Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση AAA για τον EFSF - Φτωχός ο ισολογισμός λόγω Ελλάδας

tags :
DBRS: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση AAA για τον EFSF - Φτωχός ο ισολογισμός λόγω Ελλάδας
Το χαρτοφυλάκιο δανείων του EFSF χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και σχετικά χαμηλή ποιότητα ενεργητικού
H DBRS επιβεβαιώνει την αξιολόγηση AAA για τον EFSF και διατηρεί σταθερό το outlook.
Σύμφωνα με την DBRS η αξιολόγηση αντανακλά τις ανεπιφύλακτες και αμετάκλητες εγγυήσεις που παρέχουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, όπως ορίζεται στη Συμφωνία Πλαίσιο του EFSF, την πιστοληπτική ικανότητα των εγγυητών του EFSF και την ισχυρή δέσμευση των κρατών μελών να στηρίξουν το θεσμικό όργανο.
Η DBRS ορίζει συγκαταλέγει στην ομάδα εγγυητών του ESFS τη Γερμανία (AAA, σταθερό), τη Γαλλία (AAA, σταθερό), την Ιταλία (BBB, σταθερό) και η Ισπανία (Σταθερό).
Το χαρτοφυλάκιο δανείων του EFSF χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό συγκέντρωσης και σχετικά χαμηλή ποιότητα ενεργητικού.
Δάνεια ύψους 174,6 δισ. ευρώ  έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα (CCC, σταθερό το Outlook), στην Πορτογαλία (BBB, σταθερό το Outlook) και την Ιρλανδία στα πλαίσια προγραμμάτων διάσωσης.
Από το ποσό αυτό 130,9 δισ. ευρώ, έχουν καταβληθεί στην Ελλάδα.
Η DBRS πιστεύει ότι τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια - συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανακοινώθηκαν στις 5 Δεκεμβρίου 2016 - δεν επηρεάζουν την πιστοληπτική ικανότητα του ιδρύματος.
Πράγματι, αυτά δεν συνεπάγονται άμεσες δαπάνες για τα κράτη μέλη του EFSF και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM, AAA, Σταθερό).
Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα συμβαδίζουν με τη βασική εντολή του θεσμικού οργάνου να υποστηρίξει τα κράτη μέλη και να αποκλείσει την ονομαστική περικοπή του ελληνικού χρέους.
Τα μέτρα περιλαμβάνουν παράταση των προθεσμιών λήξης των ελληνικών ομολόγων, μείωση των επιτοκίων .
Οι αξιολογήσεις του EFSF βασίζονται κυρίως στις εγγυήσεις που παρέχουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, δεδομένου του πολύ χαμηλού ποσού του καταβεβλημένου κεφαλαίου.
Τα έσοδα από τις αποπληρωμές δανείων χρησιμοποιούνται για την κάλυψη των υποχρεώσεων του EFSF.
Σε περίπτωση αδυναμίας πληρωμής από ένα δικαιούχο κράτος μέλος, το έλλειμμα θα καλύπτεται από τις εγγυήσεις και τα μέτρα πιστωτικής ενίσχυσης.
Η δομή υπερκάλυψης που υποστηρίζει τις υποχρεώσεις του EFSF (με μέγιστη εγγύηση ύψους 165% από κάθε εγγυητή) παρέχει πρόσθετη στήριξη στις αξιολογήσεις μέσω των βασικών εγγυητών.
Συγκεκριμένα, οι εγγυήσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία καλύπτουν ένα σημαντικό μέρος όλων των δανειακών δεσμεύσεων του EFSF.
Η DBRS αξιολογεί επί του παρόντος τη δέσμευση των βασικών εγγυητών να υποστηρίξουν τον EFSF.
Επιπλέον, η DBRS πιστεύει ότι τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία και ιδίως στην Ολλανδία (AAA, σταθερό το outlook), ενισχύουν αυτή τη δέσμευση.
Ωστόσο, η DBRS θα συνεχίσει να παρακολουθεί το ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο τους επόμενους 12 μήνες, λαμβάνοντας υπόψη τις επερχόμενες εκλογές στη Γερμανία, την Αυστρία (AAA, σταθερό το outlook) και την Ιταλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης