Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Υποβάθμιση για το μακροπρόθεσμο προφίλ των τραπεζών της Βραζιλίας, ελέω πολιτικής αβεβαιότητας

Moody's: Υποβάθμιση για το μακροπρόθεσμο προφίλ των τραπεζών της Βραζιλίας, ελέω πολιτικής αβεβαιότητας
Οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας παραμένουν αδύναμες μετά από δύο χρόνια ύφεσης...
Σε υποβάθμιση της βαθμολογίας για το μακροπρόθεσμο προφίλ των τραπεζών της Βραζιλίας προχώρησε σήμερα (25 Ιουλίου 2017) ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, από «Moderate» (μεσαίο) σε «Moderate-», επικαλούμενος την πρόσφατη πολιτική αναταραχή.
Συγκεκριμένα, οι συνεχιζόμενες έρευνες για διαφθορά γύρω από τη διοίκηση του προέδρου Michel Temer και η αβεβαιότητα σχετικά με την πολιτική συνέχεια μετά τη λήξη της θητείας του το 2018 –αν όχι νωρίτερα– θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και να παρεμποδίσουν τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης.
Το μακροοικονομικό προφίλ για τη Βραζιλία (Ba2, αρνητικό outlook) οφείλεται στη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία της χώρας, στα ισχυρά συναλλαγματικά διαθέσιμα και τη βελτιωμένη αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής.
Ωστόσο, οι οικονομικές επιδόσεις της χώρας παραμένουν αδύναμες μετά από δύο χρόνια ύφεσης, εκτιμά η Moody's.
Μετά από μια επιθετική επέκταση του δανεισμού, ιδίως στις τράπεζες του δημόσιου τομέα, που οδήγησε σε ανησυχίες για πιθανή πιστωτική «φούσκα», ο δανεισμός συρρικνώνεται σταθερά από το τέλος του 2015.
Οι κίνδυνοι στις αγορές παρέμειναν σχετικά περιορισμένοι παρά το βάθος και τη διάρκεια της ύφεσης της χώρας.
Η επιβράδυνση του δανεισμού έχει επίσης περιορίσει τις ανάγκες των τραπεζών για χρηματοδότηση της αγοράς.
Αν και οι κρατικές τράπεζες αντιπροσωπεύουν το 56% της αγοράς δανείων, αυτό άρχισε να μειώνεται σταδιακά από τις αρχές του 2016, γεγονός που θα συμβάλει στη μείωση των στρεβλώσεων που δημιουργήθηκαν από τις προηγούμενες χαλαρές δανειοδοτικές πολιτικές.
Η βαθμολογία «Moderate» για το μακροπρόθεσμο προφίλ της Βραζιλίας ευθυγραμμιζόταν με αυτό της Κόστα Ρίκα και της Πορτογαλίας, χαμηλότερο από εκείνο του Παναμά και της Ουρουγουάης, καθώς επίσης και της Κίνας και της Ινδίας, ενώ ήταν μια βαθμίδα πάνω από την Παραγουάη.
Το Μεξικό, η Κολομβία και το Περού έχουν όλα τα μακροοικονομικά προφίλ της «Moderate+», δύο βαθμίδες πάνω από τη Βραζιλία.
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία αξιολόγησης της Moody's για τις τράπεζες, η διαδικασία ανάλυσης πιστώσεων ξεκινά με μια αξιολόγηση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος όπου λειτουργεί η τράπεζα.
Αυτό αντικατοπτρίζει την άποψη της Moody's ότι οι αποτυχίες των τραπεζών συσχετίζονται συχνά με συστημικές κρίσεις που οδηγούνται από τη μακροοικονομία, και όχι από ιδιοσυγκρασιακούς παράγοντες.
Η ανάλυση μακροοικονομικού προφίλ της Moody's για κάθε χώρα επικεντρώνεται στην οικονομική και θεσμική ισχύ, την ευαισθησία σε κίνδυνο εκδήλωσης σοκ, τις συνθήκες πίστωσης, τις συνθήκες χρηματοδότησης και τη δομή του τραπεζικού κλάδου.
Η μεταβολή που ανακοινώθηκε σήμερα δεν αναμένεται να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο στις αξιολογήσεις των μεμονωμένων βραζιλιάνικων τραπεζών.
Αντίθετα, αντικατοπτρίζει τους ίδιους παράγοντες που οδήγησαν την πρόσφατη αλλαγή στο «outlook» 19 τραπεζών της Βραζιλίας, σε αρνητικό από σταθερό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης