Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Credit Positive για το Μεξικό η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA

tags :
Moody’s: Credit Positive για το Μεξικό η επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA
Δεδομένου ότι το Μεξικό έχει το χαμηλότερο κόστος εργασίας μεταξύ των τριών εμπορικών εταίρων, θα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο στις επεδύσεις
Η επαναδιαπραγμάτευση στη Βορειοαμερικανική Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών (NAFTA), είναι απίθανο να μεταβάλει σημαντικά το εμπόριο, μία θετική εξέλιξη για την πιστοληπτική ικανότητα (credit positive) για το Μεξικό, σύμφωνα με έκθεση της Moody’s.
Την Δευτέρα 24 Ιουλίου 2017, η Υπηρεσία Επισήμων Εκπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών (USTR) δημοσίευσε μια σύνοψη των στόχων της για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας για τη NAFTA.
Βάσει αυτού του εγγράφου, αξιωματούχοι από τις ΗΠΑ (σταθερό Aaa), τον Καναδά (Aaa, σταθερό) και το Μεξικό (A3, αρνητικό) σχεδιάζουν να διεξάγουν επτά γύρους συνομιλιών σε διάστημα τριών εβδομάδων για την επαναδιαπραγμάτευση της εμπορικής συμφωνίας.
Οι στόχοι που περιγράφονται στην έκθεση, υποδεικνύουν περιορισμένες αλλαγές που δεν θα διαταράξουν ουσιαστικά τις εμπορικές ροές ή θα επηρεάσουν αρνητικά τη μεξικανική οικονομία.
Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις 16 Αυγούστου 2017.
Ο πρώτος γύρος συνομιλιών θα λάβει χώρα στις 20 Αυγούστου 2017 στην Ουάσινγκτον.
Βάσει του χρονοδιαγράμματος των τριών εβδομάδων, οι διαπραγματεύσεις θα λήξουν στις αρχές του 2018 και οι τροποποιήσεις της συμφωνίας, θα υποβάλλονται στη συνέχεια στο αντίστοιχο νομοθετικό σώμα κάθε χώρας για έγκριση.
Το έγγραφο περιγράφει, ότι βασικοί στόχοι της επαναδιαπραγμάτευσης ήταν να προστεθούν οι περιβαλλοντικές και εργασιακές διατάξεις στον πυρήνα της συμφωνίας, ενισχύοντας τους "κανόνες προέλευσης" (οι οποίοι καθορίζουν πόσο από το περιεχόμενο ενός προϊόντος μπορεί να εισάγεται εκτός της Βόρειας Αμερικής) και να περιληφθεί ένα κεφάλαιο σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο ψηφιακών αγαθών.
Οι περιβαλλοντικές και εργασιακές διατάξεις θα οδηγήσουν σε αυστηρότερες ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας του Μεξικού και ισχυρότερη εποπτεία για την προστασία του περιβάλλοντος, η οποία θα μπορούσε να μειώσει την ανταγωνιστικότητα του Μεξικού και να οδηγήσει σε χαμηλότερες επενδυτικές ροές προς το Μεξικό.
Απαιτώντας ένα μεγαλύτερο ποσοστό παραγώγων που παράγονται στην περιοχή (σύμφωνα με τους αυστηρότερους κανόνες προέλευσης), αυτά τα προϊόντα θα πρέπει κατά το μεγαλύτερο μέρος να παράγονται στις ΗΠΑ και μερικά στο Μεξικό ή τον Καναδά, αυξάνοντας την περιφερειακή παραγωγή, προκαλώντας επενδύσεις και δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.
Οι τομείς που επηρεάζονται περισσότερο από αυτές τις αλλαγές θα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία και ο κλάδος των ηλεκτρονικών.
Οι κανόνες προέλευσης ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό ανά προϊόν και ανά τομέα.
Στην περίπτωση των ηλεκτρονικών, πολλά από τα εξαρτήματα κατασκευάζονται στην Ασία και έπειτα φθάνουν στο Μεξικό, όπου οι Μεξικανοί εργάτες συναρμολογούν το τελικό προϊόν, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένα υψηλό ποσοστό της προστιθέμενης αξίας του προϊόντος αφορά περιοχές εκτός της NAFTA.
Οι αυστηρότεροι κανόνες προέλευσης θα μειώσουν την ανταγωνιστικότητα των τιμών, αλλά σε αντίθεση με τις περιβαλλοντικές και εργασιακές διατάξεις, θα απαιτούσαν μεγαλύτερες επενδύσεις, προκειμένου να δημιουργηθεί νέα δυναμικότητα για να καταστεί δυνατή η παραγωγή εξαρτημάτων που εισήχθησαν προηγουμένως εντός της περιοχής της Βόρειας Αμερικής.
Δεδομένου ότι το Μεξικό έχει το χαμηλότερο κόστος εργασίας μεταξύ των τριών εμπορικών εταίρων, θα είναι η χώρα με το μεγαλύτερο μερίδιο στις επεδύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης