Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «BBB (high)» της Ιταλίας - Σταθερό το trend

Η DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «BBB (high)» της Ιταλίας - Σταθερό το trend
Οι αξιολογήσεις της Ιταλίας υποστηρίζονται από τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία της (τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη), καθώς και από την πρόοδο της κυβέρνησης στη δημοσιονομική εξυγίανση
Σε επιβεβαίωση της βαθμολογίας «BBB (high)» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας προχώρησε σήμερα (14 Ιουλίου 2017) ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγηση (trend) και «R-1 (low)» τη βραχυπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα.
Όπως αναφέρει στην έκθεσή της η DBRS, οι αξιολογήσεις της Ιταλίας υποστηρίζονται από τη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία της (τρίτη μεγαλύτερη στην Ευρωζώνη), καθώς και από την πρόοδο της κυβέρνησης στη δημοσιονομική εξυγίανση, με αποτέλεσμα τη σχετικά καλή δημοσιονομική θέση τα τελευταία χρόνια.
Η Ιταλία επωφελείται επίσης από μια αποδεδειγμένη ευελιξία εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, έναν ισχυρό ισολογισμό του ιδιωτικού τομέα και ένα καλά χρηματοδοτούμενο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Ωστόσο, η πολιτική αβεβαιότητα αυξήθηκε μετά την απόρριψη του συνταγματικού δημοψηφίσματος τον Δεκέμβριο του 2016, ενώ το υψηλό δημόσιο χρέος και η χαμηλή διαρθρωτική οικονομική ανάπτυξη καθιστούν τη χώρα ευάλωτη σε διαταραχές.
Επιπλέον, το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει πολύ υψηλό, επηρεάζοντας την ικανότητα του τραπεζικού τομέα να ενεργεί ως ενδιάμεσος χρηματοπιστωτικός φορέας για την υποστήριξη της οικονομίας.
Στα του κλάδου, η DBRS εκτιμά πως το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την προληπτική αναδιάρθρωση κεφαλαίων της Banca Monte Dei Paschi di Siena και η εύρυθμη κατάρρευση δύο μικρότερων τραπεζών της Βενετίας, μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης ενός συστημικού κινδύνου.
Η DBRS πιστεύει ότι παρά το συνολικό αρχικό κόστος που ανέρχεται σε 10,2 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ), συν το ποσό των εγγυήσεων που παρέχεται για τις Veneto Bank και Banco Popolare di Vicenza έως 12 δισ. ευρώ (0,7% του ΑΕΠ), οι διασώσεις βελτιώνουν την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα, παράγοντας κρίσιμος για την αύξηση του ΑΕΠ και την πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας.
Βέβαια, ορισμένες μικρές και μεσαίες τράπεζες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υφίστανται πιέσεις στη δημιουργία κερδών, την άντληση κεφαλαίων και την εξάλειψη των απομειωμένων περιουσιακών στοιχείων σε ένα δύσκολο ρυθμιστικό και εμπορικό περιβάλλον.
Κλείνοντας, ο οίκος αξιολόγησης επισημαίνει πως το αυξημένο επίπεδο του δημόσιου χρέους συνεχίζει να περιορίζει τη δημοσιονομική ευελιξία και να παρεμποδίζει την οικονομική δραστηριότητα της Ιταλίας.
Από το 2008, το δημόσιο χρέος αυξάνεται κάθε χρόνο, αν και με πολύ χαμηλό ρυθμό τα τελευταία δύο χρόνια.
Η πρόβλεψη για το 2017 ανέρχεται στο 133% του ΑΕΠ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης