Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: H Wall Street διανύει την πιο… ήσυχη περίοδο από το 1927 - Πιθανή διόρθωση κρύβουν τα ιστορικά υψηλά

tags :
Deutsche Bank: H Wall Street διανύει την πιο… ήσυχη περίοδο από το 1927 - Πιθανή διόρθωση κρύβουν τα ιστορικά υψηλά
Αισιοδοξία ότι ένα επικείμενο sell off δεν μπορεί να είναι τόσο καταστροφικό όσο κάποιοι φοβούνται
Με τη Wall Street να καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκφράζουν ανησυχίες ότι μια διόρθωση βρίσκεται… καθ’ οδόν.
Ο Dow Jones industrial average πέτυχε τη Δευτέρα (7/8) το ένατο διαδοχικό ιστορικό υψηλό κλείσιμο, ενώ και οι άλλοι δύο μεγάλοι δείκτες, S&P 500 και Nasdaq, έχουν σπάσει αρκετές φορές φέτος τα ρεκόρ τους, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο.
Θα μπορούσε αυτή η κατάσταση να κρύβει από πίσω της μια πιο δυσοίωνη εικόνα;
Το εύρος της αγοράς, ένας δείκτης του αριθμού των μετοχών που ενισχύονται σε σχέση με τον αριθμό εκείνων που υποχωρούν, έχει γυρίσει σε «εξαιρετικά αρνητικό», σύμφωνα με τον Brad Lamensdorf, διαχειριστή χαρτοφυλακίου στη Ranger Alternative Management.
«Καθώς οι δείκτες συνεχίζουν να παράγουν μια σειρά υψηλότερων ιστορικών ρεκόρ, οι συνθήκες στα υπόγεια εμφανίζουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα», έγραψε ο Lamensdorf στην τελευταία έκδοση του ενημερωτικού του δελτίου.
Όπως σημείωσε, μεγάλο μέρος της ανόδου που καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές το 2017 – ο S&P 500 ενισχύεται σχεδόν κατά 11% από την αρχή του έτους – οφείλεται στα σημαντικά κέρδη που καταγράφουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αγοράς.
Πιο συγκεκριμένα, οι λεγόμενες μετοχές FAANG (Facebook, Apple, Amazon, Netflix, και Google της Alphabet), «ευθύνονται» για πάνω από το 28% του κέρδους του δείκτη αναφοράς.
Παράλληλα, άλλες μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης, όπως η Boeing και η Johnson & Johnson, έχουν επίσης ξεπεράσει την ευρύτερη αγορά.
«Οι καλές επιδόσεις αυτών των μεγάλων εταιρειών αποκρύπτουν το γεγονός ότι πολλές μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των REITs και εκείνων στον κλάδο του λιανεμπορίου, έχουν ήδη εισέλθει σε έδαφος bear market», γράφει ο Lamensdorf.
Σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων της FactSet, 79 συνιστώσες του S&P 500 διαπραγματεύονται τουλάχιστον κατά 20% κάτω από το υψηλό των 52 εβδομάδων (ως bear market ορίζεται συνήθως μια πτώση 20% από ένα ανώτατο σημείο).
Ωστόσο, περισσότερο από το ήμισυ των συνιστωσών του δείκτη βρίσκονται σε επίπεδα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως bull market - τουλάχιστον κατά 20% πάνω από το χαμηλό 52 εβδομάδων.
Την ίδια ώρα, μια υποτονική κινητικότητα που παρατηρείται τελευταία στη Wall Street – τόσο ανοδικά όσο και καθοδικά - θα μπορούσε να σημαίνει μια μείωση της ζήτησης για τις αμερικανικές μετοχές.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι αμερικανικές αγορές βρίσκονται στην πιο… ήσυχη περίοδό τους από το 1927, με τον S&P 500 να καταγράφει τουλάχιστον 12 διαδοχικά κλεισίματα με κινήσεις μικρότερες του 0,3% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.


Αυτό είναι ένα σημάδι ότι ενώ οι επενδυτές δεν βλέπουν γενικά το είδος του κινδύνου που θα μπορούσε να οδηγήσει σε διόρθωση, βρίσκουν ωστόσο λίγους λόγους για να συνεχίσουν να ωθούν τις μετοχές σημαντικά υψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα.
Η άνοδος της προσφοράς και η μείωση της ζήτησης θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια πτώση του ενθουσιασμού για τις μετοχές στα σημερινά επίπεδα.

Πιθανή μια διόρθωση τις επόμενες 2 εβδομάδες;

Την ίδια ώρα, ο αναλυτής Tony Dwyer της Canaccord Genuity εκτιμά πως η χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ βρίσκεται στο αρχικό στάδιο μιας διόρθωσης.
Σύμφωνα με τον Dwyer, ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 έσπασε τον κινητό μέσο όρο 50 ημερών την περασμένη εβδομάδα καθώς ο Dow Jones κατέρριψε το ένα ιστορικό υψηλό μετά το άλλο.
Όπως εξηγεί, όταν αυτό συνέβη στο παρελθόν, στο 79% των περιπτώσεων σημειώθηκε πτώση τις επόμενες δύο εβδομάδες της τάξεως περίπου του 1,5% κατά μέσο όρο.



Ο ίδιος δήλωσε στο «CNBC» ότι πιστεύει οι εξαιρετικά overbought μετοχές και η ιστορικά χαμηλή μεταβλητότητα θα μπορούσαν να αποτελούν ενδείξεις ότι η αγορά έχει εισέλθει σε ύφεση.
Όμως και ο Dwyer θεωρεί τις πρόσφατες υποτονικές κινήσεις στην αγορά ως τη μεγαλύτερη απόδειξη ότι βρισκόμαστε ήδη σε μια φάση διόρθωσης.
Το ποσοστό των μετοχών του S&P 500 που βρίσκονται πάνω από τον κινητό μέσο όρο 10 ημερών έχει πέσει στο εύρος του 50% από 90%.
Ο Dwyer εκτιμά ότι μια διόρθωση θα είναι μια ευκαιρία για αγορές, ενώ παρά τις προειδοποιήσεις του, εξακολουθεί να είναι μακροπρόθεσμος… ταύρος.
Αν και αναμένει πως ο S&P θα τερματίσει το έτος στις 2.510 μονάδες, δηλαδή ελάχιστα υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα, προβλέπει ότι ο δείκτης θα ανέλθει στις 2.800 μονάδες μέχρι τα τέλη του 2018, σημειώνοντας «άλμα» σχεδόν 14% .
Πάντως, παρά το γεγονός ότι οι διορθώσεις κάνουν τους επενδυτές να νιώθουν αμήχανα, αποτελούν εντούτοις φυσιολογικές διακοπές σε bull market runs.
Και μια διόρθωση αυτή τη στιγμή δεν θα σήμαινε απαραίτητα το τέλος του τρέχοντος 8ετούς bull run.

Δύο δύσκολοι μήνες εν όψει

Την ίδια ώρα, η ιστορία δείχνει ότι την αγορά την περιμένουν δύο δύσκολοι μήνες, καθώς τα τελευταία 20 χρόνια, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος συνοδεύτηκαν από φτωχές αποδόσεις.
Υπάρχουν όμως λόγοι να πιστεύουμε ότι οποιοδήποτε επικείμενο sell off δεν μπορεί να είναι τόσο καταστροφικό όσο κάποιοι φοβούνται.


Πρώτα απ’ όλα, όπως υποστηρίζει ο αναλυτής Stephen Suttmeier της Bank of America Merrill Lynch, η ανοδική τροχιά της αγοράς δείχνει να παραμένει άθικτη.
Επίσης, η υποτονική μεταβλητότητα στην αγορά είναι ένας άλλος λόγος αισιοδοξίας.
Ο Suttmeier σημειώνει ότι ο Δείκτης Μεταβλητότητας CBOE VIX, ο λεγόμενος δείκτης φόβου της Wall Street, διαπραγματεύεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Τα πράγματα φαίνονται αρκετά ισχυρά από τεχνική άποψη επίσης.
Η γραμμή ανόδου/πτώσης του NYSE - η οποία παρακολουθεί τον αριθμό των μετοχών που ενισχύονται μείον τις μετοχές που υποχωρούν κάθε μέρα και προσθέτει τη διαφορά στο νούμερο της προηγούμενης συνεδρίασης - βρίσκεται σε νέα υψηλά επίπεδα, δείχνοντας ένα περιορισμένο μειονέκτημα ακόμη και αν η αγορά κατευθυνθεί προς τον… νότο.
Παράλληλα, ο Suttmeier σημειώνει ότι η τρέχουσα bull market ακολουθεί ένα παρόμοιο μονοπάτι με τα ράλι που σημειώθηκαν το 1980 και το 1950 και τα οποία διήρκησαν 15-20 χρόνια.


Την ίδια ώρα ώθηση στις μετοχές προσφέρει και το αδύναμο δολάριο, καθώς καθιστά πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές.
Σύμφωνα με τη FactSet, το ευρώ σημειώνει άνοδο 18% έναντι του δολαρίου από την αρχή του 2017.

Ελευθερία Πιπεροπούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης