Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Στην υποσαχάρια Αφρική η μεγαλύτερη παραοικονομία παγκοσμίως, στο 38% του ΑΕΠ!

ΔΝΤ: Στην υποσαχάρια Αφρική η μεγαλύτερη παραοικονομία παγκοσμίως, στο 38% του ΑΕΠ!
Στην περιοχή, το 90% των θέσεων εργασίας εκτός της γεωργίας βρίσκονται στον ανεπίσημο τομέα 
Το ασύλληπτο ποσοστό του 38% του συνολικού ΑΕΠ αγγίζει η παραοικονομία στην περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που συγκεντρώθηκαν την περίοδο 2010-2014, επίδοση που την τοποθετεί υψηλότερα στην σχετική κατάταξη από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
Βέβαια, το ποσοστό ποικίλλει από χώρα σε χώρα, με την επίδοση να κινείται μεταξύ 20%-25% σε Μαυρίκιο, Νότια Αφρική και Ναμίμπια, και να εκτοξεύεται στο 50%-65% σε Τανζανία και Νιγηρία.
«Μέχρι το 2035, η υποσαχάρια Αφρική θα έχει περισσότερους ανθρώπους σε ηλικία εργασίας από ό,τι οι άλλες περιοχές του κόσμου.
Και αυτό το αυξανόμενο εργατικό δυναμικό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με θέσεις εργασίας.
Στην περιοχή, το 90% των θέσεων εργασίας εκτός της γεωργίας βρίσκονται στον ανεπίσημο τομέα (σσ: παραοικονομία).



Αυτό περιλαμβάνει τις επιχειρήσεις νοικοκυριών που δεν είναι επίσημα εγγεγραμμένες, όπως πωλητές οδών ή οικιακοί εργαζόμενοι.
Περιλαμβάνει επίσης δραστηριότητες εκτός των βιβλίων από καταχωρημένες επιχειρήσεις - για παράδειγμα, ο οδηγός ταξί που προσφέρει έκπτωση εάν ο μετρητής δεν είναι ενεργοποιημένος.
Τι οδηγεί σε αυτήν την κατάσταση την περιοχή;
Το ένα τρίτο των νέων επιχειρηματιών στην υποσαχάρια Αφρική αναφέρουν ότι επιλέγουν αυτό τον δρόμο από αναγκαιότητα - οι περισσότεροι θα προτιμούσαν μια θέση εργασίας στον επίσημο τομέα, αλλά δεν έχουν αυτή την επιλογή», αναφέρει το Ταμείο, επισημαίνοντας ότι ο ανεπίσημος τομέας παρουσιάζει τόσο ευκαιρίες όσο και προκλήσεις:

-Λειτουργεί ως δίκτυο κοινωνικής προστασίας.
Ο ανεπίσημος τομέας παρέχει απασχόληση και εισόδημα σε πολλούς ανθρώπους που διαφορετικά θα μπορούσαν να είναι άνεργοι, ελλείψει επαρκών ευκαιριών στον επίσημο τομέα.
Τα στοιχεία των ερευνών των νοικοκυριών δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι στον άτυπο τομέα καταναλώνουν περισσότερα αγαθά και υπηρεσίες από ό,τι στον γεωργικό τομέα σε πολλές χώρες.

-Ωστόσο, τα επίπεδα παραγωγικότητας είναι χαμηλά.
Οι επιχειρήσεις του ανεπίσημου τομέα τείνουν να υποφέρουν από χαμηλή παραγωγικότητα.
Στην υποσαχάρια Αφρική, κατά μέσο όρο, η παραγωγικότητα των ανεπίσημων επιχειρήσεων είναι μόνο το ένα πέμπτο έως το ένα τέταρτο των παραγωγικών επιχειρήσεων.
Οι διαφορές αυτές πιθανώς αντανακλούν ένα συνδυασμό χαμηλότερων επιπέδων δεξιοτήτων μεταξύ των εργαζομένων και ένα χαμηλότερο επίπεδο φυσικού κεφαλαίου.
Σε μια χώρα όπου ο άτυπος τομέας είναι μεγάλος, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης μειώνεται.
Η παραοικονομία παρέχει τις θέσεις εργασίας που απαιτούνται για την αύξηση του πληθυσμού σε ηλικία εργασίας, αλλά επίσης περιορίζει την ανάπτυξη.
«Οι χώρες πρέπει να υιοθετήσουν μια ισορροπημένη προσέγγιση στο σχεδιασμό των πολιτικών ώστε να εξελιχθούν σε επίσημο τομέα.
Αυτό σημαίνει ότι εστιάζουμε στους τρόπους αύξησης της παραγωγικότητας του άτυπου τομέα, ενώ εργαζόμαστε για να υποστηρίξουμε την επέκταση των επίσημων επιχειρήσεων.
Πολιτικές που βελτιώνουν την πρόσβαση στη χρηματοδότηση, διευκολύνουν την είσοδο μικρών επιχειρήσεων στην αγορά και η αύξηση της πρόσβασης στην ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ για την επισημοποίηση του άτυπου τομέα.
Αυτό θα είναι το “κλειδί” για τη δημιουργία των θέσεων εργασίας που είναι περισσότερο επιθυμητές μεταξύ των εργαζομένων που αναπτύσσουν την υποσαχάρια Αφρική», καταλήγει το Δ.Ν.Τ..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης