Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η πιστωτική επέκταση συνεχίζεται στη Βρετανία, παρά το επικείμενο Brexit

Fitch: Η πιστωτική επέκταση συνεχίζεται στη Βρετανία, παρά το επικείμενο Brexit
Την ίδια στιγμή, η αποταμίευση των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε σε χαμηλό όλων των εποχών
Ο δανεισμός μέσω πιστωτικών καρτών συνέχισε να αυξάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο με ρυθμούς που δεν έχουν εμφανιστεί από το 2008, διαπιστώνει σε σχετική της ανάλυση η Fitch Ratings, γεγονός που υποδηλώνει τον μηδενικό ή ελάχιστο αντίκτυπο -μέχρι στιγμής- του επικείμενου Brexit στις καταναλωτικές δαπάνες των πολιτών του νησιού, ενώ ταυτοχρόνα έρχεται σε αντίθεση με την αυστηροποίηση των κριτηρίων δανεισμού από την Bank of England.
Η σύσφιξη έρχεται μετά από μια παρατεταμένη περίοδο χαλάρωσης των σχετικών κανόνων μεταξύ 2013 και 2016.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης διατηρεί, ως εκ τούτου, σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης γαι τον κλάδο, ωστόσο εκτιμά πως αν οι πρόσφατες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού προχωρήσουν σε μια πιο μακροπρόθεσμη τάση, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τις χρεώσεις.
Την ίδια στιγμή, σημειώνει η Fitch, η αποταμίευση των νοικοκυριών στο Ηνωμένο Βασίλειο έφθασε σε ιστορικό χαμηλό (στο 1,7% ο δείκτης της Fitch), γεγονός που υποδηλώνει την αυξημένη οικονομική πίεση στα βρετανικά νοικοκυριά από την αρνητική πραγματική αύξηση των μισθών.
Η αύξηση του δανεισμού των καταναλωτών έχει προσελκύσει ρυθμιστική προσοχή, με την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξάνει το ποσοστό των capital buffers σε 0,5%, από 0%, με πρόθεση να αυξηθεί περαιτέρω στο 1% το Νοέμβριο του 2017.
Τα αυξημένα αποθέματα θα εξασφαλίσουν στις βρετανικές τράπεζες περαιτέρω ανθεκτικότητα σε περιόδους κρίσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης