Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gros (CEPS): Έξοδος στις αγορές μόνο αν το risk premium πέσει κάτω από το επιτόκιο του ΔΝΤ

tags :
Gros (CEPS):  Έξοδος στις αγορές μόνο αν το risk premium πέσει κάτω από το επιτόκιο του ΔΝΤ
«Ναι» στην έξοδο στις αγορές αλλά με αστερίσκους, βάζει το πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, τονίζοντας πως το risk premium θα πρέπει να πέσει σε περιοχή κάτω του κόστους χρηματοδότησης του ΔΝΤ, δηλαδή γύρω στο 3,5% με 4%
Την κρισιμότητα της σωστής χρονικής στιγμής για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων, υπογραμμίζει με δηλώσεις του στο bankingnews.gr o Daniel Gros, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης και νυν διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Πολιτικών Μελετών (CEPS) - Centre for European Policy Studies.
Την ώρα που η Ελλάδα τηρεί σιγή υχθύος για την πολυαναμενόμενη έξοδο, ο κ. Gros υπογραμμίζει πως κάτι θα πρέπει να γίνει, «μόνο εάν το risk premium πέσει κάτω από το κόστος χρηματοδότησης του ΔΝΤ, πράγμα που σημαίνει ότι το νέο χρέος δεν θα πρέπει να κοστίζει περισσότερο από 3,5 ή 4%».
Σχετικά με το εάν το ΔΝΤ «σκότωσε» τις ελπίδες εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος απαντήσεις:
«Όχι επίσημα, αλλά θα ήταν παράξενο να δούμε το ΔΝΤ να παρέχει βοήθεια σε μια χώρα που θέλει να εκδώσει νέο χρέος, την ώρα που το Ταμείο πιστεύει ότι το χρέος της είναι μη βιώσιμο».

Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του Daniel Gros στο bankingnews.gr:

- Το ΔΝΤ ψήφισε «ναι» στη συμμετοχή στο ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ζητώντας από τους Ευρωπαίους εταίρους να προχωρήσουν σε πρόσθετες διευθετήσεις για το ελληνικό χρέος. Τι σημαίνει μια νέα πιστωτική γραμμή του ΔΝΤ για την Ελλάδα;

Σαφώς το ΔΝΤ ευελπιστεί ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές δεν θα προχωρήσουν σε καμία ελάφρυνση του χρέους, ώστε το ΔΝΤ να έχει τη δικαιολογία να μην δώσει στην Ελλάδα περαιτέρω χρηματοδότηση.
Αλλά και οι Ευρωπαίοι δεν έχουν από την μεριά τους κανένα ενδιαφέρον για περαιτέρω δάνεια από το ΔΝΤ, καθώς είναι εξαιρετικά ακριβότερα από τα δάνεια του ESM.

- Γιατί το ΔΝΤ επαναλαμβάνει συνεχώς την πάγια θέση του ότι το ελληνικό χρέος είναι «εξαιρετικά μη βιώσιμο»;

Το ΔΝΤ είναι πεπεισμένο για αυτή τη θέση και πιστεύει ότι οι Γερμανοί δεν το αναγνωρίζουν μόνο και μόνο λόγω των εκλογών τους.

- Το ΔΝΤ «σκότωσε» τις ελπίδες εξόδου της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων;

Όχι επίσημα, αλλά θα ήταν παράξενο να δούμε το ΔΝΤ να παρέχει βοήθεια σε μια χώρα που θέλει να εκδώσει νέο χρέος, την ώρα που το Ταμείο πιστεύει ότι το χρέος της είναι μη βιώσιμο.

- Πώς θα καταλάβει η Ελλάδα ότι είναι η «σωστή στιγμή» για την έξοδο στις αγορές ομολόγων; Πόσο σημαντική είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή;

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει στις αγορές μόνο εάν το risk premium πέσει κάτω από το κόστος χρηματοδότησης του ΔΝΤ, πράγμα που σημαίνει ότι το νέο χρέος δεν θα πρέπει να κοστίζει περισσότερο από 3,5 ή 4%.

- Ποιους κινδύνους κρύβει μία πρόωρη επιστροφή στις αγορές ομολόγων;

Μια πρόωρη επιστροφή θα επιβαρύνει τη χώρα με δαπανηρό χρέος που θα μπορούσε να είναι αρκετά ασταθές.

- Ο Αλέξης Τσίπρας εξελέγη πρωθυπουργός το 2015 για να πολεμήσει τα πακέτα διάσωσης, αλλά τελικά η κυβέρνησή του υπέγραψε ορισμένες συμφωνίες τις οποίες το κόμμα του ξόρκιζε. Πώς σχολιάζετε αυτή τη μεταστροφή;

Κανένα σχόλιο.
Θα πω μόνο ότι ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγει μια χώρα ένα ακόμα πρόγραμμα είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα και η αύξηση των εξαγωγών.

Οι δηλώσεις του Daniel Gros στα αγγλικά
 
-IMF executive board voted to join Greek bailout program if EU creditors deliver more detail on further debt relief measures. What does a new IMF credit line mean for Greece?

The IMF is clearly hoping that the European creditors will not deliver any debt relief so that the IMF has an excuse not to give Greece any further funding. (And the Europeans also have no interest in further IMF financing because it is super senior and more expensive than ESM financing.

 - Why IMF is repeating its long-standing warning that Greek debt is 'highly unsustainable'?

The IMF (staff) is convinced of this position and thinks that the Germans are stalling in recognising it only because of their elections.

 - Did IMF shot down Greek market return hopes?

Not formally, but it would be strange to see the IMF helping a country which issues new market debt while the IMF thinks its debt is unsustainable.

 - How Greece will know that is the ‘right moment' to return to bond markets? How crucial is getting the timing right?

Greece should go to the market only if the risk premium falls below the cost of IMF funding, meaning that new debt should not cost more than 3.5 or 4 %.

  - What are the risks from an early return to bond markets?

An early return will burden the country with expensive debt which might be quite unstable.

- Alexis Tsipras sworn in as PM back in 2015 to fight bailout terms but in the end his government signed up sort of demands his party railed against. How do you comment on this?

No comment.
Except that the best way to avoid another program is a fiscal surplus and growing exports.

Αθηνά Δημητρακοπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης