Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Societe Generale: Η χαμηλή μεταβλητότητα μπορεί να αυξήσει εσφαλμένα τις τιμές των ομολόγων κατά 30%

Societe Generale: Η χαμηλή μεταβλητότητα μπορεί να αυξήσει εσφαλμένα τις τιμές των ομολόγων κατά 30%
Η χαμηλή μεταβλητότητα μπορεί να προκαλέσει εσφαλμένες τιμές, επισημαίνουν οι αναλυτές της Societe Generale 
Αυτές οι μεγάλης διάρκειας θετικές κούρσες των χρηματιστηρίων παγκοσμίως στην πραγματικότητα δεν είναι προάγγελοι επικείμενης καταστροφής, αναφέρεται σε ανάλυση της Societe Generale, όπου τονίζεται ότι από τις πέντε θετικές κούρσες σε επτά μήνες ή περισσότερο για τον MSCI World μετά το 1969, οι αποδόσεις παρέμεναν θετικές ένα μήνα αργότερα.
«Οπότε δεν προκύπτει μεγάλος φόβος από αυτά καθ' αυτά τα κέρδη» αναφέρεται στην ίδια ανάλυση.
Ωστόσο, τονίζεται ότι δεν είναι όλα τέλεια και παραμυθένια, καθώς τέτοιες καταστάσεις βοηθούν στην καταστολή των κινδύνων, ενώ η μεταβλητότητα -είτε σιωπηρή είτε πραγματική- για οποιονδήποτε λόγο παραμένει πολύ χαμηλή.
Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, η πραγματοποιηθείσα μεταβλητότητα των 60 ημερών βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Η πραγματοποιηθείσα μεταβλητότητα είναι 40% χαμηλότερη από τον ιστορικό μέσο όρο της, ενώ η μεταβλητότητα των μέσων αποθεμάτων είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι ήταν ιστορικά.
Συνεπώς, η εμπιστοσύνη στα assets είναι σε υψηλά επίπεδα.



«Που είναι το πρόβλημα λοιπόν;» αναρωτιούνται οι αναλυτές της Societe Generale και επισημαίνει: «Η χαμηλή τιμή μεταβλητότητας από μόνη της δεν μπορεί να προβλέψει πολλά, αλλά μπορεί να προκαλέσει εσφαλμένες τιμές.
Ειδικότερα, η υψηλή εμπιστοσύνη για την αξία ενός asset μπορεί να οδηγήσει υποτίμηση των πιθανών καθοδικών κινδύνων, που συμβαίνει σχεδόν μηχανικά σε αγορές ομολόγων υψηλής απόδοσης όπου η μεταβλητότητα των assets επηρεάζει μέρος του μοντέλου τιμολόγησης.
Η επίπτωση είναι ότι τα υψηλής απόδοσης ομόλογα θα μπορούσαν να είναι τιμολογηθούν εσφαλμένα κατά 30% όταν η μεταβλητότητα επιστρέφει στον μέσο όρο» τονίζεται στην ανάλυση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης