Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Credit Positive για τις κυπριακές τράπεζες η αυξημένη ζήτηση δανείων

Moody's: Credit Positive για τις κυπριακές τράπεζες η αυξημένη ζήτηση δανείων
Η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξάνεται ως απόρροια της βελτιωμένης κατάστασης στην αγορά ακινήτων
Θετικά για την πιστοληπτική ικανότητα («Credit Positive») των κυπριακών τραπεζών αποτιμά την αυξημένη ζήτηση -ειδικά επιχειρηματικών και στεγαστικών- δανείων που διαπιστώθηκε το α' 6μηνο 2017 ο οίκος αξιολόγησης Moody's, αποδίδοντας την εξέλιξη στην αισθητά βελτιωμένη οικονομία και αγορά εργασίας της νήσου.
Η Moody's σημειώνει πως η εξέλιξη θα υποστηρίξει τη δημιουργία εσόδων, θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των μειωμένων κερδών και θα ενισχύσει τους αδύναμους ισολογισμούς των κυπριακών τραπεζών.
Μάλιστα, οι τράπεζες αναμένουν ότι η ζήτηση δανείων από μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις και δανειολήπτες θα αυξηθεί και το γ' 3μηνο του τρέχοντος έτους.
Ειδικότερα, το βελτιωτικό μακροοικονομικό περιβάλλον, με αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,3% το πρώτο τρίμηνο του 2017 αλλά και το ποσοστό ανεργίας στο 10,8% τον Ιούνιο, το χαμηλότερο ποσοστό από το Μάρτιο του 2012, αύξησε την εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των καταναλωτών και κατά συνέπεια τη ζήτηση δανείων.
Επιπλέον, η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια αυξάνεται ως απόρροια της βελτιωμένης κατάστασης στην αγορά ακινήτων, με τις άδειες οικοδομής που εκδόθηκαν τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017 να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από την τραπεζική κρίση του 2013.
Τα νέα δάνεια ανήλθαν σε 1,6 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2017, ποσό που αντιστοιχεί στο 67% του νέου όγκου δανείων για το σύνολο του 2016!
Από τις μεγάλες εγχώριες τράπεζες, η Ελληνική Τράπεζα θα επωφεληθεί περισσότερο από την αυξημένη ζήτηση νέων δανείων, εκτιμά η Moody's.
Βέβαια, η Τράπεζα Κύπρου αυξάνει τα δάνειά της με τον ταχύτερο ρυθμό.
Τα νέα δάνεια ύψους 502 εκατ. ευρώ της Τράπεζας Κύπρου κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 αποτελούν το 2,5% των ακαθάριστων δανείων της στο τέλος του 2016.



Συγκριτικά, ο νέος δανεισμός της Ελληνικής Τράπεζας ανήλθε σε 89 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο, ο οποίος ισοδυναμεί με το 2,1% των ακαθάριστων δανείων της από το τέλος του περασμένου έτους.
«Ανεξαρτήτως της αυξανόμενης ζήτησης δανείων, θα χρειαστεί χρόνος για τις κυπριακές τράπεζες να αποκαταστήσουν τους ισολογισμούς τους εξαιτίας ενός μεγάλου αποθέματος προβληματικών δανείων.
Για τις κυπριακές τράπεζες που αξιολογεί η Moody's, τα προβληματικά δάνεια ανήλθαν στο 48% των ακαθάριστων δανείων τον Δεκέμβριο του 2016».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης