Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Α+» για την Κίνα – Σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «Α+» για την Κίνα – Σταθερό το outlook
Οι βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας παραμένουν ευνοϊκές και οι οικονομικές πολιτικές ήταν αποτελεσματικές για να ανταποκριθούν σε ποικίλες εγχώριες και εξωτερικές πιέσεις κατά το 2016
Στην επιβεβαιώσει της αξιολόγησης «Α+» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (με ή χωρίς εξασφαλίσεις) της Κίνας προχώρησε σήμερα (14 Ιουλίου 2017) η Fitch, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) και «F1+» τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει, στη σχετική του έκθεση, πως οι αξιολογήσεις της Κίνας υποστηρίζονται από τη δύναμη των εξωτερικών οικονομικών και της μακροοικονομικής ιστορίας της.
Οι βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας παραμένουν ευνοϊκές και οι οικονομικές πολιτικές ήταν αποτελεσματικές για να ανταποκριθούν σε ποικίλες εγχώριες και εξωτερικές πιέσεις κατά το 2016.
Βέβαια, τα υψηλά και ολοένα αυξανόμενα επίπεδα χρέους σε ολόκληρο τον μη χρηματοπιστωτικό τομέα της ασιατικής χώρας, σε συνδυασμό με τη χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών, παραμένουν ο σημαντικότερος παράγοντας κινδύνου για την Κίνα.
Η Fitch αναμένει το συνολικό ιδιωτικό χρέος να αυξηθεί στο 208% του ΑΕΠ το 2017, από 201% το 2016 και 114% το 2008.
Επίσης, διαπιστώνει πως οι εκροές κεφαλαίων μειώθηκαν απότομα από τις αρχές του 2017 λόγω της βελτίωσης του κλίματος των αγορών, της σταθεροποίησης των προσδοκιών για το γουάν και των διαφόρων μέτρων για αποτελεσματικότερη επιβολή των υφιστάμενων κεφαλαιακών ελέγχων και την εξέταση των εξωτερικών άμεσων επενδύσεων.
Ως αποτέλεσμα, τα συναλλαγματικά αποθέματα σταθεροποιήθηκαν και αυξήθηκαν κατά 46 δισ. δολάρια μέχρι το 2017, σε 3,06 τρισ. δολάρια μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Η δυναμική ανάπτυξης παραμένει ισχυρή λόγω της αποτελεσματικότητας των προηγουμένων μέτρων τόνωσης, των ανθεκτικών καταναλωτικών δαπανών και ενός ευνοϊκότερου εξωτερικού περιβάλλοντος που έχει ωθήσει τη συμβολή των καθαρών εξαγωγών στη συνολική ανάπτυξη.
Το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,9% το πρώτο τρίμηνο, από 6,7% το 2016, και είναι σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο του 2017, περί το 6,5%.
Οι αυστηρότερες νομισματικές συνθήκες ενδέχεται να οδηγήσουν σε επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ, η οποία –σύμφωνα με τις προβλέψεις της Fitch– θα επιβραδυνθεί σε 5,9% το 2018 από 6,5% το 2017.
Τα δημόσια οικονομικά παραμένουν ουδέτερος παράγοντας αξιολόγησης.
Η Fitch προβλέπει το ακαθάριστο χρέος γενικής κυβέρνησης να ανέλθει στο 48,3% το τέλος του 2017, έναντι μέσου όρου 49,5% της κατηγορίας «Α».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης