Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Η εκλογή Macron είναι η ευκαιρία της Γαλλίας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις

Moody's: Η εκλογή Macron είναι η ευκαιρία της Γαλλίας να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις
Οι θεσμικοί και πολιτικοί περιορισμοί δυσκόλεψαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές με έγκαιρο και περιεκτικό τρόπο
Η εκλογή του Emmanuel Macron και της κυβέρνησής του αποτελεί μία ευκαιρία για τη Γαλλία να αντιμετωπίσει τις βασικές προκλήσεις σε ό,τι αφορά στο πιστωτικό της προφίλ, σχολιάζει σε έκθεσή του ο οίκος αξιολόγησης Moody's.
Ως «προκλήσεις», η Moody's χαρακτηρίζει την αδύναμη μακροπρόθεσμη προοπτική ανάπτυξης, τις δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας, αγαθών και υπηρεσιών, καθώς το υπέρογκο και ολοένα αυξανόμενο χρέος.
Οι σταθερές προοπτικές (outlook) για το γαλλικό κράτος αναγνωρίζουν την αυξανόμενη προθυμία των αρχών και του εκλογικού σώματος να αντιμετωπίσουν μερικές από τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις για το πιστωτικό προφίλ, ωστόσο το ερώτημα πλέον είναι το κατά πόσον αυτή η προθυμία θα οδηγήσει στη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια, σημειώνει ο οίκος.
Οι θεσμικοί και πολιτικοί περιορισμοί δυσκόλεψαν τις προηγούμενες κυβερνήσεις στο να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές με έγκαιρο και περιεκτικό τρόπο.
Η γαλλική οικονομία είναι μεγάλη, πλούσια και διαφοροποιημένη, με σταθερή ανάπτυξη, αν και σε χαμηλό επίπεδο.
Το δημογραφικό προφίλ της χώρας είναι επίσης ισχυρότερο από πολλές άλλες προηγμένες οικονομίες, ενώ το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους είναι πολύ χαμηλό και ο τραπεζικός τομέας είναι υγιής, συμπληρώνεται.
Όπως επισημαίνει η Moody's, η τρέχουσα οικονομική ανάκαμψη είναι σημαντικά βραδύτερη, εν μέρει λόγω της διάβρωσης της ανταγωνιστικότητας και της απώλειας της αναπτυξιακής δυναμικής μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
Η Moody's αναμένει πραγματική αύξηση 1,3% φέτος, ανεβαίνοντας ελαφρά τον πήχη στο 1,4% το 2018.
Ενώ η δημοσιονομική ισχύς της Γαλλίας εκτιμάται ως «υψηλή», έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς οι υπερβάσεις του ελλείμματος και η ασθενής ανάπτυξη έχουν αυξήσει το χρέος κατά περίπου 30% από την αρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.
Επίσης, υπάρχει συνεχιζόμενος κίνδυνος δημοσιονομικής ολίσθησης, με το δημόσιο έλλειμμα να μειώνεται μόνο στο 3%, επίδοση σύμφωνη με τα κριτήρια του Μάαστριχτ.
Ωστόσο, η πρόβλεψη δεν περιλαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση της πιθανής δημοσιονομικής υπέρβασης το τρέχον και το επόμενο έτος.
Για το σκοπό αυτό, η νέα κυβέρνηση δήλωσε πρόσφατα ότι προτίθεται να λάβει μέτρα, αν και δεν υπάρχουν ακόμα στοιχεία.
Χωρίς τα εν λόγω μετρά, ο δείκτης του γαλλικού χρέους προς το ΑΕΠ θα φτάσει στο ανώτατο σημείο του 97,8%, το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης