Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Phoenix Capital: Οι αυξημένες αθετήσεις στις πληρωμές δανείων από τους Αμερικανούς, είναι προπομπός της κατάρρευσης

Phoenix Capital: Οι αυξημένες αθετήσεις στις πληρωμές δανείων από τους Αμερικανούς, είναι προπομπός της κατάρρευσης
Το ποσοστό των νέων NPLs αυξάνεται από το 2016 και μετά, ενώ την ίδια στιγμή, σε μία προσπάθεια να γλιτώσουν τα χειρότερα, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τον ρυθμό αύξησης των νέων χορηγούμενων δανείων
Τον αυξημένο αριθμό στις αθετήσεις πληρωμών (πάνω από τρις μήνες) καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων επικαλείται αυτή τη φορά η Phoenix Capital, προκειμένου να προβλέψει εκ νέου μία επικείμενη κατάρρευση στις αγορές.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, το ποσοστό των –ουσιαστικά– νέων NPLs αυξάνεται από το 2016 και μετά, ενώ την ίδια στιγμή, σε μία προσπάθεια να γλιτώσουν τα χειρότερα, οι τράπεζες έχουν αρχίσει να μειώνουν τον ρυθμό αύξησης (σε ετήσια βάση) των νέων χορηγούμενων δανείων.

  

Πότε έλαβαν χώρα αυτά τα δύο φαινόμενα;
Το 2007, πριν από το ξέσπασμα της άνευ προηγουμένου χρηματοπιστωτικής κρίσης.



Στην ακριβώς προηγούμενή της ανάλυση, στις 14 Ιουλίου, η «αρκούδα» των αγορών προειδοποιούσε ότι οι αμερικανικές μετοχές κινούνται πλέον στα επίπεδα του 1999, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και κάνοντας λόγο για «φούσκα».
«Θυμάστε τη φούσκα του 2007;
Θυμάστε πως όλοι είπαν ότι στην πραγματικότητα δεν ήταν τόσο μεγάλη φούσκα, διότι οι μετοχές δεν ήταν τόσο ακριβές όσο ήταν κατά τη διάρκεια της προηγούμενης φούσκας (της τεχνολογικής φούσκας).
Όλοι θυμόμαστε πως κατέληξε αυτό: η φούσκα έσκασε προκαλώντας τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση των 80 ετών».
Σύμφωνα, ωστόσο, με τους αναλυτές, η σημερινή φούσκα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή του 2007.
Στο παρακάτω γράφημα φαίνεται ότι ο δείκτης P/S του S&P 500 αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια περιοχή που δεν είχε παρατηρηθεί μετά τη φούσκα του 1999-2000.



Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, το γεγονός ότι οι μετοχές διαπραγματεύονται με P/S που μοιάζει με εκείνο της τεχνολογικής φούσκας, δείχνει ότι στην πραγματικότητα διαπραγματευόμαστε με αστρονομικά επίπεδα.
«Τι σημαίνει αυτό για τις μετοχές;
Θα έχουμε την τρίτη και χειρότερη κρίση των τελευταίων 20 ετών».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης