Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BofA Merrill Lynch: Αγάπη μου... συρρίκνωσα τις τράπεζες - Μειώνει τιμές για Alpha και Εθνική, αυξάνει για Πειραιώς και Eurobank

tags :
BofA Merrill Lynch:  Αγάπη μου... συρρίκνωσα τις τράπεζες - Μειώνει τιμές για Alpha και Εθνική, αυξάνει για Πειραιώς και Eurobank
Η BofA ML θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει το μάθημα από τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Ιρλανδίας.
Και αυτό δεν είναι άλλο από μικρότερες τράπεζες
Αρνητική εξακολουθεί να δηλώνει η Bank of America Merrill Lynch για τις ελληνικές τράπεζες, αναγνωρίζοντας όμως ότι η θέση της είναι κόντρα στη γενική αίσθηση της αγοράς.
Ειδικότερα, στην τελευταία 29σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greek Banks: Honey, I’ve shrunk the banks" Ελληνικές τράπεζες: Αγάπη μου... συρρίκνωσα τις τράπεζες), που σας παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, η Bank of America Merrill Lynch υποβαθμίζει σε underperform, από neutral προηγουμένως τη σύσταση των Alpha Bank και Εθνικής, ενώ για την Alpha Bank μειώνει και την τιμή στόχο σε 1,83 ευρώ, από 2,33 ευρώ, και για την Εθνική σε 0,32 ευρώ, από 0,36 ευρώ προηγουμένως.
Με τη σύσταση των Πειραιώς και Eurobank να παραμένει underperform, η Bank of America Merrill Lynch αυξάνει την τιμή στόχο της πρώτης σε 4,62 ευρώ, από 4 προηγουμένως, και για τη δεύτερη στα 0,94 ευρώ, από 0,80 ευρώ προηγουμένως.
Μάλιστα, η Bank of America, θεωρεί ότι στην αξιολόγηση του SSM για τις ελληνικές τράπεζες την επόμενη διετία, έως το 2018, δεν αποκλείεται να καταγράφουν αρνητικά αποτελέσματα, λόγω των απαιτητικών στόχων μείωσης των προβληματικών δανείων.



Η BofA ML θεωρεί ότι ο επόμενος άμεσος καταλύτης για τον κλάδο θα είναι η πορεία της τρίτης αξιολόγησης, καθώς θεωρεί ότι θα επαναφέρει την αβεβαιότητα, θέτοντας εμπόδια στις προοπτικές ανάκαμψής του.
Μάλιστα, υπενθυμίζει ότι ο «τόνος» στην Ευρώπη είναι η μείωση κινδύνου (de-risk) και μάλιστα γρήγορα!
Αν και οι ελληνικές τράπεζες έχουν ακόμη χρόνο γι' αυτό, τα σχέδια μείωσης των προβληματικών δανείων είναι πιο απαιτητικά μέχρι το 2019, γεγονός που θα αυξήσει την ανάγκη για τον περιορισμό του κινδύνου.
Μάλιστα, γι' αυτό το λόγο, η BofA ML θεωρεί ότι για την Ελλάδα, όπως και για την Ιταλία, μια δημόσια "bad bank", που θα αγοράζει περιουσιακά στοιχεία στη λογιστική αξία θα βοηθούσε και θα ήταν θετική για την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Βέβαια, ακόμη και με μια "κακή τράπεζα" πιθανόν οι ελληνικές τράπεζες να εξακολουθούν να πρέπει να διαχειριστούν κάποιες προβληματικές περιπτώσεις στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων.
Παράλληλα, η BofA ML θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει το μάθημα από τις περιπτώσεις της Ισπανίας και της Ιρλανδίας.
Και αυτό δεν είναι άλλο από μικρότερες τράπεζες.
Θα πρέπει κανείς να λάβει υπόψιν το γεγονός ότι η διαδικασία της απομόχλευσης του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα πρέπει να συνεχιστεί.
Αυτό σημαίνει μικρότερα δανειακά χαρτοφυλάκια για τις ελληνικές τράπεζες, μικρότερα κέρδη και μικρότερη book value.
Μάλιστα, σε αυτό το περιβάλλον, ο τραπεζικός κλάδος μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές προκλήσεις στην εφαρμογή των σχεδίων μείωσης των προβληματικών δανείων.
Σαφέστερη εικόνα θα έχει η αγορά όταν διεξαχθούν τα stress test από την ΕΚΤ.
Αυτό είναι και το μέλλον, όπως το εκτιμά η BofA ML.
Δηλαδή ένας συρρικνωμένος ελληνικός τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μπορεί να επωφεληθεί από τον κύκλο ανάκαμψης.



Υπό αυτά τα δεδομένα, και τα μεγέθη των ελληνικών τραπεζών θα είναι μικρότερα:



Έρχονται νέα μέτρα λιτότητας

Η Bank of America Merrill Lynch αναμένει να υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας που θα περιλαμβάνουν υψηλότερα φορολογικά βάρη.
Ταυτόχρονα, εκτιμά ότι οι τραπεζικές διοικήσεις θα έχουν νέους περιορισμούς στο νέο δανεισμό, καθώς αναμένονται αυξήσεις των επιτοκίων.
Σε σχέση με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, μια αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα είναι γενικά θετική για τα περιθώρια των τραπεζών, είναι όμως αρνητική για την Ελλάδα, όπου οι επιχειρήσεις θα δανείζονται ακόμη ακριβότερα.







Οι εκτιμήσεις της Bank of America Merrill Lynch για τα μεγέθη των τραπεζών



Οφέλη κατά τη μείωση του ELA



Πως θα διαμορφωθεί το β' 3μηνο του 2017 για κάθε τράπεζα

Alpha Bank



Εθνική



Πειραιώς



Eurobank



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης