Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Μέτρια η ανάκαμψη στην Ιταλία – Κίνδυνοι οι τράπεζες, το Brexit αλλά και οι πολιτικές Trump

ΔΝΤ: Μέτρια η ανάκαμψη στην Ιταλία – Κίνδυνοι οι τράπεζες, το Brexit αλλά και οι πολιτικές Trump
Η οικονομία της γειτονικής μας χώρας αναπτύχθηκε κατά 0,9% το 2016 και συνέχισε να επεκτείνεται το 2017, τη στιγμή που η ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα
Η οικονομική ανάκαμψη στην Ιταλία προχωρά με μέτριους ρυθμούς την τελευταία 3ετία, επισημαίνει το Δ.Ν.Τ. σε έκθεσή του για τη μεσογειακή χώρα, τονίζοντας ωστόσο πως υπάρχουν θετικά βήματα όπως η εξαιρετική νομισματική πολιτική, η δημοσιονομική χαλάρωση, οι χαμηλές τιμές βασικών εμπορευμάτων και οι κυβερνητικές προσπάθειες μεταρρύθμισης.
Η οικονομία της γειτονικής μας χώρας αναπτύχθηκε κατά 0,9% το 2016 και συνέχισε να επεκτείνεται το 2017, τη στιγμή που η ανεργία και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια έχουν μειωθεί σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα.
Το δημόσιο χρέος φαίνεται να σταθεροποιείται σε περίπου 133% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, η χαμηλή παραγωγικότητα και οι χαμηλές συνολικές επενδύσεις παραμένουν βασικές προκλήσεις για την ταχύτερη ανάπτυξη, η οποία συγκρατήθηκε από τις διαρθρωτικές αδυναμίες, το υψηλό δημόσιο χρέος και τους αδύναμους τραπεζικούς ισολογισμούς.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές της κυβέρνησης του Donald Trump και τις διαπραγματεύσεις για το επικείμενο Brexit προστίθενται στους εν λόγω κινδύνους.
Μια δεκαετία μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση, τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα ανά κάτοικο παραμένουν κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν την ένταξη στην Ευρωζώνη, ενώ το βάρος της κρίσης κατανεμήθηκε δυσανάλογα στις νεότερες γενιές, σημειώνει το Ταμείο.
Η ανάκαμψη αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά οι κίνδυνοι μπροστά είναι σημαντικοί. Η ανάπτυξη προβλέπεται σε 1,3% το 2017 φέτος και περίπου 1% την περίοδο 2018-2020.
Η ανάπτυξη θα μπορούσε να εκπλήξει βραχυπρόθεσμα, λόγω και της ισχυρότερης ευρωπαϊκής ανάκαμψης.
«Το Δ.Ν.Τ. διαπιστώνει ότι έχει σημειωθεί πρόοδος προς διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Ζητά πρόσθετα μέτρα για την ενίσχυση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας των τραπεζών και τη σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Επίσης, τονίζει ότι οι στρατηγικές μείωσης των NPLs και αναδιάρθρωσης των τραπεζών πρέπει να είναι φιλόδοξες και αξιόπιστες, με τη βοήθεια εποπτικών μηχανισμών», αναφέρεται χαρακτηριστικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης