τόνωσης της οικονομίας, έστειλαν το ευρώ σε υψηλό για το 2017 και οδήγησαν τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σε υψηλό τριών μηνών της τάξης του 0,49%.
Ωστόσο, το ταρακούνημα της αγοράς δεν ήταν της ίδιας κλίμακας με αυτό που προκάλεσε η Fed το 2013.
Αλλά το ράλι στο ευρώ ήταν αρκετό ώστε οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ να περιορίσουν τις εικασίες για μια επικείμενη αλλαγή πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ -κατά τις ομιλίες τους- θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλέσουν ή να υπογραμμίσουν την πιθανότητα να μπει τέλος στο εύκολο χρήμα.
Ο πρώτος θα είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Peter Praet, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει αύριο (4/7/2017).
Την επόμενη μέρα θα ακολουθήσει ο εκτελεστικός σύμβουλος Yves Mersch, ενώ ο επικεφαλής της Bundesbank, Jens Weidmann, θα μιλήσει την Πέμπτη (6/7/2017), λίγο πριν τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι όσοι έχουν ήπιες (dovish) απόψεις θα «επιστρατευτούν» για να επαναλάβουν ότι ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από το στόχο, ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υποτονικές.
«Οι αγορές θα κρέμονται από το στόμα της ΕΚΤ», δήλωσε ο Viraj Patel της ING.
Από την πλευρά του, ο Ken Wattret της TS Lombard σημειώνει ότι η ανακοίνωση της ΕΚΤ έχει μια νέα δύσκολη ισορροπία που πρέπει να ξεπεράσει:
«Η ΕΚΤ θέλει να αποφύγει μια υπερβολική αντίδραση της αγοράς.
Αλλά την ίδια στιγμή, πρέπει να περάσει το μήνυμα ότι απαιτείται αναπροσαρμογή της πολιτικής» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, Gilles Moec ευρωπαϊκός οικονομολόγος της Bank of America Merrill Lynch πιστεύει ότι η παρέμβαση του Draghi είχε στόχο να στρώσει το έδαφος για την ανακοίνωση του tapering (τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης) στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο ίδιος αναμένει μείωση 20 δισ. ευρώ μηνιαίως στις αγορές ομολόγων από τον Οκτώβριο, ενώ προβλέπει ότι το QE θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης