Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η έκδοση ομολόγου 1 δισ από το Ιράκ είναι θετική εξέλιξη – Βαθμολογείται με Β-

tags :
Fitch: Η έκδοση ομολόγου 1 δισ από το Ιράκ είναι θετική εξέλιξη – Βαθμολογείται με Β-
Είναι το πρώτο μη εγγυημένο νέο κρατικό ομόλογο του Ιράκ για περισσότερο από μια δεκαετία και έπεται της έκδοσης πενταετούς ομολόγου ύψους 1 δισ δολαρίων ΗΠΑ.
Η έκδοση ομολόγων ύψους 1 δισ. δολαρίων από το Ιράκ και η ολοκλήρωση της δεύτερης αναθεώρησης του προγράμματος του ΔΝΤ διατηρούν τα χρηματοδοτικά σχέδια της χώρας για το 2017, σύμφωνα με την Fitch Ratings.
Να σημειωθεί ότι με βάση την Fitch το Ιράκ βαθμολογείται σε Β- με σταθερό outlook.
Το χρέος ως προς το ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί γύρω στο 63% το 2017-2018, αν και αυτό περιλαμβάνει τα χρέη παλαιού τύπου που έχει δανειστεί το Ιράκ.
Η εξωτερική χρηματοδότηση διαδραματίζει μεγαλύτερο ρόλο στη δημοσιονομική χρηματοδότηση του Ιράκ, υπογραμμίζοντας τη σημασία του προγράμματος του ΔΝΤ.
Το ομόλογο του Ιράκ λήξης 2023 έχει απόδοση 6,75%.
 Είναι το πρώτο μη εγγυημένο νέο κρατικό ομόλογο του Ιράκ για περισσότερο από μια δεκαετία και έπεται της έκδοσης πενταετούς ομολόγου ύψους 1 δισ δολαρίων ΗΠΑ.
Και οι δύο συμφωνίες αποτελούν μέρος του ανακοινωθέντος προγράμματος χρηματοδότησης του Ιράκ για το 2017 και η έκδοση μειώνει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο εμφάνισης δημοσιονομικών πιέσεων.
Ο μεγαλύτερος ρόλος της εξωτερικής χρηματοδότησης στη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος του Ιράκ τονίστηκε επίσης από τη δήλωση του ΔΝΤ την 1η Αυγούστου ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης της συμφωνίας stand-by του Ιράκ (SBA) θα αποδεσμεύσει περίπου 825 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Αυτό θα επέφερε εκταμιεύσεις στο πλαίσιο της SBA σε 2,1 δισεκ. δολαρίων.
Η εξωτερική χρηματοδότηση (εμπορική και πολυμερής), σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, μειώνει την εξάρτηση από την έμμεση νομισματική χρηματοδότηση από την Κεντρική Τράπεζα του Ιράκ (CBI), αν και συνεχίζει εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο το 2017.
Ο εγχώριος τραπεζικός τομέας δεν είναι σε θέση να παράσχει σημαντική χρηματοδότηση πέραν της έμμεσης νομισματικής χρηματοδότησης από την CBI.
Η απόφαση να εγκριθεί ένας συμπληρωματικός προϋπολογισμός με τη διαδικασία αξιολόγησης από το ΔΝΤ δείχνει ότι η ιρακινή κυβέρνηση παραμένει δεσμευμένη στο πρόγραμμα.
 Η αξιολόγηση από το ΔΝΤ υπογράμμισε την πρόοδο που σημειώθηκε, αλλά και τους πιθανούς κινδύνους για τη συμμόρφωση, δηλώνοντας ότι οι επιδόσεις «υπήρξαν αδύναμες σε ορισμένους βασικούς τομείς», παρόλο που έχουν επιτευχθεί «κατανοητές ενέργειες για επαρκείς διορθωτικές ενέργειες ώστε να διατηρηθεί το πρόγραμμα σε καλό δρόμο».
 Το ΔΝΤ ανέφερε ότι απαιτείται περαιτέρω δημοσιονομική εξυγίανση το 2017-2018, με στόχο αύξηση εσόδων εκτός πετρελαίου και της περικοπής των τρεχουσών δαπανών.
Τόνισε επίσης τη σημασία της «βελτίωσης της διαχείρισης των δημόσιων οικονομικών»
Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου και οι χαμηλότερες κρατικές δαπάνες βοήθησαν στη βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης του Ιράκ το 2ο και 6ο εξάμηνο του 2017.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης