Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Draghi: Θέμα της Ελλάδας η έξοδος στις αγορές - Προτεραιότητα το πρόγραμμα - Πρόωρη η συζήτηση για το QE

Draghi: Θέμα της Ελλάδας η έξοδος στις αγορές - Προτεραιότητα το πρόγραμμα - Πρόωρη η συζήτηση για το QE
Το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, αποτελεί το κύριο ερώτημα που απασχολεί τις διεθνείς αγορές
(upd) Σαφές μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, τη στιγμή που έχουν αναζωπυρωθεί οι φήμες περί επικείμενης εξόδου της Ελλάδας στις αγορές.
«Η εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος είναι βασική προτεραιότητα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε σχετικά με την έκδοση ελληνικού ομολόγου ότι η Ελλάδα θα αποφασίσει την έξοδο στις αγορές.
«Η έκδοση ομολόγων πρέπει να είναι μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής που περιλαμβάνει και την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος» είπε ο ίδιος.
Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Σημειώνεται πως ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι για να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο QE πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για τη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τα οποία θα εξασφαλίσουν και τη βιώσιμότητά του.
Πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε λόγο για μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας τους τελευταίους μήνες.
Οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν πλήρως το bankingnews.gr που είχε αναφέρει με πολύ σαφή τρόπο το τι σχεδίαζε να πει στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο κ. Draghi.

Καμία συζήτηση για tapering 

Εν τω μεταξύ, ο κ. Draghi απέρριψε τις φήμες περί tapering τονίζοντας ότι τα σχετικα σενάρια βρέθηκαν εκτός συζήτησης.
«Το QE θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό (μηνιαίες αγορές 60 δισ. ευρώ) έως τουλάχιστον τον Δεκέμβριο» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα θα συνεχιστεί έως ότου καταστεί διατηρήσιμη η άνοδος του πληθωρισμού.
«Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε το μέγεθος και τη διάρκεια του QE εφόσον χρειαστεί» τόνισε ο ίδιος.
«Το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να μην τεθεί συγκεκριμένη ημερομηνία για τις αλλαγές στο QE.
Οι συζητήσεις θα μπορούσαν να γίνουν το φθινόπωρο» τόνισε ερωτηθείς σχετικά ο Draghi, ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε ότι σε αυτές τις αποφάσεις θα ληφθεί υπόψη πρώτα και κύρια ο πληθωρισμός.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει συνολικά σε υποτονικά επίπεδα.
Μάλιστα, τόνισε ότι ο πληθωρισμός, «είναι πιθανό να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα και τους επόμενους μήνες», ενώ (ο πληθωρισμός) δέχεται πιέσεις λόγω των τιμών στην ενέργεια.
«Ο πληθωρισμός δεν είναι εκεί που θα έπρεπε να είναι.
Είμαστε πλήρως πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός σταδιακά θα φτάσει στον στόχο» τόνισε ο Draghi.

Απαραίτητα τα υποστηρικτικά μέτρα

«Η ευρωζώνη έχει ανάγκη τα υποστηρικτικά μέτρα σε πολύ σημαντικό βαθμό» επεσήμανε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ενώ τόνισε ότι «το τελευταίο που θα ήθελε η ΕΚΤ θα ήταν να λάβει μέτρα για σύσφιξης της πολιτικής που θα έθεταν σε κίνδυνο την ανάκαμψη.
«Θα πρέπει να περιμένουμε ώστε οι τιμές και οι μισθοί να ακολουθήσουν την ανάκαμψη» τόνισε.
Μάλιστα, απέφυγε να σχολιάσει τις αντιδράσεις των αγορών στις αποφάσεις της ΕΚΤ αν και υπογράμμισε ότι «παρά την άνοδο των αποδόσεων στα ομόλογα, παραμένουν χαμηλά με βάση τα ιστορικά δεδομένα».
«Η ΕΚΤ έχει αποδείξει ότι διαθέτει την απαραίτητη ευελιξία στις αποφάσεις της» τόνισε επίσης και επεσήμανε ότι η Τράπεζα θα παραμείνει στην αγορά για ένα «πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα».
Πάντως, ο Draghi παραδέχθηκε ότι τα έκτακτα μέτρα της ΕΚΤ εφαρμόζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα αν και τόνισε ότι έχουν αποτέλεσμα.

Η οικονομία της ευρωζώνης

Όσον αφορά στην οικονομία της ευρωζώνης, ο επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι «οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της ευρωζώνης έχουν εξισορροπηθεί σε μεγάλο βαθμό».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την ισχυροποίηση της ανάκαμψης στην ευρωζώνη.

Νωρίτερα το bankingnews.gr μετέδιδε:

Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά, διατήρησε η ΕΚΤ τα επιτόκια, όπως αναμενόταν, ενώ δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις αναφορές για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, παρά τις προσδοκίες για κάποιο σήμα έναρξης του tapering από τον Σεπτέμβριο του 2017.

Πλέον η προσοχή στρέφεται στη συνέντευξη τύπου που θα παραχωρήσει ο Mario Draghi στις 15:30, ώρα Ελλάδας.
Ειδικότερα, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα για παρατεταμένη χρονική περίοδο και πολύ πέραν του χρονικού ορίζοντα διενέργειας των καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.
Όσον αφορά τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, το Διοικητικό Συμβούλιο επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να συνεχίσει τη διενέργεια καθαρών αγορών στοιχείων ενεργητικού, οι οποίες ανέρχονται επί του παρόντος σε 60 δισεκ. ευρώ μηνιαίως, μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2017 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί, και πάντως έως ότου το Διοικητικό Συμβούλιο διαπιστώσει μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού η οποία να είναι συμβατή με την επιδίωξή του για τον πληθωρισμό.
Οι καθαρές αγορές πραγματοποιούνται παράλληλα με την επανεπένδυση ποσών από την εξόφληση τίτλων που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme – APP) κατά τη λήξη τους.
Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Μικρό καλάθι κρατούν οι αναλυτές για την σημερινή (20/7/2017) συνεδρίαση της ΕΚΤ με τους περισσότερους να συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η ρητορική του Mario Draghi δεν θα αποκλείνει από τις πάγιες θέσεις.

Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των αναλυτών εκτιμά ότι ο επικεφαλής της ΕΚΤ απλά θα αρχίσει να προετοιμάζει τις αγορές για το tapering (κατάργηση του QE) ενώ οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου (7/9/2017).
Άλλωστε όπως αποκάλυψε στις 13 Ιουλίου του 2017, η Wall Street Journal (επικαλούμενη αξιωματούχους της ΕΚΤ), στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο ο Draghi θα ανακοινώσει την πρόθεση του για σταδιακή κατάργηση του QE το 2018.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το μέλλον του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, αποτελεί το κύριο ερώτημα που απασχολεί τις διεθνείς αγορές.

ING: Ο Draghi θα πρέπει να προετοιμάσει τις αγορές για το tapering χωρίς να προκαλέσει πανικό

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING, Carsten Brzeski αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυση του ότι ο Draghi θα πρέπει να προετοιμάσει τις αγορές για το tapering (δηλ. την κατάργηση του QE) χωρίς να δημιουργήσει πανικό, ενώ την ίδια στιγμή θα πρέπει να βρει στοιχεία στην οικονομία που να δικαιολογούν την απόφαση αυτή παρά τη χαμηλή πληθωριστική πίεση.
Η γενική μακροοικονομική εικόνα στην ευρωζώνη δεν έχει αλλάξει μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στις αρχές Ιουνίου.
«Δεδομένων των τελευταίων εξελίξεων στην αγορά ομολόγων, η μακροοικονομική προσέγγιση της ΕΚΤ δεν θα μονοπωλήσει τη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας.
Μια πιθανή κατάργηση του QE -το tapering- βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν οι συμμετέχοντες στην αγορά αλλά και οι παρατηρητές της ΕΚΤ.
Πιστεύουμε ότι δεδομένης της κυκλικής ανάκαμψης, της εξαφάνισης των αποπληθωριστικών κινδύνων, της αντίθετης στάσης ως προς το QE που επιδεικνύουν ορισμένα μέλη της ΕΚΤ αλλά και του προβλήματος έλλειψης ομολόγων για αγορά, η ΕΚΤ θέλει να προχωρήσει στο tapering.
Ωστόσο, η ΕΚΤ θα ήθελε ιδανικά να προετοιμάσει τις αγορές χωρίς να τις στρεβλώσει» επισημαίνεται στην εν λόγω ανάλυση.
Παράλληλα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING τονίζει ότι «κατά την άποψη μας, όλες οι προσπάθειες θα επικεντρωθούν στο να στρωθεί ο δρόμος για το tapering χωρίς να καταστραφούν οι αγορές.
Προφανώς με τον κίνδυνο να δώσουν λιγότερη, αντί για περισσότερη, καθοδήγηση.
Κατά την άποψη μας τα βήματα της ΕΚΤ προς το tapering θα συνεχιστούν και αναμένεται ότι ο Draghi θα επαναλάβει τα βασικά μηνύματα που έστειλε πρόσφατα από τη Σίντρα της Πορτογαλίας.

Deutsche Bank: Στις 20/07 ο Draghi θα στείλει σήμα για αποφάσεις τον Σεπτέμβριο - Αργή η έξοδος από το QE

«Σήμα» για αποφάσεις τον Σεπτέμβριο αναφορικά με το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, αναμένεται να στείλει αύριο (20/7/2017) ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Η γερμανική τράπεζα, εκτιμά σε ανάλυσή της, ότι η έξοδος από το QE θα πραγματοποιηθεί με αργούς ρυθμούς.
Μια αργή έξοδος από το QΕ θα είναι ευθυγραμμισμένη με τις δηλώσεις Draghi, καθώς και με το outlook για τον δομικό πληθωρισμό της Ευρωζώνης.
Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες δεν είναι ακόμη αρκετά «σφικτές» ώστε να αλλάξει το outlook για την οικονομία ή το «σήμα» του κεντρικού τραπεζίτη για τη νομισματική πολιτική, σημειώνουν οι αναλυτές.
Ωστόσο ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος μιας σύγχυσης για την έξοδο ή όχι από το QE (“stop/start” exit), προειδοποιεί η Deutsche Bank.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο Draghi θα ανοίξει στις 20 Ιουλίου 2017 την πόρτα για αποφάσεις τον Σεπτέμβριο σχετικά με το QE, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί προκαταβολικά.
Σημειώνεται επίσης ότι παρά τις πιέσεις της Γερμανίας, η ΕΚΤ δεν πρόκειται να λάβει ραγδαίες αποφάσεις για το tapering, άλλωστε και οι πολιτικές αποφάσεις είναι αργές και δύσκολες.



JP Morgan: Το tapering θα ανακοινωθεί στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου

Η JP Morgan έχει αναθεωρήσει τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της για το ευρώ έναντι του δολαρίου καθώς αναμένει ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στην προετοιμασία του εδάφους για το tapering (κατάργηση του QE).
Το βασικό σενάριο είναι ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το tapering στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Bank of America Merrill Lynch: Το tapering θα αρχίσει από τον Ιανουάριο του 2018

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας το κεντρικό σενάριο όσον αφορά στην ΕΚΤ είναι ότι: τον Σεπτέμβριο θα γίνει μια προαναγγελία μιας απόφασης για το μέλλον του QE τον Οκτώβριο του 2017, με το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων να μειώνεται από τα 60 δισ. ευρώ στα 40 δισ. ευρώ για έξι μήνες αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2018 και το tapering να ολοκληρώνεται τον Δεκέμβριο του 2018.

Goldman Sachs: Τον Δεκέμβριο θα ανακοινωθεί οι λεπτομέρειες του tapering

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι ο Draghi θα δώσει τον Σεπτέμβριο του 2017, ένα καλύτερο δείγμα των προθέσεων του όσον αφορά το tapering κατά τη διάρκεια του 2018, ενώ οι λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία θα ανακοινωθούν τον Δεκέμβριο.

Morgan Stanley: H κατάργηση του QE πρέπει να είναι σταδιακή

Οι αναλυτές της Morgan Stanley επισημαίνουν ότι πολλές κεντρικές τράπεζες έχουν αρχίσει τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής τους.
Ωστόσο, όλες οι ενέργειες ανακοινώθηκαν προσεκτικά ως σταδιακές.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ πρέπει επίσης να υπογραμμίσει ότι η διαδικασία θα είναι σταδιακή.

Barclays: Το ενδιαφέρον μετατίθεται στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου

Η ΕΚΤ μπορεί να ενισχύσει την άποψη ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια ευκαιρία για επανεξέταση της πολιτικής, κάτι που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα bearish σήμα, αναφέρουν οι αναλυτές της Barclays.

Citigroup: Bearish για τα ευρωπαϊκά ομόλογα η αυριανή (20/7/2017) συνεδρίαση της ΕΚΤ

Η βασική αιτία για την αλλαγή ρητορικής της ΕΚΤ (ενδεικτικά αναφέρεται η ομιλία του Draghi στην Πορτογαλία) είναι η τεχνική ανάγκη για τερματισμό του QE το 2018 δεδομένου του νομικού ορίου του 33%, όχι το outlook του πληθωρισμού.
Δεδομένου αυτού, το αποτέλεσμα από την επικείμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι να πιθανό να είναι bearish για τα ευρωπαϊκά ομόλογα.

Marketwatch: Τί θα πει στη συνεδρίαση της ΕΚΤ ο Draghi για να συγκινήσει τους επενδυτές;

Αντιμέτωπος με τα άγχη των επενδυτών και τα μέσα ενημέρωσης αναμένεται να βρεθεί αύριο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, καθώς όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα πάνω του, εις άγραν αλλαγών στη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας.
Στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της, στις 8 Ιουνίου οι επενδυτές δεν έδειξαν να επηρεάζονται όταν η ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να οδηγήσει ακόμη χαμηλότερα τα βασικά της επιτόκια στο μέλλον αν χρειαστεί.
Σύμφωνα με το marketwatch, αυτό που τους κίνησε την προσοχή ήταν όταν στα τέλη του περασμένου μήνα ο Draghi μίλησε σε ένα forum της ΕΚΤ στην Πορτογαλία.
Είπε, λοιπόν, εκει ότι πληθωριστικές πιέσεις αντικαθιστούν πλέον τις αποπληθωριστικές πιέσεις.
Ακολούθησε ράλι για το ευρώ, το οποίο ακόμη ενισχύεται σημαντικά έναντι του δολαρίου.
Ακόμη, ακολούθησε selloff στα ομόλογα της ευρωζώνης, που οδήγησε στα ύψη τις αποδόσεις τους.
Οι αναλυτές, πάντως, δεν περιμένουν να βρει ο Draghi έναν τρόπο να κινήσει και πάλι το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Εξάλλου, η ανοδική πορεία του ευρώ και η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων συνέβαλαν στη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών - κάτι που η ΕΚΤ ίσως δεν είναι πρόθυμη να επιδεινώσει δεδομένου ότι εξακολουθούν να υποχωρούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.
Ο ετήσιος πληθωρισμός της ευρωζώνης υποχώρησε στο 1,3% τον Ιούνιο, από 1,4% το προηγούμενο μήνα, όμως ο Draghi θα πρέπει να συνεχίσει να τονίζει τον μειωμένο κίνδυνο αποπληθωριστικού σεναρίου.
Δεν μπορεί δηλαδή να κάτσει και σιωπηλός.
Κάποιοι αναλυτές, σύμφωνα με το marketwatch, εκτιμούν ότι μπορεί να επικαλεστεί τις δηλώσεις του στην Πορτογαλία.
Την περασμένη εβδομάδα η Wall Street Journal έγραψε ότι θα απευθυνθεί τον Αύγουστο στο ετήσιο συνέδριο της Federal Reserve και αναμένεται να δώσει περαιτέρω στοιχεία για το ότι η ΕΚΤ έχει αυξήσει την εμπιστοσύνη στην οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης.
Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης ότι δεν αποκλείεται να προετοιμάσει τη συνεδρίαση της 7ης Σεπτεμβρίου, στην οποία αναμένεται να ανακοινωθεί ότι το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων θα καταργηθεί σταδιακά το 2018.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης