Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA: Η χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών συντηρεί τη χρηματιστηριακή «φούσκα»

tags :
BofA: Η χαλαρή νομισματική πολιτική των κεντρικών τραπεζών συντηρεί τη χρηματιστηριακή «φούσκα»
Η παγκόσμια οικονομική κρίση μετατόπισε το χρέος από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα, γεγονός που ενθαρρύνει την αποταμίευση και οδηγεί σε χαμηλά επιτόκια
Η συνεχιζόμενη χαλαρή πολιτική των κεντρικών τραπεζών, μετά και την εκ νέου μετατόπιση της αύξησης των επιτοκίων αργότερα μέσα στο 2017, συντηρεί τη «φούσκα» των ιστορικών υψηλών στις αγορές, τονίζει σε έκθεση της η Bank of America.
Όπως σημειώνεται, η παγκόσμια οικονομική κρίση μετατόπισε το χρέος από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα, γεγονός που ενθάρρυνε την αποταμίευση και οδηγεί σε χαμηλά επιτόκια.
Την ίδια στιγμή, ο πληθυσμός γερνάει σε πολλές χώρες, κάτι που ενθαρρύνει επίσης την αποταμίευση.
Ο μεγάλος όγκος αποταμιεύσεων και ο χαμηλός πληθωρισμός, διατηρούν τις νομισματικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών χαλαρές, γεγονός που στηρίζει τις τοποθετήσεις σε περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου, επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.
«Οι μετοχές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά, η μεταβλητότητα σε ιστορικά χαμηλά, ειδικά αυτή την εβδομάδα, μετά τον καθησυχαστικό τόνο στην κατάθεση της Janet Yellen (επικεφαλής της Federal Reserve) στο Κογκρέσο.
Όμως, η διατήρηση των πεισματικά χαμηλών επιτοκίων θα οδηγήσει σε ανισορροπίες, με μία διόρθωση στις αγορές να μοιάζει αναπόφευκτη», αναφέρει η BofA, υπενθυμίζοντας ότι στο παρελθόν οι κεντρικές τράπεζες έχουν ξανακάνει το ίδιο «λάθος».
Πότε;
Πριν το ξέσπασμα της χρηματοοικονομικής κρίσης την περίοδο 2007-2009.
«Δεν νομίζουμε ότι θα ξανακάνουν το ίδιο λάθος».
Να επισημανθεί ότι η Fed -η οποία ήδη έχει ξεκινήσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής- θα ανακοινώσει τα σχέδια για τη συρρίκνωση του προϋπολογισμού της τον Σεπτέμβριο του 2017.
Η συρρίκνωση των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών, θα μειώσει σταδιακά τον ρόλο τους στις παγκόσμιες αγορές...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης