Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Στα μέσα του 2018 θα αρχίσει η μείωση του QE από την ΕΚΤ - Αύξηση επιτοκίων από το 2019

tags :
Fitch: Στα μέσα του 2018 θα αρχίσει η μείωση του QE από την ΕΚΤ - Αύξηση επιτοκίων από το 2019
Πρόσφατα ο επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε ότι οι συζητήσεις για το μέλλον του QE θα αρχίσουν το φθινόπωρο
Σε όνειρο θερινής νυκτός εξελίσσονται οποιαδήποτε σχέδια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Σύμφωνα με σημερινή (1/8/2017) ανάλυση του οίκου αξιολόγησης Fitch, η ΕΚΤ αναμένεται να αρχίσει τη μείωση του QE από τα μέσα του 2018, ενώ από το 2019 θα προχωρήσει σε προσαρμογή των επιτοκίων, δηλ. σε αυξήσεις.
Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι στις 20 Ιουλίου του 2017, ο επικεφαλής της ΕΚΤ είχε δηλώσει ότι οι απαραίτητες μεταρρυθμίσει για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι να εφαρμόσει πιστά το πρόγραμμα, να ολοκληρώσει την τρίτη (!) αξιολόγηση και να δείξει αξιοπιστία για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Πάντως, όσον αφορά στο QE γενικά, η ΕΚΤ θα αγοράζει έως το τέλος του 2017 ομόλογα ύψους αξίας 60 δισ. ευρώ τον μήνα, ενώ ο Mario Draghi, έχει προγραμματίσει να μιλήσει στο συνέδριο της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) στο Τζάκσον Χολ τον Αύγουστο, για πρώτη φορά μετά το 2014, όταν ο Dragih είχε προαναγγείλει ουσιαστικά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Το φθινόπωρο οι συζητήσεις το μέλλον του QE

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, έχει δηλώσει ότι η ΕΚΤ θα συζητήσει το φθινόπωρο το μέλλον του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ακολουθώντας απαρέγκλιτα τον αρχικό της σχεδιασμό, καθώς στόχος είναι η μεταβολή του προγράμματος να μην προκαλέσει αναταραχή στην οικονομία της Ευρωζώνης αλλά και στις αγορές
Παράλληλα, κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, επανέλαβε τη δέσμευσή του για συνέχιση των αγορών τίτλων ύψους 60 δισ. ευρώ σε μηνιαία βάση, οι οποίες, αν οι οικονομικές συνθήκες το επιβάλλουν, θα αυξηθούν.
Ο επικεφαλής της Ευρωτράπεζας δεν παρέλειψε να εκφράσει τον προβληματισμό του για τον κίνδυνο που μπορεί να διατρέξει η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, εξαιτίας μιας άκαιρης σκλήρυνσης της νομισματικής πολιτικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης