Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η Ασία είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μία νέα οικονομική κρίση

Fitch: Η Ασία είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει μία νέα οικονομική κρίση
Η μετάβαση από τις σταθερές σε πιο ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι μία από τις βασικές διαφορές από το 1997...
Οι ασιατικές χώρες είναι πλέον πολύ καλύτερα προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν μία οικονομική κρίση όπως αυτή της 10ετίας του 1990 ή της περιόδου 2007 – 2009, αναφέρει σε έκθεσή του ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, επικαλούμενος τα πολύ καλά επίπεδα κεφαλαιακών αποθεμάτων και τη σαφέστατη βελτίωση του ρυθμιστικού πλαισίου.
Η μετάβαση από τις σταθερές σε πιο ευέλικτες συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι μία από τις βασικές διαφορές από το 1997.
Οι τέσσερις χώρες με τις μεγαλύτερες ζημιές - Κορέα, Ινδονησία, Μαλαισία και Ταϊλάνδη - είχαν το '90 σταθερά ή βαριά διαχειριζόμενα νομίσματα.
Αυτό επέτρεψε στις αποκλίσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών να οικοδομήσουν και να εκθέσουν τις χώρες σε κερδοσκοπικές επιθέσεις, όπως εκείνη που προκάλεσε την απότομη υποτίμηση του ταϊλανδικού μπατ, που τροφοδότησε την κρίση.
Η Fitch εκτιμά ότι οι περισσότερες ασιατικές οικονομίες είναι –πλέον– λιγότερο εξαρτημένες από τις καθαρές εισροές κεφαλαίων, με τα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και όχι τα ελλείμματα, να αποτελούν κανόνα.
Από τις χώρες που έχουν πληγεί από κρίσεις, μόνο η Ινδονησία διατηρεί έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ήτοι 1,8% του ΑΕΠ –επίδοση μικρότερη από τα ελλείμματα που σημειώθηκαν μέχρι το 1997.
Η Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, είχε έλλειμμα 8% του ΑΕΠ το 1996, η Μαλαισία και η Νότια Κορέα περίπου 4% και η Ινδονησία 2,8%.
Εν τω μεταξύ, συνεχίζει η Fitch, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες έχουν δημιουργήσει αποθέματα συναλλαγματικών ισοτιμιών σε επίπεδα που επιτρέπουν σημαντικά περιθώρια για την εξυπηρέτηση εξωτερικών χρεών.
Σε κάθε περίπτωση, η υποτίμηση των συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν αποτελεί απειλή.
Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε ξένο νόμισμα αυξήθηκε όταν τα νομίσματα κατέρρευσαν το 1997, προκαλώντας μια απότομη άνοδο των αθετήσεων πληρωμών με σοβαρές συνέπειες για τα τραπεζικά συστήματα.
Η εποπτεία του τραπεζικού τομέα έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά.
Τα πρότυπα δανεισμού και τα αποθέματα κατά των ζημιών είναι ισχυρότερα και οι ισολογισμοί είναι πιο διαφανείς.
Ωστόσο, διευκρινίζει ο οίκος, αυτό δεν σημαίνει ότι η περιοχή δεν αντιμετωπίζει ρίσκα.
Εκτός από τις αυξήσεις των τιμών περιουσιακών στοιχείων, η ταχεία συσσώρευση του χρέους των νοικοκυριών και των εταιρειών - που εκφράζεται κυρίως σε τοπικά νομίσματα - κατά τη διάρκεια των δέκα τελευταίων ετών, δημιούργησε οικονομικούς κινδύνους.
Οι δείκτες του χρέους προς το ΑΕΠ του ιδιωτικού τομέα πλησιάζουν ή υπερβαίνουν τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια της ασιατικής χρηματοπιστωτικής κρίσης, στις περισσότερες οικονομίες.
Αυτό καθιστά τα χρηματοπιστωτικά συστήματα ευαίσθητα στις μεταβολές των οικονομικών συνθηκών, ιδίως της ανεργίας και των πραγματικών επιτοκίων.

Bloomberg: Αν χτυπήσει μία νέα χρηματοπιστωτική κρίση, μόνο η Ασία θα καταφέρει να επιβιώσει

Είκοσι περίπου χρόνια μετά την σφοδρή οικονομική κατάρρευση στην ασιατική Ήπειρο, οι χώρες της περιοχής φαίνονται πολύ καλά προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν μία νέα κρίση –όπως αυτή του 2007– σχολιάζει σε ανάλυσή του (στις 4 Ιουλίου 2017) το Bloomberg.
Όπως αναφέρεται, τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ασίας ανέρχονται πλέον σε πάνω από 6 τρισ. δολάρια, το ήμισυ της παγκόσμιας ποσότητας, με τα 3 δισ. να αφορούν την Κίνα.
Το 1996, οπότε και ξέσπασε η κρίση, τα αποθεματικά της Ασίας ήταν λιγότερα από 1 τρισ. δολάρια, αφήνοντας τις κεντρικές τράπεζες «με τα χέρια δεμένα», όταν έπεσαν «θύματα» κερδοσκοπικής επίθεσης από επενδυτές όπως ο George Soros.
Πλέον, οι περισσότερες ασιατικές χώρες έχουν κυμαινόμενα συστήματα συναλλαγματικών ισοτιμιών, μειώνοντας έτσι την πίεση στις κεντρικές τράπεζες.
Επίσης, τα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών στην ήπειρο είναι πολύ ισχυρότερα, με συνεχόμενα πλεονάσματα εδώ και αρκετά χρόνια.
Οι ασιατικές οικονομίες είναι και πάλι μεταξύ των ταχύτερα αναπτυσσόμενων στον κόσμο, με χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδία και η Κίνα να αναπτύσσονται με ρυθμό πάνω από 6% ετησίως.
Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες ασιατικές χώρες έχουν λάβει μέτρα για να μειώσουν το εξωτερικό τους χρέος, καθιστώντας τις οικονομίες τους λιγότερο εκτεθειμένες εάν μια απότομη ανατίμηση στο αμερικανικό δολάριο αυξήσει το κόστος αποπληρωμής των δανείων.
Πριν από 20 χρόνια, οι εταιρείες χρεοκόπησαν και κυβερνήσεις από την Ταϊλάνδη μέχρι και τη Νότια Κορέα αναγκάστηκαν να αναζητήσουν βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν τα κατακρημνισμένα νομίσματά τους καθιστούσαν αδύνατη την εξυπηρέτηση δανείων σε δολάρια.
Τέλος, αναφέρει το Bloomberg, πολλές από τις οικονομίες της Ασίας μείωσαν σταδιακά την εξάρτησή τους από τις εξαγωγές και εξαρτώνται περισσότερο από την αύξηση της κατανάλωσης.
Οι νεοσύστατοι πληθυσμοί σε χώρες όπως οι Φιλιππίνες και η Ινδονησία αποτελούν ένα δημογραφικό πλεονέκτημα και, εάν να βρεθούν αρκετές θέσεις εργασίας, θα οδηγήσει σε διόγκωση της μεσαίας τάξης.
Αναλυτικότερα:








www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης