Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «ΒΒ+» για την Τουρκία - Σταθερό το outlook

Fitch: Επιβεβαιώνεται η αξιολόγηση «ΒΒ+» για την Τουρκία - Σταθερό το outlook
Η άνοδος του λόγου χρέους/του ΑΕΠ το 2016 οφειλόταν κυρίως στις συνέπειες των συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι οποίες υποχώρησαν, με την Fitch να αναμένει ότι το ποσοστό θα φτάσει το 28,3% έως τα τέλη του 2019
Η Fitch Ratings επιβεβαίωσε σήμερα (21 Ιουλίου 2017) την αξιολόγηση «ΒΒ+» για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα (σε ξένο νόμισμα, με ή χωρίς εξασφαλίσεις) της Τουρκίας (σε «B» επιβεβαιώθηκε η βραχυπρόθεσμη), ενώ –κόντρα στις προβλέψεις– διατήρησε τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) σταθερές.
Σε εγχώριο νόμισμα, οι αντίστοιχες αξιολογήσεις είναι «ΒΒΒ-» και «F3».
Το ανώτατο όριο αξιολόγησης παρέμεινε σε «ΒΒΒ-».
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η αξιολόγηση αντανακλά τις αδυναμίες εξωτερικής χρηματοδότησης, τους έντονους πολιτικούς και γεωπολιτικούς κινδύνους, τα υψηλά επίπεδα πληθωρισμού και τη μακροοικονομική μεταβλητότητα.
Οι συνταγματικές αλλαγές που ενισχύουν τη δύναμη της Προεδρίας εγκρίθηκαν στο δημοψήφισμα της 16ηξς Απριλίου 2017.
Η εφαρμογή των διατάξεων του νέου Συντάγματος θα ολοκληρωθεί με τις νέες εκλογές, οι οποίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι το Νοέμβριο του 2019. Σύμφωνα με τη Fitch, η συνταγματική μεταρρύθμιση έχει εδραιώσει ένα σύστημα στο οποίο οι έλεγχοι και οι ισορροπίες έχουν διαβρωθεί και έχει οδηγήσει σε πόλωση τη χώρα.
Ο οίκος τονίζει ότι τα προσωρινά μέτρα τόνωσης από την τουρκική κυβέρνηση αύξησαν -μέχρι στιγμής- την ανάπτυξη το 2017, ενώ η διαρθρωτική μεταρρύθμιση έχει σημειώσει μικρή πρόοδο.
Η Fitch προβλέπει τη διεύρυνση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 3,1% του ΑΕΠ, το μεγαλύτερο από το 2010, αλλά επίδοση σύμφωνη με το μέσο όρο της βαθμίδας «ΒΒ».
Η άνοδος του λόγου χρέους/του ΑΕΠ το 2016 οφειλόταν κυρίως στις συνέπειες των συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι οποίες υποχώρησαν, με την Fitch να αναμένει ότι το ποσοστό θα φτάσει το 28,3% έως τα τέλη του 2019.
Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, προβλέπεται κατά μέσο όρο στο 4,3% μεταξύ 2017 και 2019, υψηλότερα από το μέσο όρο 3,5% της «ΒΒ», αλλά είναι πολύ χαμηλότερα του μέσου όρου της Τουρκίας για την περίοδο 2011-2015, ήτοι 7,1%.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης